Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă spontană. Activitatea Fiscului, paralizată în mai multe orașe din țară

Grevă spontană. Activitatea Fiscului, paralizată în mai multe orașe din țară

Mii de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării. Noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor.

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara„Principala nemulțumire este legea salarizării, deoarece sunt categorii de oameni din acest sistem care pierd la salariu. Noua lege de salarizare le taie din salarii începând din 2018”, a spus Vasile Marica. „Oamenii au ieșit în stradă, înțelegând că doar așa pot să-și rezolve problema”, a adăugat el.

Sunt proteste în județele Baia Mare, Buzău, Botoșani, Olt, Vâlcea, Harghita, Dâmbovița, Arad, Prahova, Olt, Mehedinți, Alba și altele.

 Angajaţii din Finanţe au declanşat luni dimineaţa un protest spontan la nivel întregii ţări, aceştia fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector

"Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanşat la nivelul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.Totodată, precizăm că proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituţiei României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul şi Parlamentul trebuie să emită soluţia legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autorităţile şi instituţiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcţii publice similare, la nivelul întregii familii ocupaţionale indiferent de instituţia din care fac parte" , se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) remis luni Agerpres

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă proiectul legii salarizării anulează decizia CCR şi nu duce la aplicarea întocmai a acesteia. În context, SNFP solicită public ca textul actului normativ aflat în momentul de faţă în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016 şi definirea familiei ocupaţionale şi/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34). 

Totodată, sindicaliştii din Finanţe mai solicită eliminarea articolului 35 care prevede 'reîncadrarea personalului pe funcţii ..'- motivat de faptul că funcţiile deţinute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs şi eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcţiei publice şi contractuale şi nicidecum activităţilor desfăşurate. 

Nu în utimul rând, sindicaliştii solicită menţinerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcţionarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariţiei legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcţiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituţia din care fac parte şi introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activităţii desfăşurate şi micşorarea decalajului valoric dintre funcţiile de stat, teritoriale şi locale prin introducerea unui raport just între acestea. 

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios şi responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administraţie publică.

Subiecte în articol: greva anaf
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri