Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda renunță la construcția unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Finlanda renunță la construcția unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Consorțiul Fennovoima a reziliat contractul cu Rosatom, compania rusă de energie nucleară, pentru construirea unei centrale nucleare în Finlanda, scrie The Guardian.

Centrala planificată de la Hanhikivi a fost comandată de Fennovoima, un consorțiu finlandezo-rus, în care părțile interesate finlandeze, printre care Outokumpu, Fortum și SSAB, dețin două treimi, iar filiala RAOS Voima a Rosatom deține restul.

Viitorul centralei a fost neclar după invazia Rusiei în Ucrainea și a forțat guvernul finlandez să regândească proiectul, care trebuia autorizat până la sfârșitul anului 2022.

Ministrul finalndez al Afacerilor Economice, Mika Lintila, a declarat în repetate rânduri că acum ar fi "absolut imposibil" ca guvernul să acorde autorizația.

Cu toate acestea, unitatea finlandeză a Rosatom, RAOS Project, care se ocupă de construcție, a insistat să continue. Astăzi, în urma anunțului Fennovoima, Lintila a scris pe Twitter:

„Decizia Fennovoima este clară. Există motive să fim mulțumiți de hotărârea proprietarilor. Ar fi fost practic imposibil să continuăm proiectul”.

Consorțiul a declarat că rezilierea s-a datorat întârzierilor semnificative și incapacității RAOS de a livra proiectul.

În ultimii ani, întârzierile semnificative ale furnizorului au continuat și s-au accentuat. Războiul din Ucraina a agravat riscurile proiectului, pe care RAOS Project nu a putut să le prevină.

Subiecte în articol: finlanda centrala nucleara Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri