Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ger persistent. Cum ne protejăm

Ger persistent. Cum ne protejăm

de Monica Cosac    |   

Meteorologii au emis, ieri, o avertizare Cod Portocaliu de ger valabilă şi astăzi, în 36 de judeţe şi în Capitală. Cel puţin opt oameni au murit, în ultimele zile, din cauza frigului şi a viscolului, iar medicii atenţionează că hipotermia este “un ucigaş tăcut”, iar numărul victimelor ar putea creşte dacă nu sunt respectate câteva reguli de bază pentru vremea rece. Evitarea expunererii prelungite la frig, a deplasărilor nocturne, dar şi a consumului de alcool şi de sedative se numără printre sfaturile specialiştilor.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări de ger persistent care acoperă întreaga ţară. Astfel, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi Maramureş se află sub Cod Portocaliu de ger, iar temperaturile minime se vor apropia de minus 30 de grade, iar maximele vor fi cuprinse între -15 şi -10 grade.

În vestul României este ceva mai bine, dar nu cu mult. Pentru cinci judeţe din Crişana şi în Banat meteorologii au emis Cod galben de ger, iar minimele vor scădea frecvent sub - 15 grade. De asemenea, meteorologii precizează că în perioada următoare vor emite noi mesaje privind evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase.

Temperaturile extrem de scăzute au făcut deja mai multe victime în toată ţara. Sute de oameni au ajuns la spital cu fracturi şi degerături, iar cel puţin opt persoane au murit în ultimele zile din cauza hipotermiei.

 

În acest context, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti spun că, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, se impune consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care ele sunt absolut necesare - o îmbrăcăminte adecvată. Totodată, vârstnicii, în special cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasarea în locuri aglomerate, care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

 

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgenţă, avertizează că oamenii trebuie să ia toate măsurile de protecţie împotriva hipotermiei, care “este un ucigaş tăcut”. Afară, trebuie să aleagă haine groase şi rezistente la umezeală, care să asigure protecţia capului, a mâinilor, dar şi încălţăminte lejeră, care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. De asemenea, recomandă evitarea deplasărilor matinale sau nocturne, când temperaturile sunt şi mai scăzute. “Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creşte cu 2%. (..) Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig”, spune medicul. Acesta le recomandă şoferilor să aibă în maşină pături, lichide pentru 24 de ore, alimenţe şi medicaţia necesară dacă au boli cronice.

 

Medicul enumeră şi câteva “semne de alarmă” în caz de hipotermie: “frisoane, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă - asociate unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă”. “Pacienţii se pot răni cu uşurinţă din cauza tulburărilor de echilibru, iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizaţi la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale”, explică dr. Ciuhodaru, precizând că “aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool”.

 

Alte recomandări ale specialiştilor în sănătate publică se referă la încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi.

 

Pe lângă hipotermie şi degerături, expunerea prelungită la frig poate cauza şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, avertizează specialiştii DSPMB. Potrivit acestora, pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi.

 

O persoană cu hipotermie nu trebuie expusă direct la o sursă de caldură precum apa fierbinte şi nici nu trebuie “tratată” cu alcool, potrivit medicilor

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri