În condițiile în care cotațiile de pe piețele financiare au scăzut destul de abrupt în ultima perioadă, pe fondul incertitudinilor provocate de pandemie, și plasamentele fondurilor de pensii (principalii investitori pe aceste piețe) au intrat în „fibrilații”. Unitățile de fond au început să piardă astfel din valoare, în unele cazuri chiar cu peste 10%, generând o stare de îngrijorare în rândurile viitorilor pensionari, mai ales în cazul beneficiarilor din Pilonul II. Observând aceste evoluții, reglementatorul pieței - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - a creat cadrul pentru ca toți banii „pensionarilor” să poată fi plasați în zona cea mai sigură, adică în titlurile de stat, însă această măsură va duce la o nouă scădere a randamentului fondurilor, titlurile fiind mai sigure, dar cu câștiguri mult mai mici decât acțiunile listate pe burse. În acest context, administratorii fondurilor private (de pensii și de investiții) transmit mesaje liniștitoare, argumentând că perioada pe care o traversăm este nefastă, dar nu va dura la nesfârșit.
Foarte puțini dintre cei aproape 7,5 milioane de utilizatori ai fondurilor private de pensii își verifică frecvent situația la zi a valorii unităților de fond pe care le dețin, mulțumindu-se cu raportările pe care administratorii le anunță anual. Zilele acestea însă, când piețele financiare și bursiere s-au „înroșit” din cauza deprecierilor, tot mai mulți deținători și-au interogat portofoliile și au găsit surprize nu tocmai plăcute. Dacă la sfârșitul anului trecut cotațiile erau semnificativ mai ridicate decât în primăvară-vară, acum - la început de aprilie 2020 - acestea s-au întors la minimele din 2019. „Practic, am pierdut 7-8 luni de creștere, dar încă e bine”, ne-a spus un deținător, beneficiar al Pilonului II de pensii.
„Mi-au dispărut câteva mii de lei din cont”
Pe rețeaua de socializare Facebook, un user a postat că fondul care îi administrează pensia privată obligatorie i-a trimis prin e-mail o notificare potrivit căreia valoarea activului net personal, „adică toți banii adunați acolo în cont din 2008”, s-a diminuat față de luna trecută cu circa 12-13%. „Am sunat la relații clienți să întreb ce s-a întâmplat și răspunsul a fost că e din cauza greutăților întâmpinate în toate sectoarele de activitate în urma pandemiei”, scrie contributorul. El constată că acum, într-o perioadă nefastă din punct de vedere economic, a intervenit o scădere a activului, dar în timpurile mai bune nu au apărut creșteri substanțiale. „În ultimii 12 ani au fost totuși și perioade când bursele decolau, însă niciodată până acum nu prea s-a întâmplat să crească activul net cu mult peste suma adunată din contribuție”, menționează internautul. „Practic m-am trezit peste noapte că mi-au dispărut câteva mii de lei din contul de pensie privată”, mai spune acesta.
AAF: Investitorii să nu ia decizii emoționale
La solicitarea JURNALUL de a comenta situația astfel creată, reprezentanții Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) ne-au transmis următorul mesaj: „Pentru cei mai mulți investitori în fonduri de investiții, dar și pentru participanții la fondurile de pensii Pilon II și Pilon III, principalul atuu constă în orizontul de timp mai lung pentru care își asumă investițiile. Timpul lucrează în favoarea lor, pot profita de ciclicitatea evoluției economice, pierderea potențială de la un anumit moment putând foarte ușor să se transforme ulterior în câștig. Un investitor care are la dispoziție un orizont de timp lung ar trebui să nu ia o decizie emoțională de a răscumpăra din fondurile unde are plasamente. Perioada de volatilitate actuală le permite fondurilor de pensii, care sunt cumpărători constanți de acțiuni, să facă achiziții la prețuri mai scăzute decât în urmă cu două sau trei luni. Este important ca participanții la fondurile de pensii de Pilon II să înțeleagă că orizontul lor investițional este lung și foarte lung. Astfel, volatilitatea de moment nu îi afectează în sens negativ, ci din contră - poate oferi oportunități de câștiguri mai mari pe un orizont lung de timp”.
ASF pune umărul la finanţarea statului
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis modificarea Normei nr. 11/2011 privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, în sensul că, pentru o perioadă de un an, limita maximă aplicabilă investițiilor acestor fonduri în titluri de stat se majorează de la 70% la 100%. În argumentarea deciziei, ASF precizează că măsura se impunea în această perioadă pentru protejarea activelor fondurilor de pensii private față de volatilitatea extremă de pe piețele financiare. Prevederile noii norme sunt valabile atât pentru investiţiile realizate de administratorii Pilonului II de pensii (obligatoriu), cât şi Pilonului III (facultativ). Pe fondul scăderii cu circa 13% a valorii portofoliilor de la fondurile de pensii Pilonul II, măsura adoptată de ASF va avea efecte limitate pentru cei care cotizează lunar aici. Titlurile de stat sunt investiţii sigure, dar cu randamente mici, iar în perioada urrmătoare acestea vor continua să scadă, din cauza lichidităţii mari care se va crea în piaţă. La crearea aceste lichidităţi va contribui şi BNR, care a anunţat că va cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară, adică de la bănci. Prima achiziţie a băncii centrale a fost de 150 de milioane de lei, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Scăderea aşteptată a randamentelor titlurilor de stat va face ca recuperarea pierderilor de la Pilonul II să se facă mult mai greu decât dacă administratorii acestor fonduri ar cumpăra de pe bursă acţiuni la firme cu potenţial şi care acum au scăzut. În schimb, statul va fi marele câştigător al mişcării decise de ASF, pentru că va avea, astfel, mai mulţi bani la dispoziţie pentru finanţare. (Adrian Stoica)
Devalorizarea unităților de fond la Pilonul III - pensii facultative - este mai abruptă decât a celor de la Pilonul II (obligatorii), pentru că banii din pensiile facultative sunt plasați pe piețe mai expuse la riscuri.
Scăderea valorii unităților de fond a creat îngrijorare în rândurile viitorilor pensionari