Curtea Constituțională a țării a restabilit grațierea prezidențială acordată acum șase ani lui Fujimiro, în vârstă de 85 de ani, notează BBC.
El este o figură care provoacă multe divergențe, fiind încarcerat pentru corupție și încălcarea drepturilor omului în timpul mandatului. Fostul președinte ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în momentul grațierii sale.
Fujimori a părăsit închisoarea purtând o mască pe față, susținut de doi dintre copiii săi, Kenji și Keiko Fujimori, care a pierdut ultimele alegeri prezidențiale cu o diferență foarte mică.
Pentru susținătorii săi, Alberto Fujimori a fost președintele care a salvat Peru de două „rele gemene”: terorismul și colapsul economic. Pentru adversarii săi, el a fost un om puternic și autoritar care a călcat în picioare instituțiile democratice ale țării pentru a se menține la putere.
Fiu al unor imigranți japonezi, deceniul la putere al dlui Fujimori, din 1990 până în 2000, în care a condus cu o mână de fier, a fost marcat de o serie de răsturnări de situație dramatice.
Reprimarea de către guvernul său autoritar a două insurecții violente a dus la moartea a aproximativ 69.000 de persoane.
La câțiva ani după ce și-a încheiat președinția, Fujimori a fost găsit vinovat de luare de mită și abuz de putere și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru că a autorizat o serie de asasinate comise de escadroanele morții.
Când a fost condamnat la închisoare în 2009, la vârsta de 70 de ani, majoritatea peruanilor au presupus că fostul lider își va petrece restul vieții în închisoare.
Însă, în decembrie 2017, a fost dus din închisoare la spital din cauza unor probleme de sănătate. El suferea de tensiune arterială scăzută și de un ritm cardiac anormal.
În aceeași lună, Fujimori a fost grațiat de președintele Pedro Pablo Kuczynski, după ce medicii au declarat că boala sa era incurabilă, adăugând că închisoarea reprezenta un "risc grav pentru viața sa".
(sursa: Mediafax)