Jurnalul.ro Special Anchete Firma înființată de cioloș-istul Dragoș Pîslaru a ajutat 1.400.000 de lei să iasă de la pușcărie

Firma înființată de cioloș-istul Dragoș Pîslaru a ajutat 1.400.000 de lei să iasă de la pușcărie

de Ion Alexandru    |   

Compania de consultanță pe fonduri europene înființată de actualul eurodeputat Dragoș Pîslaru continuă să încaseze contracte de la statul român, chiar și într-o perioadă în care „inamicii politici” de la PSD și PNL se află la guvernare. Recent, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, a încheiat cu o asociere din care face parte și SC Civitta Strategy & Consulting SA un contract pentru servicii de expertiză și de evaluare a programelor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

Compania l-a avut ani de zile drept administrator pe actualul membru al REPER – noua formațiune politică fondată de președintele-fugar al USR Dacian Cioloș – și a derulat contracte cu statul inclusiv pe vremea guvernării PSD-ului condus de Victor Ponta sau de Liviu Dragnea.

Povestea începe în 5 decembrie 2021, când Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație un contract având ca obiect servicii de expertiză privind evaluarea programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială existente la nivelul sistemului penitenciar, evaluarea instrumentelor sistemului de evaluare a deținuților, utilizate de sistemul penitenciar, precum și dezvoltarea de programe noi de reintegrare socială și susținerea serviciilor de formare a specialiștilor care vor aplica aceste programe noi. Iar contextul achiziției, susține autoritatea contractantă, este dat de existența unui proiect, denumit „Correctional”.

Acest proiect a fost implementat începând cu data de 30 august 2019, când Administrația Națională a Penitenciarelor a semnat un contract de finanțare, având numărul 1/69989, finanțat prin programul „Justiție”, în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2-21, cu un buget total de 31 de milioane de euro.

Conform ANP, obiectivul general al acestui proiect „Correctional” este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemului corecțional românesc (atât cel penitenciar, cât și cel de probațiune) de a furniza servicii de reintegrare persoanelor condamnate și delincvenților – deținuți, persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune, foști deținuți –, prin implementarea unui principiu norvegian denumit „seamless”, dar și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.

Doar două oferte declarate admisibile

Pentru aceste servicii de expertiză și evaluare, Administrația Națională a Penitenciarelor a pus la bătaie un buget estimat la 1.362.367,61 de lei fără TVA, iar la licitația organizată s-au înscris mai multe entități economice. Potrivit fișei de achiziție, au fost primite doar două oferte admisibile, iar alte două au fost declarate neconforme. Printre acestea din urmă s-a aflat și un operator economic cu sediul într-un alt stat al Uniunii Europene.

Achiziția de servicii s-a finalizat în data de 14 iulie 2022, când au fost declarate câștigătoare două companii. Este vorba despre SC Civitta Strategy & Consulting SA și despre SC Smart Integration SRL, firme care au bătut palma cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru suma de 1.178.000 de lei fără TVA. În aceeași zi, între părți a fost parafat contractul nr. 37130/2022, în valoare totală finală de 1.401.820 de lei cu TVA inclusă.

Cine sunt beneficiarii proiectului

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții aflăm că proiectul „Correctional” are deja 56 de luni de la demararea sa și va fi implementat în cadrul unui parteneriat complex, având Administrația Națională a Penitenciarelor drept lider de proiect, alături de Direcția Națională de Probațiune, Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Târgu Mureș, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, precum și alături de cinci entități de profil din Norvegia. Este vorba despre Academia Corecțională Norvegiană – KRUS, de Penitenciarul Halden, de Penitenciarul Stavanger, de Biroul de Probațiune Rogaland, de Biroul de Probațiune Østfold și de Penitenciarul Ravneberget.

Din același document aflăm, în linii mari, și ce anume trebuie expertizat și evaluat de companiile selectate. Astfel, programele educative în discuție reprezintă domenii structurale care utilizează și tehnici psihopedagogice care se adresează tuturor deținuților, iar conținutul lor vizează alfabetizarea, educația civică, viața de familie, sănătatea, cultura generală, morala și religia sau educația fizică și sportul.

Programele de asistență psihologică se adresează, în special, anumitor persoane private de libertate, „în funcție de riscurile și de nevoile identificate – afecțiuni psihice, risc de vulnerabilitate, risc de suicid, dificultăți de gestionare a agresivității, tulburări ale impulsurilor sexuale”.

Programele de asistență socială au scopul de formare, dezvoltare, exersarea abilităților sociale, parentale, decizionale, de relaționare cu mediul de suport și de prevenire a conflictelor familiale.

Afaceri pe bani publici, indiferent de culoarea politică a guvernului

Prima dintre cele două companii care vor presta aceste servicii de expertizare și evaluare pentru ANP este celebra SC Civitta Strategy & Consulting SA, pe numele ei vechi GEA Strategy & Consulting SA, companie fondată de fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu actualul europarlamentar USR Dragoș Nicolae Pîslaru, coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR. 

Pîslaru a controlat ani de zile compania, renunțând, temporar, la calitatea sa de administrator, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în martie 2019, grupul de investiții eston Civitta International OU, care preluase compania, schimbându-i numele, deținea 98 la sută din acțiuni, iar Dragoș Pîslaru mai controla 0,5%. Ceilalți acționari erau Carmen Veronica Mariș, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu, Toate cele trei coasociate din trecut ale lui Pîslaru se regăsesc și în prezent în acționariatul SC Civitta Strategy & Consulting SA. Iar locul lui Dragoș Pîslaru a fost luat de o anume Silvia Elena Ursu.

Dragoș Pîslaru a avut o traiectorie politică mai mult decât interesantă, începând cu anul 2015. El a fost tehnocrat, mai întâi consilier de stat la Cancelaria lui Dacian Cioloș, după care a devenit ministru al Muncii. Când Cioloș și-a înființat Platforma România 100, Pîslaru se afla în boardul entității. Apoi, când Dacian Cioloș a preluat partidul PLUS, Pîslaru a devenit unul dintre cei mai importanți membri ai formațiunii. La alegerile europarlamentare din anul 2019, Dragoș Pîslaru a candidat pe listele USR-PLUS. El a făcut parte și din echipa de negociere pentru formarea Guvernului Cîțu. Iar după ce Dacian Cioloș a demisionat de la conducerea USR, Dragoș Pîslaru l-a urmat pe acesta în noua aventură politică denumită REPER (Vezi facsimil).

De la Dragnea, la Ciucă

Despre afacerile pe bani publici derulate de compania înființată de însuși Florin Cîțu și controlată, în ultimii ani, de Dragoș Pîslaru, „Jurnalul” a scris mai multe anchete. O serie de astfel de afaceri au fost prestate în timpul guvernelor PSD, inclusiv cu instituții de stat conduse de personaje politice mult hulite de susținătorii electorali ai fondatorilor firmei, cum ar fi Consiliul Județean Teleorman, pe vremea lui Liviu Dragnea, sau Primăria Municipiului Slatina, pe vremea lui Darius Vâlcov.

Însă lucrurile nu s-au oprit la acea perioadă, SC Civitta Strategy & Consulting SA continuând aceste practici sub guvernul PNL, în anul pandemiei 2020, dar și sub Guvernul PNL – USR-PLUS – UDMR, instalat după alegerile parlamentare din luna decembrie a anului 2020. O astfel de afacere a fost încheiată anul trecut, în plină stare de urgență, cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de un milion de euro.  

A doua instituție guvernamentală care a apelat la serviciile acestei companii, dar în timpul actualului Executiv, este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, aflat în subordinea ministrului Cseke Attila și în coordonarea vicepremierului UDMR Kelemen Hunor. 

Însă perioada 2020 – 2021 nu a însemnat doar contracte cu Guvernul pentru această companie, ci și cu alte instituții locale sau centrale, cum ar fi Consiliul Județean Buzău, Consiliul Județean Brăila, Curtea de Conturi a României, Ministerul Fondurilor Europene, Primăria Sectorului 2 sau Ministerul Justiției.

Și colega de contract a Civitta are afaceri cu statul

Partenerul Civitta Strategy & Consulting în acest contact, SC Smart Integration SRL a fost înființată, în 23 august 2010, de un anume Florentin Claudiu Avădanei, născut în localitatea Mărășești, județul Vrancea, care deține și funcţia de unic administrator al companiei. Firma se ocupa, la înființare, cu activități de consultanță pentru afaceri și management.

„Jurnalul” a mai identificat o afacere cu statul pe care această companie a derulat-o cu o instituție guvernamentală, condusă, la acel moment, de celebrul Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE, în prezent deputat PNL. Este vorba despre Ministerului Mediului, care a finalizat, în februarie 2017, un proiect inițiat pe vremea Guvernului Cioloș și care ar fi trebuit, potrivit documentației care stă la baza acestui proiect, să se deruleze până cel târziu în data de 31 decembrie 2016.

Afacerea a fost inițiată în data de 11 iulie 2016 referitoare la contractarea de către Ministerul Mediului a unor servicii de organizare de evenimente și seminarii, precum și de realizarea unor materiale promoționale pentru derularea proiectului „Formarea profesională a personalului autorităților competente pentru protecția mediului, privind evaluarea impactului asupra mediului pentru perioada 2014-2020”.

Unul dintre foștii angajați ai acestei companii se numește Adrian Viorel Diaconu, consilier în cadrul Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției. Acesta a depus, în 16 ianuarie 2017, o declarație de avere din care rezultă că a încasat, în anul precedent, suma de 2.000 de lei de la SC Smart Integration SRL, ca expert IT&C.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri