Cinci firme vor asigura programul „Cornul şi laptele” în judeţul Ialomiţa pentru următorii patru ani, pe baza unui acord-cadru de peste 22 de milioane de lei, fără TVA. Toate societăţile alese de Consiliul Judeţean Ialomiţa se află mereu printre câştigătoarele acestui program guvernamental care a îmbogăţit o mână de afacerişti. Una dintre firmele care vor livra lapte şi cornuri în acest judeţ e patronată de familia actualului ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre. O alta este deţinută de un afacerist care a încasat prin programul „Cornul şi laptele” contracte de peste 100 de milioane de euro.
Consiliul Judeţean Ialomiţa a încheiat pe 09.10.2017 un acord-cadru valabil 48 de luni pentru furnizarea şi distribuţia produselor de panificaţie şi lactate unui număr maxim de 31.000 de elevi şi preşcolari din judeţ. Contractul prevede livrarea de lapte UHT, cornuri, biscuţi, dar şi serviciile de transport. Produsele de panificaţie vor fi furnizate de Agrosemcu SRL din Urlaţi (Prahova) şi Dobre & Fiii SRL Constanţa, care îşi vor împărţi suma de 7.161.000 lei, fără TVA.
În cadrul aceluiaşi acord, lactatele vor fi asigurate de Deltalact SA şi Fraher Distribution SRL, ambele din Tulcea, şi Lactate Bicos SRL din Orţişoara (Timiş), suma alocată în acest sens fiind de 14.973.000 lei, fără TVA.
Profit „necurat” pentru Dobre
Cea mai interesantă firmă angajată de CJ Ialomiţa să livreze cornuri şi biscuiţi elevilor din judeţ în următorii patru ani este Dobre & Fiii SRL din Constanţa. Business-ul deţinut de familia lui Mircea Titus Dobre, actualul ministru al Turismului, s-a remarcat prin numeroase contracte cu statul. Firma a primit mai bine de 30 de contracte, în valoare de circa 42 de milioane de euro, în special în Constanţa. Dobre & Fiii a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 50 milioane lei şi un profit de 666.000 lei, cu 100 de angajaţi, dar şi datorii de 8,3 milioane lei.
Monopol în Constanţa
Dobre & Fiii deţine monopolul programului „Cornul şi laptele” la malul mării încă din 2009, în condiţiile în care capul familiei, Mircea Dobre, a fost viceprimar şi este consilier local PSD din anul 2000 până în prezent, iar fiul, Mircea Titus Dobre, este deputat şi ministru, ambii fiind apropiaţi ai grupării Radu Mazăre-Nicu-şor Constantinescu. În septembrie 2009, firma semna un contract de 12 milioane de euro cu CJ Constanţa, iar în octombrie prelungea înţelegerea pe încă patru ani, în schimbul a 13,8 milioane de euro. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene îi oferea 7,3 milioane de euro în decembrie 2014 pentru furnizarea de pachete cu alimente persoanelor sărace.
În 2013, deputatul Mircea Titus Dobre iniţia un proiect de lege pentru schimbarea programului „Cornul şi laptele”, în care firma sa era direct implicată. Potrivit legii adoptate în aprilie 2016, furnizorii pot livra lapte şi la intervale mai mari de o săptămână.
În iulie 2017, Serviciul Public de Asistenţă Socială Constanţa includea Dobre & Fiii într-un contract de 1,2 milioane lei pentru frunizarea de pâine, iar lista poate continua. Ministrul Dobre s-a retras scriptic din firma care îi poartă numele în iunie 2016, dar şi-a lăsat soţia pe un post de directoare. Şi tatăl său şi-a cedat acţiunile ginerelui, după ce ANI l-a declarat incompatibil pentru că primea contracte cu Primăria Constanţa în condiţiile în care el este consilier local.
Cornuri de la legumicultori
Agrosemcu SRL a beneficiat de peste 20 de contracte, în valoare de circa 2,3 milioane de euro, de la consiliile judeţene din Ialomiţa şi Dâmboviţa, dar şi spitale din Bucureşti. Interesant este că societatea deţinută de Alexandru Ionuţ Semcu are ca domeniu de activitate cultivarea legumelor şi pepenilor. Agrosemcu SRL a raportat pentru anul trecut afaceri de 11 milioane de lei şi un profit de 510.000 lei, cu 111 angajaţi, dar şi datorii de 13,5 milioane lei.
Contracte de peste 100 mil. euro
Deltalact SA este deţinută de omul de afaceri Nicolae Bajdu şi a raportat anul trecut afaceri de 5,5 milioane lei şi un profit net de 1.400 lei, cu 26 angajaţi, dar şi datorii totale de 3,5 milioane lei. Firma a primit în ultimii ani circa 60 de contracte cu statul, în special prin programul guvernamental „Cornul şi laptele”, în valoare de şapte milioane de euro. La rândul său, Fraher Distribution SRL a declarat afaceri de 76 milioane lei şi un profit de 2,8 milioane lei, 162 de angajaţi şi datorii de 23,8 milioane lei. Firma controlată de Nicolae şi Ion Herţea a beneficiat de aproape 30 de contracte cu statul, în valoare de 1,6 milioane lei.
Florin Herbai, patronul Lactate Bicos, deţine şi Simultan SRL, cel mai mare furnizor de lapte în şcoli din România. Simultan SRL furnizează lactate în 24 de judeţe prin „Cornul şi laptele”, beneficiind de-a lungul timpului de peste 300 de contracte, în valoare de peste 100 de milioane de euro.
A treia furnizoare de lactate pentru elevii din Ialomiţa, Lactate Bicos SRL, a înregistrat afaceri de 19,9 milioane lei şi profit de 1,1 milioane lei, cu 16 angajaţi, dar şi datorii de 14,3 milioane lei. Firma timişeană a încheiat aproximativ 20 de contracte publice, în schimbul cărora a încasat 6,4 milioane de euro.
Statul a cheltuit din 2002 până în prezent peste 1,5 miliarde de euro pentru programul „Cornul şi laptele”. Dincolo de beneficiile economice şi de sănă-tate, proiectul a îmbogăţit o mână de afacerişti, mereu aceiaşi în tot acest timp
22.134.000 lei fără TVA, echivalentul a cinci milioane de euro, costă programul „Cornul şi laptele” în Ialomiţa.