Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea și Nicolae Ciucă, mesaje de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Gabriela Firea și Nicolae Ciucă, mesaje de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

de Redacția Jurnalul    |   

În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, și premierul Nicolae Ciucă au ținut să transmită mesaje împotriva violenţei asupra femeilor.

Firea: În primele 9 luni, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenţei domestice, jumătate dintre cazuri în mediul rural

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis, vineri, un mesaj de Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Violenţei asupra femeilor în care a precizat că este important ca victimele să ştie că nu sunt singure. Potrivit ministrului, doar în primele 9 luni ale acestui an, peste 66.000 de femei au fost victime ale violenţei, jumătate dintre cazuri fiind în mediul rural.

„Astăzi este ziua culorii portocaliu - declarată de Organizația Națiunilor Unite drept un simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor! Vă îndemn și pe dumneavoastră să purtați această culoare, ca un mic semn de unitate în fața acestui cumplit adevăr din societate: violența! Victimele au nevoie să știe că nu sunt singure, că pot cere ajutor, că există soluții pentru ieșirea dintr-un infern pe care nimeni nu trebuie să-l îndure.

Numai în primele 9 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice, jumătate dintre cazuri în mediul rural. Din păcate, multe dintre aceste cazuri sunt fapte penale!

Marcăm astăzi Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra femeilor și fac un apel către toate tinerele și doamnele spunând STOP VIOLENȚEI!

Orice ocazie este importantă pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen. Vreau să reamintesc telefonul de urgență 0800.500.333 – Helpline dedicat victimelor violenței domestice, discriminări de gen și traficului de persoane. Peste 4.000 de persoane au sunat aici de la începutul anului.

De astăzi, până în 10 Decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului, în toată lumea sunt 16 zile de activism împotriva violenței domestice. Nu doar în România există acest fenomen, iar în ultimii ani el s-a dezvoltat și mai mult, ca un efect al pandemiei.

Le-am spus mereu băieților mei că fetele trebuie respectate. I-am învățat să le protejeze, să le vorbească frumos și să le ajute dacă au nevoie. Cred cu tărie că aceste învățături trebuie să plece din familie, apoi să fie consolidate în școală. Pentru a avea o societate sănătoasă și puternică, cu membri care se respectă în egală măsură.

Eliminarea violenței împotriva femeilor înseamnă responsabilitate din partea instituțiilor abilitate să prevină și să sancționeze comportamentele abuzive.

Ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalității de șanse, reafirm încă o dată faptul că eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor nu este un efort pe termen scurt. Ea necesită eforturi coordonate și susținute de către noi toți

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei şi bărbați, a dezvoltat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”. Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării.

Statisticile UNICEF arată că mai mult de o treime dintre femeile din întreaga lume au trecut prin violența fizică sau sexuală la un moment dat în viața lor, iar în unele țări 7 din 10 femei se confruntă cu o formă de abuz în timpul vieții lor. Femeile care au fost abuzate sexual sau fizic de către parteneri sunt de două ori mai predispuse să sufere avorturi, depresii. La nivel mondial, violența domestică este principala cauză a mortalității la femeile între 19 şi 44 de ani, înaintea războiului, a cancerului sau a accidentelor rutiere.

Femeia este mamă, soră, bunică, iubită, soție. Femeia este cea care dă viață, iar siguranța ei înseamnă siguranța copiilor, a părinților, a familiilor noastre. Pentru o societate corectă și dreaptă, care înseamnă viitorul omenirii,” a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ciucă: Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului

Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, transmite premierul Nicolae Ciucă, cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor.

„De mai bine de 20 de ani, dedicăm ziua de 25 noiembrie luptei împotriva unei anomalii sociale, anacronică și globală: violența împotriva femeilor și fetelor. De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale. Pandemia, războiul, criza energetică și cea economică au avut consecințe extrem de dureroase mai ales asupra femeilor și fetelor, ridicând în mod alarmant nivelul de violență manifestat împotriva lor. Victimele violenței de gen provin din medii dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri și orientări sexuale variate, fac parte din categoria migranților sau refugiaților, reprezintă minorități etnice sau sunt persoane cu dizabilități. Ele trebuie înțelese și ascultate pentru a fi ajutate”, transmite Nicolae Ciucă.

Premierul arată că înțelegerea resorturilor emoționale, credințelor și stereotipurilor, precum și a condiționărilor și limitărilor socio-economice care stau la baza acestui fenomen reprezintă fundamentul pe care este articulată componenta de prevenție în lupta contra violenței de gen.

„Sunt pașii esențiali pe care i-am urmat și, prin care, la nivel de guvern, construim politici și măsuri de sprijin pentru victime, adaptate realității din teren, precum și programe de informare/instruire și prevenire aplicate și personalizate. În primul nostru an de guvernare am reușit să facem pași decisivi pentru crearea de servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenței domestice, de centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și campanii de informare în rândul copiilor și tinerilor. Și autoritățile și-au adaptat și îmbunătățit capacitatea de răspuns pentru a oferi un sprijin adecvat victimelor violenței domestice și violenței de gen”, adaugă el.

Ciucă salută inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a promova Campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor (25 noiembrie – 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului) pentru a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

„Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, cu grave consecințe trans-generaționale. Consider că avem cu toții obligația să ne informăm și să învățăm de la cei ce ne calcă pe urme, precum și responsabilitatea de a educa generațiile viitoare în spiritul armoniei care există în mod natural, indiferent de gen. Omenia și respectul trebuie să guverneze relațiile între oameni pentru a ajunge mai aproape de o societate a firescului, în care violența să nu-și mai găsească locul”, încheie Ciucă.

Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri