Bittnet Group (simbol bursier BNET), primul grup românesc de companii IT listat pe piaţa principală a BVB, a înregistrat o crestere a veniturilor cu 150%, o dublare a EBITDA şi o reducere la jumătate a pierderii brute pe parcursul primelor nouă luni din 2023, marcând un progres semnificativ către atingerea obiectivului de profitabilitate, potrivit unui raport al companiei publicat la bursă.
„În ciuda contextului actual, caracterizat de reduceri semnificative de costuri la nivelul clienţilor globali şi de volatilitate şi incertitudine suplimentară la nivel legislativ în România, ne-am întrebat dacă am făcut cea mai bună alegere când ne-am propus să creştem profitabilitatea în 2023. Cu toate acestea, suntem încântaţi să vedem progrese semnificative: creşterea veniturilor combinată cu reducerea cheltuielilor administrative au dus la dublarea EBITDA faţă de septembrie 2022. Dacă vom continua pe această linie pozitivă, putem încheia anul cu o profitabilitate semnificativ crescută faţă de cea din 2022", spune Mihai Logofatu, CEO al Bittnet Group.
Profitul operaţional la nouă luni a revenit în teritoriu pozitiv, însumând 5,7 milioane lei (comparativ cu pierderea de aproape 1 milion lei înregistrata la 30 iunie 2023). Cifra de afaceri a ajuns la 278 milioane de lei, marja brută înregistrată de 44 milioane lei şi EBITDA a atins 12,3 milioane lei. La nivelul rezultatului net, grupul a avut o pierdere netă consolidată de 2,3 mil. lei, de la o pierdere de 4,2 mil. lei la 30 septembrie 2022.
„La final de septembrie 2023, toţi indicatorii marchează o îmbunătăţire faţă de septembrie 2022: cifra de afaceri este în creştere cu 151% faţă de septembrie 2022, marja brută cu 67% mai mare, EBITDA înregistrează o creştere de 93%, iar profitul operaţional a crescut cu 60%. Pierderea brută a scăzut la 2 milioane lei, jumătate faţă de pierderea din septembrie 2022”, transmite grupul.
„Din pipeline-ul de 185 milioane existent la 30 iunie pentru H2, în T3 am livrat deja peste 130 milioane şi am continuat să construim pipeline nou, atât pentru final de 2023 cât şi pentru 2024. Astfel, pentru T4, totalul proiectelor în executie este de peste 100 milioane lei venituri, cu o marjă brută de 20 milioane şi un EBITDA de peste 9 milioane”, adaugă Mihai Logofatu.
Bittnet spune că în T3/2023 a adăugat peste 100 noi clienți, a continuat să optimizeze cheltuielile administrative, să îmbunătăţească gestionarea resurselor echipei şi să se concentreze pe cel mai mare pilon de afaceri din grup, cu cel mai mare potenţial de creştere: Cloud & Infrastructură.
„Drept dovadă, într-un an cunoscut ca "anul concedierilor" în gigantii IT globali, pilonul Cloud & Infrastructură a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor şi un profit operaţional de aproape 4 ori mai mare în primele 9 luni”, mai scrie Bittnet.
Bittnet Systems are o capitalizare de 156 mil. lei şi este deţinută în proporţie de 13,7% de Agista Investments, respectiv în proporţie de 13,3% de Impetum Investments. Acţiunile BNET se tranzacţionează în scădere cu 16,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 20 mil. lei, arată datele BVB.
(sursa: Mediafax)