Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Funcţionarii APIA îşi strigă nemulţumirile sub geamurile ministrului Daea

Funcţionarii APIA îşi strigă nemulţumirile sub geamurile ministrului Daea

de Adrian Stoica    |   

Sediul Ministerului Agriculturii va fi pichetat mâine de funcționarii din teritoriu ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, aceştia fiind nemulţumiţi că, de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea 153/2017), le vor scădea salariile.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, la protest vor participa doar 500 de angajaţi APIA. Ei cer păstrarea actualelor salarii în plată şi după 1 ianuarie 2018. „În teritoriu, noi suntem încadraţi în altă grilă salarială decât colegii noştri de la centru, din Bucureşti, şi salariile ne vor scădea. Cerem ca şi funcţionarii din teritoriu să fie încadraţi în aceeaşi grilă salarială cu cei de la Bucureşti”, ne-a declarat Octavian Mateescu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

La AFIR, salarii mai mari

În teritoriu, volumul de muncă la APIA este foarte mare, dovadă fiind şi miile de ore suplimentare lucrate anual de funcţionarii agenţiei. Începând cu anul 2008, Agenţia gestionează şi o serie de măsuri ale Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, care sunt de circa 1,2 miliarde de euro anual. „Cu toate acestea, cei de la APIA au salariile cu circa 10% mai mici decât angajaţii de la AFIR”, a mai precizat Octavian Mateescu.

Vrem alinierea la salariile din APIA de la nivel central, pentru că salariile din centrele județene vor scădea cu 30% pentru fiecare angajat, care va pierde între 700 și 2.800 de lei.

Ovidiu Mateescu, liderul  Federației Naționale a Sindicatelor APIA

Unii vorbesc despre manipulare

Protestul Federației Naționale a Sindicatelor APIA nu este însă văzut cu ochi buni de reprezentanţii Sindicatului Naţional APIA, cea mai veche organizaţie sindicală din instituţie. ”Într-adevăr, vor scădea unele salarii. Cu 700-800 de lei, în cazul şefilor de serviciu, şi cu până la 3.000 de lei, în cazul directorilor de centre judeţene, în condiţiile în care aceştia din urmă câştigă acum până la 10.000 lei net pe lună. Mergeţi în teritoriu şi o să vedeţi de câte ori îi găsiţi la serviciu pe aceşti directori”, ne-au declarat surse din cadrul Sindicatului Naţional APIA. Pe lângă faptul că manipulează angajaţii pentru a-şi apăra propriile interese, mulţi dintre aceştia fac şi un joc dublu. Pentru a-şi pune funcţia la adăpost, unii dintre ei au început să facă liste cu funcţionarii care au întrerupt lucrul în ultima perioadă în semn de protest, au mai precizat sursele citate.

Subiecte în articol: Funcţionarii APIA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri