Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI avertizează că sancțiunile impuse Rusiei amenință să știrbească dominația dolarului 

FMI avertizează că sancțiunile impuse Rusiei amenință să știrbească dominația dolarului 

Sancțiunile financiare impuse Rusiei amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internațional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invazia din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o "operațiune specială" pentru a-și dezarma vecinul.

"Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță destul de posibilă", a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele țări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerț.

Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale, de la criptomonede la stablecoins și monede digitale ale băncilor centrale.

FMI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Gopinath a declarat pentru FT că utilizarea mai mare a altor monede în comerțul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deținute de băncile centrale naționale.

Anterior, ea a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariția dolarului ca monedă de rezervă și că războiul din Ucraina va încetini creșterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: sanctiuni rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri