Jurnalul.ro Ştiri Locale Gabriela Firea acuză lipsa totală a consolidării clădirilor din Capitală

Gabriela Firea acuză lipsa totală a consolidării clădirilor din Capitală

de Redacția Jurnalul    |   

La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun șantier de consolidare a blocurilor cu bulină, acuză Gabriela Firea, care spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, din septembrie 2020 încoace.

„La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun șantier de consolidare a blocurilor cu bulină, programul București Trainic a fost blocat, în ultimii 2 ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranță sau consolidată în Capitală, iar încrederea cetățenilor că autoritățile pot face lucruri pentru siguranța lor a scăzut dramatic. E păcat că munca a sute de oameni din mandatul meu de primar a fost aproape în zadar! Primarul general Nicușor Dan, susținut până-n pânzele albe de USR, PMP, omul politic de tristă amintire Ludovic Orban și PNL a promis

Ea dă ca exemplu anunțul consolidării blocului din strada Blănari nr. 14.

„Forțat de tragedia din Turcia și pentru a arăta că în București se lucrează, Nicușor Dan a mers pe așa-zisul șantier pentru lucrările. O mare minciună! Chiar Nicușor Dan a blocat lucrările timp de doi ani și asta este realitatea pe care o știu bine proprietarii din bloc, mutați în locuințele de necesitate în vara anului 2020. Concret, în 15 iulie 2020, în timpul mandatului meu de primar general, conducerea AMCCRS a semnat contractul pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de consolidare. A doua zi, a fost emis ordinul de începere pentru că era o urgență. Imediat au fost relocați toți proprietarii către locuințele de necesitate, pe cheltuiala administrației. Am făcut anunțurile la vremea respectivă și mă bucur că o parte a presei nu a uitat. Se lucra la proiectare când Nicușor Dan a ajuns primar general și totul s-a blocat. Acum, primarul general ar fi trebuit să anunțe finalizarea lucrărilor, nu abia începerea lor. Și e un singur exemplu”, susține Firea.

Conform acesteia, în acest moment lucrările de consolidare sunt oprite pe șantierele începute în perioada 2018-2020, în ultimii doi ani, nu s-au executat lucrări și nu s-au semnat convenții cu proprietari din clădiri cu risc seismic, iar proprietarii din clădirile consolidate între 2018 și 2020 încă așteaptă recepția lucrărilor. Firea spune că, până acum, doar o singură clădire din 11 este din nou locuită, dar fără recepție.

Ea mai spune că, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată nicio fațadă.

„Știm cu toții placa

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri