Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul primar Gheorghe Ştefan, condamnat la 8 ani închisoare în dosarul Poşta Română

Fostul primar Gheorghe Ştefan, condamnat la 8 ani închisoare în dosarul Poşta Română

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 2 luni închisoare, într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. 

Instanţa a mai dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumelor de 422.000 de lei şi 35.000 de euro. 

Decizia nu este definitivă. 

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, alături de Dan Mihai Toader - fost director al Poştei Române; Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA; omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL; Emmanouil Sorillos - administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL şi Cosmin Dragoş Mihăilescu. 

De asemenea, firma SC Smart Telecom Solutions SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu. 

Potrivit DNA, CN Poşta Română SA a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiţii dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere în participaţiune privind prestarea unui serviciu de "bill payment" (încasare electronică a facturilor), folosind o reţea de terminale POS ce aparţinea unei societăţi de profil. 

SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poşta Română SA şi firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naţionale. 

Cel care, din partea Poştei Române, a determinat semnarea de către subordonaţii săi a acestui contract este directorul general de la acel moment - Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, Poşta Română a suferit un prejudiciu de 1.437.139 euro. 

DNA mai arăta că, în cursul anului 2009, Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, şi-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct, având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română SA. 

Ulterior, Gheorghe Ştefan şi Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu Poşta Română, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS. 

În schimbul folosirii influenţei sale, pentru a-l determina pe Florin Aurelian Ciobotaru să înceteze contractele Poşta Română cu SC Smart Telecom Solution SRL şi să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi), Gheorghe Ştefan i-a cerut lui Marian Constantinof să îi dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredinţate. 

În acest context, Gheorghe Ştefan a exercitat presiuni asupra lui Florin Aurelian Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL şi Poşta Română. 

La rândul său, Florin Aurelian Ciobotaru a exercitat presiuni asupra angajaţilor din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaţilor amintiţi, Florin Aurelian Ciobotaru a apelat la cunoştinţele juridice ale lui Cosmin Mihăilescu (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-l ajuta în încetarea raporturilor comerciale dintre companie şi SC Smart Telecom Solutions SRL. 

Contractele dintre Poşta Română şi Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Florin Aurelian Ciobotaru şi Cosmin Mihăilescu (în calitate de consilier juridic "delegat" de un cabinet de avocatură). În acest fel, Poşta Română şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii. 

După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu Poşta Română, compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro. 

Ulterior, Florin Aurelian Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din Poşta Română, a negociat şi a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune. 

DNA preciza că Poşta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei. 

În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone SA (care a instalat terminalele şi care deţinea platforma de operare şi un "call-center" pentru oferirea de consultanţă şi service). 

În opinia DNA, atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă, iar Poşta Română a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul cu aceste societăţi comerciale. 

Anchetatorii au mai stabilit că, prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone Romania SA, Poşta Română a achitat nejustificat, în perioada mai - octombrie 2009, suma de 224.979 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei. 

La cererea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845 lei către o societate controlată prin interpuşi de fostul primar din Piatra Neamţ, pentru achiziţionarea de publicitate în municipiul Piatra Neamţ. Această societate comercială a direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copiii lui Gheorghe Ştefan. 

Tot la solicitarea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării şi ale unui cantonament efectuat, în Italia, de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 de euro. 

La data de 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ştefan şi soţia sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia. 

De asemenea, Gheorghe Ştefan şi-a dat acordul ca o parte din sumele cerute de el să fie direcţionate, sub forma unor sponsorizări, către o asociaţie sportivă ce aparţinea unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie şi septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăţi în favoarea asociaţiei, în valoare totală de 62.000 de lei. 

Potrivit DNA, valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ştefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138 lei (circa 100.000 de euro) şi 35.306 euro. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri