Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Furtuna din sistemul digestiv

Furtuna din sistemul digestiv

de Florin Condurateanu    |   
Medicina modernă vorbeşte tot mai mult despre o suferinţă des întâlnită, sindromul intestinului iritabil. Se produce o veritabilă furtună în starea sistemului digestiv al unora. Există o dereglare a scaunului, suferinzi care au diaree, alţi pacienţi sunt constipaţi, iar la unii se succed zile cu diaree şi zile cu constipaţie, ne precizează prof. dr. Mircea Beuran.

Aceste situaţii rele în scaunul suferinzilor de intestin iritabil se însoţesc şi de alte neplăceri digestive, crampe, balonări, senzaţii de mâncare percepută ca un bolovan în stomac. S-a constatat şi prezenţa unor urme de sânge în scaun şi senzaţia de defecaţie urgentă. Dar concluziile au semnalat că există şi o componentă psihică. Aceste tulburări apar mai ales în situaţii de emoţii, în preajma unor examene, în situaţia unor şedinţe dificile, în starea de tensiune nervoasă. Dacă aceste suferinţe frecvente se petrec ziua, mai ales la tineri, ei sunt suspecţi de sindromul de intestin iritabil. Se prescriu de medic şi tratamente medicamentoase, dar şi o consiliere psihologică pentru a ţine în frâu emoţiile şi nervii încordaţi.

Chin și pericol
Dacă scaunul are sânge şi alternează perioadele de diaree cu cele de constipaţie, mai ales dacă suferindul are vârsta peste 50 de ani, se impun investigaţii mai atente, colonoscopie, de exemplu, pentru a nu se ascunde un cancer de colon. Dacă tumoarea este pe partea dreaptă, ascendentă a colonului, cu diametru mai mare, pierderea de sânge nu se observă, dar în caz de cancer, pacientul slăbeşte şi are o febră mică. Dacă tumoarea se situează pe porţiune coborâtoare, pe stânga a colonului, se blochează scaunul şi sângerarea este evidentă. Numai medicul decide care este diagnosticul. Pacientul se poate înşela că sângerările sunt cauzate de hemoroizi. În cazul bolii hemoroidale, sângele nu este amestecat cu materiile fecale, are o culoare roşu aprins şi nu este roşu închis precum vişina ca în situaţia de cancer de colon.

Cei constipaţi nu este bine să apeleze zilnic la purgative. Se ajunge la dependenţă, creşte treptat doza de purgative, iar consistenţa materiilor fecale se schimbă periculos. Cu constipaţia se luptă mâncând legume, fructe şi alimente bogate în fibre. Sunt de luat în seamă şi tărâţele cu lapte sau iaurt dimineaţa, ele au fibre nedigerabile în stare să favorizeze scaunul. Şi, bineînţeles, omul cu suferinţa constipaţiei trebuie să facă mişcare şi să respecte ora de mers la toaletă.

Diagnosticul trebuie stabilit urgent pentru ca operaţia şi radioterapia plus citostaticele să fie executate devreme.
 

Subiecte în articol: sistemul digestiv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri