Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul ministru Niţă, trimis în judecată de DNA

Fostul ministru Niţă, trimis în judecată de DNA

Fostul ministrul al Energiei, Constantin Niţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Niţă este acuzat că în 2013, pe când era deputat PSD în Parlamentul României şi ministru, a solicitat un comision de 5% unui om de afaceri din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu primăria unui municipiu. Constantin Niţă ar fi oferit în schimb garanţii că va interveni pe lângă primar pentru aprobarea contractului.

Procentul pretins de Con-stantin Niţă se ridica la valoarea de 3,4 milioane de lei, bani pe care ar fi urmat să-i obţină în două forme – o parte în numerar şi o parte sub forma unui contract de consultanţă fictiv, ce trebuia să fie încheiat cu o persoană de încredere din anturajul ministrului. „În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013”, se arată într-un comu-nicat al procurorilor DNA. „În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indi-cate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014”, se mai arată în comunicat. Procurorii susţin că sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei jude-ţene de partid, la solicitarea fostului ministru. Procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Constantin Niţă până la concurenţa sumei de 435.823 lei, reprezentând obiectul infrac-ţiunii de trafic de influenţă reţinute în sarcina sa. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Constantin Niţă a declarat că nu are nicio legătură cu acest caz şi se va lupta pentru a-şi dovedi nevinovăţia. „Respect munca procurorilor, după cum şi eu am dreptul să mă adresez, şi o voi face, până în pânzele albe, fie la instanţele naţionale, fie la cele internaţionale”, a declarat fostul ministru. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub control judiciar pe cauţiune.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri