Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern fără Tudorel Toader. PSD mizează, riscant, pe “buna credință a lui Iohannis”

Guvern fără Tudorel Toader. PSD mizează, riscant, pe “buna credință a lui Iohannis”

de Ion Alexandru    |   

Comitetul Executiv al PSD a decis, cu un singur vot împotrivă, remanierea ministrului justiției, Tudorel Toader. Iar cu unanimitate de voturi, s-a decis remanierea miniștrior Rovana Plumb, de la Ministerul Fondurilor Europene, și Natalia Intotero, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În locul celor trei, prin decizie a CEX, propunerile care vor fi înaintate de premierul Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis sunt Eugen Nicolicea, Oana Florea și Liviu Tit Brăiloiu. Este aproape sigur că președintele nu va accepta nicio nominalizare făcută de PSD pentru portofoliul de la Justiție, mai ales având în vedere atitudinea pe care Iohanis și susținătorii său o au pe această temă, prefigurându-se, astfel, fie un refuz de a semna numirile, fie o tergiversare, cum s-a întâmplat în cazul precedentei remanieri guvernamentale. În acest sens, este foarte probabil ca, în săptămânile care urmează, să aibă loc o restructurare a Guvernului în Parlamentul României.

PSD i-a retras, ieri, sprijinul politic al lui Tudorel Toader, iar Comitetul Executiv a votat, apropape în unanimitate, demiterea acestuia de la Ministerul Justiției. Singurul care a votat împotrivă a fost deputatul de Vaslui Dumitru Buzatu, pentru remaniere votând inclusiv premierul Viorica Dăncilă. În aceeași ședință CEX, PSD a votat și propunerea pentru înlocuirea lui Tudorel Toader, în persoana deputatului Eugen Nicolicea. Totodată, CEX a luat decizia remanierii miniștrilor Rovana Plumb și Natalia Intotero și înlocuirea acestora cu Oana Florea și Liviu Tit Brăiloiu.

La propunerea premierului Viorica Dăncilă, atât propunerea de remaniere a celor trei miniștri, cât și propunerile privind noile nominalizări pentru aceste portofolii, PSD va încerca să facă aceste schimbări pe calea obișnuită, anume aceea a transmiterii propunerilor către Palatul Cotroceni, în speranța că Klaus Iohannis le va accepta.  “Îl voi suna pe preşedintele Klaus Iohannis şi sper ca acesta să înţeleagă că este vorba despre o decizie politică în ceea ce priveşte portofoliul de la Ministerul Justiţiei. Mizez pe buna credință a domnului președinte”, a adăugat primul ministru.

 

Remanierea nu putea fi evitată

Remanierea guvernamentală nu putea fi evitată, indiferent de calea pe care Coaliția PSD-ALDE ar fi intenționat să o urmeze, pentru că doi dintre membrii actualului Executiv urmează să părăsească funcțiile ministeriale, deoarece se află pe lista candidaților Partidului Social Democrat pentru alegerile europarlamentare. Este vorba despre ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și despre ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Chiar dacă remanierea celor două ar avea loc înaintea începerii campaniei electorale, așa cum a solicitat, imperativ, președintele partidului, Liviu Dragnea, sau dacă plecarea din Guvern a celor două va avea loc după scrutinul din 26 mai, în locul lor trebuie să fie numiți alți miniștri. Din partea PSD, având în vedere că ambele portofolii aparțin social-democraților.

Având în vedere modul în care președintele Klaus Iohannis a procedat la precedenta remaniere guvernamentală, când a refuzat, în  mod neconstituțional, să numească propunerilor făcute pentru ocuparea posturlor guvernamentale rămase vacante, se prefigurează un scenariu identic și cu prilejul acestei noi remanieri. Cu atât mai puțin va putea fi vorba despre acceptarea oricărei propuneri ce va fi transmisă de PSD pentru numirea unui nou ministru al Justiției, în locul lui Tudorel Toader, care, ieri, în ședința Comitetului Executiv și-a pierdut sprijinul politic al PSD.

 

Se prefigurează o criză guvernamentală

În aceste condiții, o remaniere guvernamentală simplă, respectiv prin desemnarea unor propuneri care să fie semnate de Klaus Iohannis, mai ales în ceea ce privește Ministerul Justiiei, este în mod cert sortită eșecului, Coaliția riscând un blocaj guvernamental de proporții. Astfel, singura opțiune rezonabilă finală pentru remaniere care rămâne la îndemâna majorității parlamentare este restructurarea Guvernului. Acest lucru poate fi făcut numai în Parlament, prin votul tuturor senatorilor și deputaților, în ședință comună. În acest fel, președintele ar avea simplul rol de notar, fără nicio pârghie de a mai putea bloca numirile în guvern.

Potrivit articolului 85, alineat 3 din Constituția României, în cazul în care se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele își exercită prerogativele de a revoca sau de a numi membrii ai Guvernului, numai pe baza aprobării Parlamentului, încredere acordată exclusiv primului-ministru. În aceste condiții, procedura de urmat este cea prevăzută, tot în Constituție, la capitolul “Învestirea Guernului”, care, la articlolul 103, alineat 3, prevede că “programul și lista Guvernului se dezbat de către Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună”, iar “Parlamentul acordă încrederea Guvernului cu votul majorității senatorilor și deputaților”.

Întrebarea care se naște, din acest punct de vedere, este aceea dacă are, în acest moment, Coaliția PSD – ALDE suficiente voturi în Parlament pentru a putea trece cu succes la această acțiune. În prezent, numărul total al senatorilor și deputaților este de 465 de parlamentari, din care 136 de senatori și 331 de deputați. Pentru acordarea unui nou vot de încredere în vederea restructurării Guvernului, este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică de 233 de voturi.

La Senat, PSD și ALDE au, împreună, 81 de parlamentari, în timp ce Opoziția formată din PNL, USR și senatorii neafiliați (din care fac parte incusiv rămășițele fostului grup parlametar al PMP și cei care s-au alăturat partidului lui Victor Ponta) numără 46 de parlamentari. UDMR are 9 senatori.

La Camera Deputaților, PSD și ALDE, împreună, au, în prezent 159 de deputați, în timp ce Opoziția, formată din PNL, USR, PMP și deputații neafliați numără 133 de deputați. La aceștia se adaugă 17 deputați ai UDMR și 25 de reprezentanși ai grupului parlamentar al minorităților naționale, altele decât cea maghiară.

La un calcul simplu, se poate observa că senatorii și deputații PSD și ALDE numără 240 de voturi, cu 7 voturi mai mult decât minimul necesar pentru a putea trece Guvernul prin votul Parlamentului.

 

Dragnea: Noul ministru trebuie să rezolve blocajele de la MJ

După finalizarea Comitetului Executiv Național Liviu Dragnea a declarat că, “din păcate, au fost foarte multe nemulțumiri în ceea ce îl privește pe domnul Tudorel Toader, pe care, personal, îl respect foarte mult. Eu l-am susținut în acești doi ani, de când a devenit ministru al justiției, inclusive în momentele în care au mai existat, de asemenea, nemulțumiri la adresa dumnealui”. „Noul ministru al Justiţiei, dacă va fi numit de către preşedintele Iohannis, în primul rând trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiţiei cu privire la avizarea sau iniţierea unor acte normative care ţin de aplicarea programului de guvernare. Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu avem de unde să ştim, important este efectul. Ăsta este primul lucru care i s-a cerut domnului Nicolicea şi al doilea rând să facă ceea ce face orice ministru al Justiţiei din România – să se ocupe de starea bună a Justiţiei”, a precizat președintele PSD.

Tudorel Toader a intrat în coliziune cu liderii PSD, după ce a anunțat elaborarea proiectelor de Ordonanță de Urgență pentru punerea în acord a articolelor declarate constituționale din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală, lucru pe care nu l-a făcut. De asemenea, Tudorel Toaer mai este acuzat că nu a emis Ordonanța de Urgență referitoare la repunerea în termen, pentru contestarea în anulare a sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. O altă nemulțumire este legată de faptul că, prin OUG, a adus o serie de modificări legilor justiției, deși acestea au fost lucrate în comisiile parlaentare și votate de plen. Apoi, Todorel Toader este acuzat și de faptul că a întârziat sau chiar blocat activitatea unor acte normative, prin netrimiterea sau trimiterea cu întârziere a unor avize din partea Ministerului Justiției.

 

Dăncilă: Aștept demisia domului Tudorel Toader

“Aștept demisia domnului Tudorel Toader, precum și a celorlalți doi miniștri a căror remaniere a fost decisă, astăzi, în Comitetul Executiv Național (…) Tudorel Toader a greșit atunci când a spus că va face anumite lucruri, pe care nu le-a finalizat”, a declarat și premierul Viorica Dăncilă. Aceasta urma să aibă, la închiderea ediției, o întrevedere cu ministrul justiției remaniat.

Tudorel Toader a fost prezent, la Senat, chiar în timp ce CEX al PSD îi hotăra soarta, pentru că, ieri, ar fi trebuit să se voteze moțiunea simplă imițiată de Opoziție la adresa sa. Însă ședința a fost amânată, pentru a patra oară, deoarece senatorii PSD nu au asigurat cvorumul.

 

Un singur vot a fost împotriva remanierii lui Tudorel Toader Acesta îi aparține deputatului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu. PSD l-a nominalizat pe funcție pe Eugen Nicolicea

Aseară, remanierile și propunerile de înlocuire au ajuns pe masa lui Klaus Iohannis. Dacă președintele va refuza, Coaliția va opera o restructurare guvernamentală, prin solicitarea unui nou vot de încredere în Parlament

Subiecte în articol: remaniere tudorel toader
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri