Nouă membri plini și zece membri de susținere. Aceasta este componența celebrului Grup de Comunicare Strategică, entitate secretă, până acum, dar care, de mai bine de un an, a controlat comunicarea în ceea ce privește pandemia de Covid-19 din România. Din februarie 2020 și până în aprilie 2021, autoritățile guvernamentale au refuzat cu obstinație să facă publice numele membrilor acestui grup, singura informație cunoscută fiind cea că entitatea este condusă de Andi Manciu, despre care s-a aflat, fără nicio altă repercusiune, că este consilier de stat fără diplomă de licență. Jurnaliștii de la “PressOne” au pus, însă, mâna pe lista componenței Grupului. Iar numele de pe această listă sunt cu adevărat interesante. Cum, la fel de interesant, este faptul că, aproape fără excepție, membrii grupului au salariile trecute la… secret. Ca un element de culoare, unul dintre membrii grupului coordonează, printre altele, și activitatea celebrului Ansamblu artistic “Ciocârlia” al Ministerului de Interne.
Grupul de Comunicare Strategică a luat naștere, în 24 februarie 2020, cu două zile înainte ca, în România, să fie înregistrat primul caz de infectare cu SARS-COV-2, printr-o hotărâre cu numărul 2/2020 a Consiliului Național pentru Situații de Urgență, condus, la acea dată, de către fostul ministru de Interne, Marcel Vela. Este vorba despre un document emis pentru aprobarea normelor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, document prin care s-a legiferat înființarea unui Grup de Comunicare Strategică, sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, cu reprezentanți din toate structurile implicate.
Prima acțiune concretă a acestui grup a prins contur la data de 29 martie 2020, când a fost emisă una dintre celebrele Ordonanțe Militare, prin intermediul cărora a fost condusă România în timpul stării de urgență. Prin acel act, semnat tot de către Marcel Vela, s-a stabilit că difuzarea mesajelor, comunicatelor, textelor materialelor fotografice și audio-video de interes public care sprijină măsurile de prevenire a COVID-19 urma să fie solicitată radiodifuzorilor sau instituțiilor mass-media de către Grupul de Comunicare Strategică.
Mai mult, aceeași entitate a fost invocată de însuși fostul premier Ludovic Orban în expunerea de motive a Ordonanței de Urgență nr. 44/2020, privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale din perioada 2016-2020, unele măsuri privind organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ. În documentul citat, OUG-ul cu pricina a luat în calcul “evoluția situației epidemiologice de pe teritoriul României și informările Grupului de Comunicare Strategică, care indicau o creștere zilnică a numărului de persoane infectate cu SARS-COV-2”.
Consilier de stat fără diplomă de studii superioare
Timp de un an și două zile, componența acestei structuri a fost atât de bine ascunsă, încât, indiferent de eforturile mass-media de a afla cine anume face parte din Grupul de Comunicare Strategică, lucrurile au rămas ermetic închise. Doar șefia entității a fost devoalată. Este vorba despre Eduard Andi Manciu, numit în funcția de consilier de stat prin semnătura lui Ludovic Orban, și a fostului secretar general al Guvernului, Antonel Tănase. Însă, așa cum “Jurnalul” a dezvăluit, într-o anchetă publicată anul trecut, Andi Manciu nu îndeplinește condițiile imperative ale Legii 161/2003 pentru a fi înalt funcționar public. Obligativitatea absolvirii examenului de licență este eliminatorie.
Concret, SNSPA a comunicat faptul că demnitarul nu și-a dat examenul de licență. În aceste condiții, avocatul Iulian Urban aprecia că toate documentele emise de Grupul de Comunicare Strategică, sub semnătura lui Manciu, sunt lovite de nulitate. Teza este îmbrățișată și de avocatul Gheorghe Piperea, care merge și mai departe, atrăgând atenția că, în acest caz, poate fi vorba și de săvârșirea unor fapte de natură penală. Eduard Andi Manciu a condus Departamentul de Comunicare al PNL, iar soția sa, Cristiana Narcisa, este consilier la Administrația Prezidențială, dar numită, la cererea lui Klaus Iohannis, în 2017, ca membru supleant în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului. Hotărârea Parlamentului cu privire la această numire a fost semnată de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu.
Al doilea om desemnat de Guvern
Andi Manciu nu este, însă, singurul membru al Grupului de Comunicare Strategică desemnat de Guvernul României. Executivul l-a desemnat și pe Iulian Drăgoi să se ocupe de gestionarea comunicării pandemiei. Numele său a fost devoalat, ieri, de către jurnaliștii de la “PressOne”. Drăgoi este comisar de poliție detașat la cancelaria consilierului de stat Andi Manciu și, anterior, a coordonat, din poziția de director, Departamentul de Comunicare Strategică al Ministerului Afacerilor Interne.
În trecut, Iulian Drăgoi a fost reporter acreditat la Poliția Română din partea posturilor de televiziune Realitatea TV și România TV și activează în MAI din anul 2020. El este împuternicit șef serviciu la Direcția de Informare și Relații Publice al MAI, iar, în declarația de avere depusă în acest sens, veniturile sale sunt anonimizate.
Reprezentanții ministerelor, DSU și STS. Doar civilii și-au dezvăluit salariile
“PressOne” dezvăluie că Grupul de Comunicare Strategică are în componența sa nouă membri permanenți, dintre care doi din partea Guvernului, despre care am făcut vorbire mai sus. Însă Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Telecomunicații Speciale și-au desemnat, la rândul lor, reprezentanți în această structură. Unul singur, însă, și-a trecut salariul la vedere, în declarațiile de avere.
Astfel, din partea MAI, îi avem pe Sorina Elena Coșbuc și pe Adrian Cuțurescu. Simona Elena Coșbuc este consiliera ministrului de Interne Lucian Bode, după ce, anterior, a fost consiliera ministrului de Interne Marcel Vela. Înainte de a lucra pentru Guvern, ea a activat ca producător de știri pentru Realitatea TV, dar a produs și emisiunea “Jocuri de Putere”, moderată de actualul europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan. Intrată, în 2019, în Executiv, ca și consilier al ministrului de Interne, până în ianuarie 2020, după care, pentru o perioadă, s-a mutat la Ministerul Sănătății, ca și consilier al secretarului de stat Andrei Baciu. După care a revenit la MAI. Simona Elena Coșbuc și-a anonimizat, la rândul ei, salariul încasat de la MAI în declarația de avere din data de 2 iunie 2020. Cu toate acestea, putem afla cuantumul acestui salariu, deoarece celelalte venituri pe anul fiscal 2019 nu au fost anonimizate. Ea notează că, în total, de la MAI, de la Realitatea Media și de la compania Zorix Media Group, a încasat venituri de 80.384 de lei, din care 69.361 de lei au venit de la entitățile private. Rezultă, astfel, că în perioada noiembrie-decembrie 2019, de la MAI, veniturile încasate au fost de 11.023 de lei.
Al doilea reprezentant al MAI în Grupul de Comunicare Strategică, Adrian Cuțurescu, este inspector principal de poliție și director adjunct al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Centru care are în coordonare și celebrul Ansamblu artistic “Ciocârlia”, Cuțurescu ocupă această funcție din anul 2019, el activând însă, încă din anul 2008, ca agent de poliție în Direcția de Informare și Relații Publice a MAI. A devenit ofițer în anul 2015. Nici el nu și-a dezvăluit salariul în declarația de avere depusă.
Cu venitul neanonimizat
Din partea Ministerului Sănătății, din Grup face parte Oana Grigore, directorul Direcției de Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale. Domnia sa activează ca purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății încă din anul 2003. Spre deosebire de colegii săi de la Interne, Oana Grigore și-a transparentizat veniturile încasate de la Minister, în cuantum de 113.070 de lei pe an.
Ministerul Afacerilor Externe are doi reprezentanți în Grupul de Comunicare Strategică. Primul este Andrei Țârnea, diplomat și director al Direcției Generale de Comunicare și Diplomație Publică al MAE. Domnia sa a lucrat, între 2010 și 2017, la Institutul ASPEN România, dar a coordonat și Sezonul România-Franța 2018-2019. Salariul lui Andrei Țârnea este de 106.000 de lei pe an. Al doilea reprezentant din partea MAE se numește Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE din anul 2018. Ea a fost, anterior, consilier pentru afaceri europene, iar, între 2011 și 2015, a lucrat ca jurist la Comisia Europeană. Oana Darie a încasat, anul trecut, un salariu de 91.209 lei.
Din partea lui Raed Arafat
Din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) face parte din Grupul de Comunicare Strategică purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Mihai Theodor. Este din Constanța și, de anul trecut, a fost consilier la cancelaria secretarului de stat Raed Arafat. Veniturile salariale sunt anonimizate în declarația de avere.
Serviciul de telecomunicații Speciale are, la rândul său, un membru, în persoana locotenent-colonelului Cătălin Ovidiu Chircă, purtătorul de cuvânt al instituției. Chircă a fost anterior ofițer al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba, apoi a devenit purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Salariul său este anonimizat în declarația de avere depusă.
Structura de suport, cu militari, jandarmi și polițiști
Sursa care a dezvăluit componența Grupului de Comunicare Strategică arată și cine sunt membrii structurii de suport a acestei entități, structură compusă din zece persoane. Aceștia sunt:
- Din partea MApN – generalul de brigadă Constantin Spânu, șef al Direcției Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale.
- Din partea Ministerului Transporturilor – Laurențiu Voicu, director al Direcției de Comunicare, Relația cu Sindicatele, Patronatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
- Din partea IGSU – Alina Moisioi, colonel de pompieri, care conduce Serviciul de Informare și Relații Publice, dar care coordonează și comunicarea Centrului Național al Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Un al doilea reprezentant din partea IGSU este purtătorul de cuvânt al instituției, maiorul Adrian Marin.
- Din partea IGPR – comisarul șef Georgian Drăgan (FOTO), șeful Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române. Al doilea reprezentant este comisarul Cornel Octavian Dan, șef al Serviciului de Comunicare și Informare Publică.
- Din partea Jandarmeriei Române – colonel Sorin Despina, șef al Serviciului Comunicare Publică, și maiorul George Ene.
- Din partea IGPF – comisarul șef Tatiana Berlinschi, șef al Centrului de Informare și Relații Publice, și comisarul Alexandra Găvan, șefa Biroului de Presă.