Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FP: Hidroelectrica pierde 1 miliard de lei

FP: Hidroelectrica pierde 1 miliard de lei

de Valentin Gros    |   

Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, semnalează că un act normativ emis de ANRE afectează profitabilitatea producătorului de energie, care ar risca să piardă circa 1 miliard de lei.

 

Ordinul 10 din 2019, emis la 1 februarie de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), implementează prevederile Ordonanţei de Urgenţă 114 din 2018 şi obligă Hidroelectrica să vândă până la 65% din producţia estimată pe piaţa reglementată, cu o marjă de profit de 5%.

Autoritatea nu a specificat până acum cantitatea de energie pe care Hidroelectrica trebuie să o rezerve pentru piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 - 28 februarie 2022.

Ravagii pe piaţă

„La mai bine de şase luni de la intrarea sa în vigoare, OUG 114, împreună cu Ordinul 10, adoptat ulterior de ANRE, continuă să facă ravagii pe piaţa de energie a României, introducând distorsiuni severe în special pe piaţa de electricitate”, a declarat Johan Meyer, manager de portofoliu al FP.

În opinia acestuia, cel mai semnificativ impact „este absorbit de companii precum Hidroelectrica”, societate care „a depus eforturi imense în ultimii ani să îşi îmbunătăţească eficienţa, cât şi performanţa operaţională şi financiară”. 

De asemenea, există un risc hidrologic, afirmă cei de la FP. În situaţia în care nu va reuşi să producă, din cauza situaţiei hidrologice, cantitatea cerută de ANRE pentru piaţa reglementată, Hidroelectrica va fi nevoită să achiziţioneze energie mai scumpă de pe piaţa concurenţială, apoi să o vândă la un preţ mai mic. 

Statul român deţine, prin Ministerul Energiei, 80% din acţiunile Hidroelectrica. 

 

Imposibila strategie de business

Lipsa de claritate creată de aceste regulamente nedorite au adus Hidroelectrica în situaţia în care îi este imposibil să implementeze strategia de business aprobată de acţionarii săi şi îi creşte riscul de a suferi, din nou, pierderi precum cele din vremurile „băieţilor deştepţi”. Dacă ANRE decide să oblige compania să vândă la preţ reglementat cantitatea maximă de energie, 65% din producţia sa, compania ar avea de pierdut nu mai puţin de 1 miliard de lei.

Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea

Explicaţie foto: O eventuală scădere a debitelor de apă ar încurca socotelile producătorului de energie

 

Subiecte în articol: hidroelectrica Fondul Proprietatea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri