Jurnalul.ro Ştiri Observator Focar de infecție la Spitalul Judeţean Mureş: 6 cazuri, din care 5 decese. Au fost sistate toate internările în Secţia de Terapie Intensivă

Focar de infecție la Spitalul Judeţean Mureş: 6 cazuri, din care 5 decese. Au fost sistate toate internările în Secţia de Terapie Intensivă

Este alertă la Spitalul Clinic Județean Mureș! Cinci pacienți internați pe Secția de Terapie Intensivă cu antecedente patologice grave s-au infectat cu germeni multirezistenți și au decedat. Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, Dr. Adriana Pistol, s-a deplasat de urgență la Târgu Mureș.

La nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile.

Ce spune Secretarul de Stat Adriana Pistol: 

'Mă aflu aici în judeţul dumneavoastră şi în acest spital, împreună cu doamna director medical al spitalului, cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu domnul doctor, şeful Secţiei de terapie intensivă, pentru a vă aduce la cunoştinţă un eveniment petrecut în ultimele zile, şi anume la nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile. (...) Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter. Suntem alături de familiile pacienţilor respectivi şi ne exprimăm regretul şi toată compasiunea pentru aceştia. Trebuie să vă comunic că, din analiza efectuată astăzi împreună cu colegii de la spital, Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor. Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi, spitalul a decis ca să fie sistate toate internările în Secţia de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele Secţiei de terapie intensivă. În plus, am fost informaţi de o serie de proiecte noi referitoare la Secţia de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locaţia Gheorghe Marinescu numărul 1 şi, de asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase. Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă, pentru a ajunge să cunoaştem dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii. Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi şi au nevoie de îngrijire în Secţia de terapie intensivă, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie.

Aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate. Populaţia trebuie să aibă încredere în unităţile sanitare şi în acest spital, cu atât mai mult cu cât am găsit foarte multă deschidere aici în a îmbunătăţi pe cât se poate lucrurile în spital şi, prin urmare, îi sfătuiesc să aprecieze întotdeauna, atunci când există interes pentru a face prevenţie în astfel de situaţii. Noi am solicitat în acelaşi timp Direcţiei de Sănătate Publică să sprijine, dacă este nevoie, în continuare, colegii epidemiologi din cadrul acestui spital'.

De asemenea, reprezentanții Spitalului Clinic Județean Mureș au transmis o informare publică:

"În data de 15.10.2022 a avut loc vizita d-nei Secretar de Stat Conf. Dr. Adriana Pistol la Spitalul Clinic Județean Mureș, cu ocazia semnalării către Ministerul Sănătății a unui focar de pacienți cu germeni multirezistenți în cadrul secției ATI a SCJM.

La secția ATI a SCJM există un focar cu 6 pacienți cu germeni multirezistenți care a fost declarat de spitalul nostru în data 13.10.2022 pe fluxul normal de raportare către compartimentul de epidemiologie DSP Mureș pentru a putea institui măsuri de limitare a infecției la nivelul spitalului.

Menționăm de asemenea că nu există în acest moment susținerea unei legături de cauzalitate între aceste infecții și deces, pacienții sunt toți cu antecedente patologice grave cu boli cunoscute, cu multiple manevre intervenționale, durate lungi de spitalizare, unele cazuri peste 30 de zile. De asemenea încă se desfășoară acțiuni specifice de autocontrol, dezinfecție și limitare.

Începând cu data de 13.10.2022, am suspendat internările în secția ATI, intervențiile chirurgicale și, de asemenea, a început un amplu proces de curățenie și dezinfecție.

Menționăm că spitalul nostru este unul dintre primele spitale din România care a raportat cazuri de infecție în sistemul de alertă precoce a bolilor transmisibile, instituit prin ordinul 1738 din iulie 2022, începând cu luna august a anului 2022. De asemenea, toate cazurile care sunt constituite în focar au fost raportate la momentul depistării (primul în 28.09) pe fluxul de raportare și s-au instituit măsuri la nivelul spitalului.

Consiliul Județean Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș au un angajament ferm pentru  asigurarea calității actului medical, prin investiții care sunt în desfășurare, prin dedicarea unei atenții deosebite infecțiilor asociate actului medical și asigurăm toți pacienții de cea mai bună grijă posibilă."

Focar infectie

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri