„Poate fi o afecțiune debilitantă cu un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, însă, având informațiile potrivite, pacienții pot participa activ la gestionarea durerii lombare”, spune fizioterapeutul Alin Paraschiv. Acesta a explicat, pentru Jurnalul, care sunt posibilele cauze ale acestor dureri și a oferit câteva recomandări cu privire la micile schimbări pe care le poate face fiecare dintre noi pentru a nu ajunge o cifră în statisticile cu dizabilități.
Statistici îngrijorătoare: peste 800 de milioane de oameni vor suferi de această afecțiune, până în 2050
În anul 2020, durerea lombară a afectat circa 619 milioane de oameni la nivel global, potrivit OMS, iar numărul acestora este așteptat să crească vertiginos în următorii ani. Un amplu studiu, Global Burden of Disease (GBD), care a analizat datele pe 30 de ani (1990 - 2020) din peste 200 de țări și teritorii pentru a cartografia peisajul cazurilor de dureri de spate de-a lungul timpului, a arătat că numărul de cazuri de dureri lombare este în creștere, sugerând că, până în 2050, circa 843 de milioane de persoane vor suferi de această afecțiune.
Datele globale din studiul GBD, cele mai ample de până acum, pot ajuta factorii de decizie politică și furnizorii de servicii medicale să dezvolte sau să îmbunătățească strategiile de prevenire care vizează factorii de risc ai durerilor de spate.
În primul rând, este nevoie de o înțelegere a durerii de spate, pentru a o putea trata, subliniază fizioterapeutul.
„Durerea lombară reprezintă o patologie frecvent întâlnită, ce ne împiedică să ne desfășurăm și să ne bucurăm de principalele activități așa cum ne dorim.
Durerea lombară se referă la disconfort sau durere în zona dintre cutia toracică și șolduri. Poate varia în intensitate, durată și localizare în sensul în care unele dureri pot cauza și senzație de amorțeală sau de durere ce pleacă pe picior în jos. În timp ce durerea lombară acută durează, de obicei, de la câteva zile la câteva săptămâni, durerea lombară cronică persistă pentru perioade mai lungi, depășind trei luni”, ne-a spus Alin Paraschiv, subliniind că „educația pacientului joacă un rol vital în gestionarea eficientă a durerii de spate”.
În ce constă educația pacientului?
Un pic de anatomie, mici schimbări în stilul de viață, menținerea greutății corporale în limite normale și învățarea câtorva mișcări inteligente, care nu pun presiune pe coloana vertebrală ar putea face diferența.
-
„Cunoașterea înseamnă putere. Pacienții trebuie educați cu privire la anatomia și funcția coloanei vertebrale, pentru că îi va ajuta să înțeleagă modul în care diferitele structuri pot contribui la durerea lombară. O înțelegere de bază a componentelor coloanei vertebrale - cum ar fi: vertebrele, discurile, ligamentele și mușchii - poate oferi unui pacient capacitatea să-și înțeleagă mai bine starea.
-
Modificări ale stilului de viață. Educarea pacienților cu privire la obiceiurile de viață sănătoase este esențială. Aș vrea să subliniez importanța menținerii unei greutăți în rapoarte normale, angajarea în activități fizice regulate și adoptarea unei posturi care să ajute la buna funcționare a organismului pe parcursul unei zile. Încurajăm pacienții să practice exerciții care promovează forța, flexibilitatea și stabilitatea coloanei, în programul lor.
-
Ergonomie și biomecanică. Biomecanica (o știință interdisciplinară care se bazează, în principal, pe cunoștințele a trei domenii: anatomia umană, mecanica și fiziologia - n.r.) și ergonomia sunt esențiale pentru prevenirea durerii de spate, dar și pentru minimizarea impactului acesteia. Pacienții trebuie să fie educați cu privire la opțiunile biomecanice de care dispun și nu trebuie să le îngrădim mișcările, ci, dimpotrivă, trebuie să îi ghidăm spre o variantă mai bună și mai eficientă pentru ei. Ergonomia ne ajută să utilizăm spațiul de muncă și echipamentele în cel mai eficient mod pentru a reduce tensiunea din zona lombară.
-
Strategii de management în durere. De multe ori, există întrebări cu privire la alegerea corectă a tehnicii de gestionare a durerii: Aplicăm cald sau rece asupra zonei? Luăm medicamente? Ce gel să folosesc? Cu ajutorul unui specialist poți înțelege mai bine de ce anume are nevoie corpul tău.
Deseori, ne așteptăm ca tratamentul durerii să fie unul complex, dar, în realitate, schimbările mici sunt cele care fac diferența. Spre exemplu, întrerupe activitatea de birou la fiecare oră și pune-ți corpul în mișcare!”, explică Alin Paraschiv.
Posibile cauze ale durerii lombare
-
Tensiunea excesivă a mușchilor sau la nivelul ligamentelor - suprasolicitarea, postura deficitară sau mișcările bruște pot cauza tensiuni la nivelul mușchilor și al ligamentelor din zona vertebrelor, acest lucru generând dureri de spate.
-
Probleme cu discul intervertebral - hernia de disc, discurile bombate sau patologia degenerativă a discului pot pune presiune asupra nervilor spinali, provocând dureri de spate.
-
Afecțiuni precum stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) sau scolioza (curbura laterală anormală a coloanei vertebrale) pot contribui la aceste dureri.
-
Osteoartrita, artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă pot provoca inflamații și dureri în zona lombară.
-
Leziuni sau traumatisme - accidentele, căderile sau rănile apărute în timpul practicării unui sport pot duce la fracturi, entorse sau alte afecțiuni traumatice care provoacă dureri de spate.
-
Diverse alte afecțiuni, cum ar fi pietrele la rinichi, endometrioza sau infecțiile la nivelul coloanei vertebrale, se pot manifesta ca dureri de spate.
Mersul pe jos, înotul și ciclismul întăresc musculatura spatelui
Cu siguranță, există foarte multe întrebări legate de durere, iar potrivit specialistului, soluția ideală este „evaluarea complexă într-o manieră interdisciplinară”: „Un centru integrat de terapia durerii vine în ajutorul pacienților și oferă cel mai scurt drum spre eliminarea durerii. Sub același acoperiș, într-o singură vizită, cazul este dezbătut de medici de mai multe specialități pentru realizarea unui plan de tratament eficient. Această comisie multidisciplinară poate include medici ATI, medici specialiști de reabilitare medicală, reumatologie, neurologie, neurochirurgie, ortopedie, nutriție și psiholog cu competențe în terapii cognitive”.
Tratamentul depinde de cauza de bază, de severitate și de circumstanțele individuale. Printre posibilele modalități de a trata durerea de spate, specialistul amintește câteva măsuri care țin de autoîngrijire și obiceiuri, kinetoterapia, medicamentele și, în cazul în care nici una dintre acestea nu funcționează, intervenția chirurgicală.
„1. Autoîngrijire
- Odihnă. Luați perioade scurte de pauză pentru a calma durerea acută, dar evitați repausul prelungit la pat, deoarece poate duce la rigiditate și decondiționare musculară.
- Terapia cald sau rece. Aplicarea de căldură sau ceva rece în zona afectată poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Experimentați cu ambele pentru a determina care oferă mai mult beneficiu.
- Exerciții. Faceți exerciții regulate, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul, pentru a întări musculatura care susține spatele și pentru a îmbunătăți flexibilitatea.
- Mențineți o greutate normală. Greutatea în exces pune o presiune suplimentară pe spate, dar și pe articulații, astfel încât diminuarea excesului ponderal poate ajuta la atenuarea durerii.
2. Kinetoterapie
- Un fizioterapeut poate elabora un program de exerciții personalizat pentru a întări mușchii, pentru a îmbunătăți mobilitatea și pentru a aborda orice dezechilibru postural.
- Tehnicile de terapie manuală, cum ar fi masajul, mobilizarea articulațiilor sau manipularea coloanei vertebrale, pot fi utilizate pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți mobilitatea.
- Pe lângă aceste tehnici putem să apelăm și la procedurile de fizioterapie, cum sunt cele de laser, curenți, ultrasunet, tecar, shockwave, astfel încât să ajutăm corpul să managerieze mai rapid inflamația și durerea.
3. Medicamente
Întotdeauna, schema medicamentoasă trebuie să fie recomandată de un specialist, astfel încât efectele să fie cele de dorite. În cele mai multe cazuri, medicamentele nu rezolvă cauza durerii de spate, de multe ori ele doar maschează durerea, iar în momentul în care renunțăm la ele, disconfortul poate să revină.
Tot la capitolul medicamente intră și injecțiile:
- Injecții cu corticosteroizi - se administrează medicamente antiinflamatoare direct în zona afectată, oferind ameliorarea temporară a durerii și reducând inflamația.
- Pot fi injectate anestezice locale sau steroizi în apropierea anumitor nervi pentru a atenua durerea și pentru a identifica sursa durerii.
4. Intervenție chirurgicală
Chirurgia este în general luată în considerare atunci când tratamentele conservatoare eșuează sau în cazuri specifice, cum ar fi hernia de disc ce este însoțită de modificări funcționale, stenoza coloanei vertebrale sau instabilitatea coloanei vertebrale. Opțiunile chirurgicale variază în funcție de cauza de bază a durerii”, a detaliat fizioterapeutul.
„Este important de reținut că abordările de tratament pot varia în funcție de individ și de starea lor specifică. Echipa din centru integrat de terapia durerii ia în calcul factori precum cauza, durata și severitatea durerii, precum și starea generală de sănătate și preferințele pacientului atunci când stabilește cel mai potrivit plan de tratament. Educația pacientului este o componentă esențială în gestionarea eficientă a durerii de spate. Înțelegând factorii care contribuie la durerea lombară și adoptând un stil de viață în care mișcarea este prioritară, pacienții pot participa activ la propria vindecare. Înțelegerea eficientă a mecanismelor durerii și evaluarea corectă a situației oferă un prognostic bun de vindecare și durerile de spate pot fi de domeniul trecutului”, conchide Alin Paraschiv.
În 2020, la nivel global, durerile lombare au cauzat un total de 69 de milioane de ani trăiți cu dizabilități.
Principalii factori de risc pentru durerile de spate identificați în cadrul studiului Global Burden of Disease sunt obezitatea, fumatul și factorii ergonomici ocupaționali, cum ar fi, spre exemplu, mișcările repetate, rapide sau manipularea de obiecte grele la locul de muncă.
Experți internaționali au avertizat, recent, că dacă nu se iau măsurile potrivite în domeniul sănătății publice, durerile lombare pot deveni un precursor al unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile de sănătate mintală, cu dizabilități semnificative.