Jurnalul.ro Special Anchete SPP-iștii se fac pompieri

SPP-iștii se fac pompieri

de Ion Alexandru    |   

Seria achizițiilor Serviciului de Protecție și Pază, demarată în anul 2020, referitoare la dotări care vor fi folosite pentru intervenția la situații de urgență, dezastre și crize, inclusiv la… misiuni de căutare și salvare, continuă și în anul 2023.

 După ce s-a utilat cu avioane fără pilot, laborator criminalistic, puncte de comandă, machete ale unui avion și ale unui tren sau simulatoare de circuite auto, instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu se pregătește și de lupta cu focul. SPP a cumpărat, recent, o autoutilitară pentru stingerea incendiilor, pe care agenții vor lua lecții să intervină la dezastre în locuri greu accesibile. O companie de pază din Popești Leordeni, care derulează mai multe contracte cu statul, a livrat acest echipament, pentru suma de peste 71.000 de euro.

Potrivit unui anunț de participare publicat, încă din 27 noiembrie 2022, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), de către Serviciul de Protecție și Pază, instituția care are ca atribuții paza și protecția președintelui României și a altor demnitari de rang înalt, și-a propus să achiziționeze o serie de echipamente „aferente antrenamentului specific de pregătire pentru intervenții la incendii”. Conform sursei citate, această achiziție face parte din proiectul „Sistem integrat pentru intervenții la urgențe, dezastre și crize”, despre care „Jurnalul” a dezvăluit în mai multe articole publicate anterior. 

Concret, sub această definiție pompoasă, SPP dorea să cumpere, nici mai mult, nici mai puțin, decât o autoutilitară off-road pentru stingerea incendiilor, care să fie livrată la sediul unității, din Capitală.

În documentația de atribuire, autoritatea contractantă face mențiunea că achiziția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, ca o componentă a axei prioritare „creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”.

 

Ofertantul câștigător a făcut discount de… 1 leu

 

Pentru această afacere, SPP a pus la bătaie un buget de 293.891 de lei fără TVA, organizând o licitație deschisă, având ca unic criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut. La această licitație deschisă a fost primită însă o singură ofertă, firma interesată cerând un preț final cu doar un leu mai scăzut decât suma maximă estimată de Serviciul de Protecție și Pază pentru această achiziție, respectiv 293.890 de lei fără TVA.

Așa stând lucrurile, la data de 17 februarie 2023, SPP a încheiat, cu SC S.S.G. Fire & Rescue SRL, contractul nr. CAB(1)-173/2023, în valoare finală de 349.729,1 lei cu TVA inclusă (71.729,1 euro). Compania care va livra SPP această mașină de stins incendiile are, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), sediul în Popești Leordeni, se ocupă cu activități de pază și este controlată de Liliana Cosmina Rotaru, în calitate de asociat unic. 

 

Firmă abonată la contracte cu statul

 

Din informațiile furnizate de SEAP, SC S.S.G Fire & Rescue SRL a mai derulat, în ultimii patru ani, cel puțin cinci contracte cu entități ale statului român. 

Astfel, Nuclearelectrica a contractat compania în cauză, la 31 iulie 2019, pentru patru ani, pentru servicii de prevenire și stingere a incendiilor la C.N.E Cernavodă, în schimbul a 22.698.396 de lei fără TVA. La 20 noiembrie 2020, aceeași firmă a primit, în asociere cu o altă societate, un contract de 1.803.019,96 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de situație de urgență pentru Spitalul Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași. De asemenea, S.S.G. Fire & Rescue SRL a parafat, la 21 septembrie 2020, cu Imprimeria Națională, un contract de 2.494.409,28 de lei fără TVA pentru prestarea de servicii de pompieri. Iar la 10 octombrie 2022, IGSU a încheiat cu aceeași firmă două contracte. Primul, în valoare de 273.320 de lei fără TVA, pentru livrarea unui sistem de rezervoare de apă curată și de apă reziduală, iar al doilea, de 48.195 de lei fără TVA, pentru livrarea de europaleți.

 

 

Autoutilitara va funcționa zilnic. Trebuie să reziste la temperaturi de la -30 grade până la + 45 de grade Celsius

 

Revenind la contractul încheiat de SPP, aflăm, din cuprinsul caietului de sarcini, că obiectul afacerii „reprezintă o componentă aferentă unui proiect ce vizează dezvoltarea capacităților în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente la urgențe, dezastre și crize (…)”, dar și că “prin acest proiect este vizată, pe lângă dezvoltarea unui complex modern de pregătire multidisciplinară/multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilitățile necesare funcționării acesteia, și dotarea SPP cu tehnică, mijloace și echipamente de intervenție, de suport logistic și de protecție a personalului pe patru tipuri de capabilități: terestre, aeriene, maritime, de comandă și control”.

Achiziția propriu-zisă vizează o autoutilitară off-road pentru stins incendii, cu apă și spumă, cu o capacitate cilindrică de 800 cmc, în trei pistoane, cu o capacitate a rezervorului de 120 de litri. În documentul citat se mai arată că „în prezent, Serviciul de Protecție și Pază nu dispune de o autospecială off-road pentru stins incendii care să permită intervenția în locuri greu accesibile, necesară pentru îndeplinirea obiectivului principal al proiectului”, astfel încât achiziția „va permite perfecționarea deprinderilor cursanților pentru executarea operațiunilor de intervenție în caz de incendiu la obiective amplasate în zone greu accesibile”.

Mai aflăm, de asemenea, că autospeciala cumpărată de SPP va avea un regim de utilizare zilnică pentru misiuni în București și în teritoriul național și că „aceasta, împreună cu echipamentele instalate, va trebui să funcționeze în condiții de siguranță în intervalul de temperaturi exterioare cuprinse între minus 30 de grade Celsius și plus 45 de grade Celsius”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: garzi de corp demnitari
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri