Formațiunea ia în calcul să strângă, din nou, semnături, pentru a organiza alt referendum pentru familie, în sensul notificării în Constituție a căsătoriei, ca uniune exclusiv între un bărbat și o femeie. În 2018, referendumul care a vizat acest lucru a eșuat, din cauza unei prezențe slabe la vot. AUR mai speculează o temă și anunță că vrea un al doilea referendum, pentru transcrierea în constituție a dreptului la plată cu bani cash, fără limită.
Formațiunea AUR pregătește un nou referendum pentru familie. Președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii conduse de George Simion, Claudiu Târziu (FOTO), a făcut acest anunț prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, arătând că, în urmă cu cinci ani, în datele de 6 și 7 octombrie 2018, a avut loc referendumul pentru familie, referendum care „a eșuat din lipsă de participare, deși 90% au răspuns «da». Era necesară o prezență de peste 30 la sută dintre alegători și nu a fost atins acest prag”.
Claudiu Târziu precizează că, la inițiativa Coaliției pentru Familie, care a strâns peste 3 milioane de semnături de la cetățenii români în acest scop, a fost organizat, atunci, un referendum pentru modificarea Constituției României, în sensul definirii mai clare a noțiunii de căsătorie ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. „Așa cum se știe, împotriva referendumului și a inițiatorilor său s-a dus o campanie înfiorătoare de denigrare, prin presă și dinspre organizațiile neguvernamentale cu finanțare externă, iar votul a fost boicotat de PSD, PNL și USR. Printre falsele argumente aruncate atunci pe piață a fost și acela că nu există motive să ne temem că instituția căsătoriei va fi pervertită prin lege și că, prin urmare, aceasta nu ar avea de ce să fie apărată de Constituție”, scrie senatorul AUR.
Amenințări la adresa PNL și PSD
„De cinci ani încoace, avem dovezi că se încearcă denaturarea noțiunii de căsătorie, în conformitate cu propaganda LGBTQXYZ, iar, prin aceasta, și demantelarea instituției sacre a familiei, înțeleasă ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, care pot da naștere la prunci și care se află sub binecuvântarea divină”, susține Claudiu Târziu, care atrage atenția asupra faptului că, recent, „CEDO a dat o decizie prin care forțează România să recunoască cuplurile de același sex, care se află în parteneriat civil sau în altă formă de «căsătorie» în alte state. În acest context, considerăm că este imperios necesară declanșarea procedurii pentru o nouă inițiativă cetățenească privind modificarea Constituției, în sensul definirii mai limpezi a căsătoriei”, susține Târziu.
Potrivit acestuia, „de data aceasta, referendumul, care poate avea loc odată cu unul dintre tururile de alegeri de anul viitor, va fi validat prin prezența unei largi majorități a românilor. Iar, dacă guvernarea PSD-PNL va refuza să-l organizeze, o va face AUR, imediat după preluarea guvernării, în 2024”.
În 2016, au fost strânse 3 milioane de semnături
Reamintim că, la finalul anului 2015, Coaliția pentru Familie a declanșat o inițiativă cetățenească pentru modificarea Constituției. Această inițiativă a fost sprijinită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică și a urmărit înlocuirea sintagmei „între soți” din cuprinsul articolului 48 alineat 1 din Constituție cu cea de „între un bărbat și o femeie”. Asta, pentru a înlătura orice echivoc prin care utilizarea termenului de „soți” ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie” „a raporturilor dintre familie și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și de a întemeia o familie”.
Curtea Constituțională a avizat favorabil propunerea legislativă, la 20 iulie 205, reținând că ea nu aduce nicio ingerință unui drept individual. La data de 27 martie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, însă actul normativ a fost atacat la CCR de către PNL și USR. La data de 1 septembrie 2018, Senatul a adoptat forma finală a legii, cu 107 voturi pentru și 13 împotrivă.
Referendumul a eșuat, însă, deoarece nu a fost atins pragul de validare. La urne, s-au prezentat doar 21,1 la sută dintre românii cu drept de vot, în cele două zile în care a fost organizat scrutinul. 91,56% dintre aceștia au votat „da”. Pentru această campanie au fost strânse 3 milioane de semnături dar au fost validate doar 2,6 milioane. Erau necesare doar 500.000.
Partidul lui Simion nu ratează nici tema limitării numerarului
Iar lucrurile nu se opresc aici. AUR nu va specula doar această temă sensibilă, dar va uza și de o altă problemă, poate și mai spinoasă, pe care a creat-o, recent, Guvernul.
Senatorul Claudiu Târziu a mai anunțat că AUR va demara o altă campanie de strângere de semnături, în vederea organizării unui al doilea referendum pentru modificarea Constituției, prin care se dorește introducerea în Legea Fundamentală a unei prevederi care să interzică dispariția banilor cash și care să stipuleze obligativitatea plăților și în numerar, „după modelul altor țări care vor să-și apere moneda și libertatea”. „Avem datoria să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne păstra modul de viață, libertatea, inclusiv cea de conștiință, credința, instituțiile fundamentale ale societății și tot ceea ce ține de normalitate”, a conchis acesta.
Una dintre țările care intenționează să-și modifice Constituția pentru a garanta dreptul utilizării banilor cash este Austria, care, în vara acestui an, a anunțat că va organiza un referendum care să interzică plăți doar prin bancă. Asta, după ce, în Austria, tot mai multe persoane au devenit îngrijorate de posibilitatea că plata în numerar ar putea să fie restricționată. Și Elveția a anunțat că vrea să-și modifice Constituția în acest sens.
Reamintim că legea „austerității”, prin care Guvernul României și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, a redus plafonul plăților cu bani cash între persoanele fizice la 10.000 de lei pe zi, până la finalul anului viitor, și la 5.000 de lei pe zi, de la 1 ianuarie 2025. Mai mult, pentru magazinele de tip cash and carry, plățile cash au fost limitate la 1.000 de lei pe zi de persoană.