România va solicita Comisiei Europene sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Stocurile sunt foarte mari, companiile nu mai au desfacere, astfel că viitorul afacerilor este pus în pericol. Închiderea hotelurilor și a restaurantelor, în contextul pandemiei de coronavirus, a afectat sever acest domeniu. O videoconferință cu miniştrii agriculturii din UE va avea loc miercuri, 13 mai.
Fermierii români și procesatorii au stocuri foarte mari din lactate și carne, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a anunțat că va cere sprijin financiar direct din FEGA și va argumenta că o procedură similară a fost aprobată în 2015 și 2016, în condițiile embargoului cu Rusia
Pe de altă parte, țările membre au primit acceptul să facă depozitare privată pentru anumite produse cum ar fi lapte praf, unt, diverse sortimente de brânzeturi, carne de vită, oaie şi capră. Măsura se referă la retragerea de pe piaţă a unor produse aflate în prezent în stocuri mari.
Paradoxul prețului
„Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumăm în România, dar avem stocuri şi la carnea de porc, tocmai datorită preţului”, a spus Oros. „Trebuie să vedem exact ce se întâmplă acolo şi să găsim o formulă de a relansa atât creşterea puiului de carne, cât şi a porcului pentru carne”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat pentru sectorul vin, „care este impactat de închiderea lanţului HORECA”, va solicita Executivului de la Bruxelles ca „sumele disponibile pentru programul naţional vie-vin să le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii”.
Purcei vânduți în pierdere
„Uitați-vă la prețul porcului, ajuns astăzi pe la 5 lei /kg în viu (puțin peste 1 euro/kg – n.r.), iar fermierii au cumpărat purceii cu 110 euro la 25 kg și îi vând astăzi tot cu 110 euro, la 100 kg”, se arată într-o scrisoare deschisă, transmisă Ministerului Agriculturii de Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), conform publicației de specialitate Agrointel. „Din informațiile pe care le avem, sunt astăzi peste 20.000 de tone carne congelată la principalii producători de carne de pasăre în România”, au subliniat autorii scrisorii. Ca urmare a închiderii unităților HORECA din mai multe țări, „nu a mai fost comercializat pieptul, partea cea mai costisitoare din pui, vândută bine în restaurantele europene”, a spus Mary-Eugenia Pană, președintele ACEBOP. Și astfel, „numai într-o lună, de la 14 lei/kg produs refrigerat s-a ajuns la 11 lei/kg produs congelat”, în condițiile în care „costul de congelare este de cel puțin 150 euro/tonă pe lună, iar depozitarea încă 30 euro/tonă pe lună”, a completat Pană.