Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania îţi va spori semnificativ sprijinul pentru Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni

Germania îţi va spori semnificativ sprijinul pentru Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni

Guvernul german s-a angajat vineri să crească semnificativ finanţarea pentru Agenţia ONU care îi sprijină pe refugiaţii palestinieni, după ce SUA şi-au suspendat ajutorul, relatează dpa. 

Ministrul german de externe Heiko Maas a afirmat că această criză de finanţare pentru Agenţia Naţiunilor Unite pentru palestinieni (UNWRA) alimentează incertitudinea. 

"Pierderea acestei organizaţii ar putea declanşa o reacţie în lanţ incontrolabilă", a spus el. 

Germania a oferit deja în acest an un ajutor de 81 de milioane de euro (94 de milioane de dolari) pentru UNWRA, a precizat el, adăugând că Berlinul este pregătit să îşi sporească sprijinul. Haas nu a avansat însă cifre. 

"Ne pregătim în prezent să oferim un sprijin suplimentar semnificativ", a precizat Haas într-o scrisoare către miniştrii de externe din UE, consultată de Reuters. 

El a subliniat că este clar că această suplimentare a fondurilor de către Germania nu va acoperi deficitul de 217 milioane de dolari lăsat de retragerea SUA şi a făcut apel la Uniunea Europeană şi la statele membre să acţioneze pentru stabilirea "unei baze financiare sustenabile pentru această organizaţie". 

Iordania a transmis joi că va lansa o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la supravieţuirea UNWRA, inclusiv printr-un apel adresat Ligii Arabe. 

UNRWA se confruntă cu o criză de fonduri după ce SUA, cel mai mare donator al său, şi-au suspendat finanţarea la începutul anului, spunând că agenţia trebuie să facă reforme, pe care nu le-au menţionat însă, şi făcând apel la palestinieni să reia negocierile de pace cu Israelul. 

Agenţia a fost fondată în 1949 după primul război arabo-israelian, în urma unui exod de circa 700.000 de refugiaţi care au fugit sau au fost alungaţi din Israel la fondarea acestuia ca stat. 

UNRWA se ocupă acum de peste 5 milioane de persoane în Iordania, Liban, Siria şi teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri