Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frânarea economiei, pericol pentru pensii

Frânarea economiei, pericol pentru pensii

de Dan Straut    |   

Economia românească îşi va încetini creşterea în 2020, iar politica fiscală a devenit un factor de risc major, astfel că şansele de majorare cu 40% a pensiilor în acest an se reduc la jumătate, au anunţat ieri experţii OTP Asset Management.

„În România, ne așteptăm la o încetinire a creșterii economice la aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a noului Guvern de a ajunge la un deficit de 3%. Creșterea mai mică a salariilor și scăderea nivelului ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul. Cu toate acestea, începând cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativă a pensiilor va începe din nou să alimenteze cheltuielile casnice”, a declarat Dragoş Manolescu, director general adjunct al companiei. El a precizat că, în condiţiile în care veniturile bugetare cresc mai lent decât cheltuielile, „şansele de majorare a pensiilor cu amploarea anunţată sunt de doar 50%”.

Important de reținut este, de asemenea, că economia românească în forma sa actuală este vulnerabilă la șocurile externe negative. De exemplu, o încetinire ciclică a economiei europene „ar putea duce la ieșiri de capital, o slăbire mai accentuată a leului, obligând guvernul și BNR să înăsprească condițiile, împingând creșterea economică spre zero sau chiar sub zero”, a mai spus analistul. (Dan Străuţ)

Bugetul e plin de găuri, ca un şvaiţer. Dacă le umplem, putem face orice. Dacă nu, creşterea pensiilor va fi sub semnul întrebării.

 

Dragoş Manolescu

director general adjunct al OTP Asset Management

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri