Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernanții merg înainte cu regionalizarea

Guvernanții merg înainte cu regionalizarea

de Gabriela Antoniu    |   

În anii 2002-2003, PSD lansa un proiect de regionalizare a României, structurat pe cele opt regiuni de dezvoltare economică. Inițiativa a generat deopotrivă dezbateri și temeri privind păstrarea integralității teritoriale a României, iar, în ciuda unor resuscitări periodice, a fost abandonat. Acum, guvernanții anunță că regionalizarea merge înainte și este cuprinsă în Strategia guvernamentală de consolidare a administrației publice pentru perioada 2014-2020.

 

Informația apare într-un răspuns transmis de fostul vicepremier și ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu, deputatului PNL Dumitru Oprea, care a vrut să afle de ce a abandonat coaliția PSD-ALDE planul regionalizării României. Răspunsul a fost dat de fostul vicepremier la 3 ianuarie, înainte ca Eugen Teodorovici să preia interimar conducerea ministerului Dezvoltării.

Astfel, Paul Stănescu îi scrie deputatului PNL că “proiectele de regionalizare  și descentralizare nu au fost abandonate, ci reprezintă în continuare o preocupare constantă a actualei guvernări, rezultată din dorința de a îmbunătăți situația socio-economică a României”.

“Privitor la regionalizare, aceasta reprezintă un proces amplu și de durată, care este în curs de desfășurare si care presupune derularea mai multor etape. Astfel procesul de regionalizare a fost inițiat prin realizarea unor studii/analize aprofundate îm vederea identificării soluțiilor optime pentru a asigura reducerea disparităților de dezvoltare socio-economică. Întregul demers a fost realizat  cu implicarea autorităților și instituțiilor de specialitate, a celor ptru structuri asociative ale autorităților administrației publice locale (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Comunelor din România), a mediului Academic și a societății civile, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice primind numeroase propuneri în acest sens”, mai spune fostul ministru al Dezvoltării.

Fostul vicepremier amintește, totodată, că în planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014-2020, adoptată prin HG 909/2014, este prevăzută finanțarea obiectivului specific 1.3 Reorganizarea administrativ-teritorială, 1.3.2 Revizuirea cadrului legal și instituțional necesar pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României și 1.3.3 Întărirea capacității administrative a autorităților administrației publice regionale, precum și a aparatelor acestora de specialitate.

Paul Stănescu precizează că în actuala Constituție “nu este reglementată regiunea ca unitate administrativ teritorială, iar în acest sens, următoarea etapă a regionalizării o constituie introducerea în legislație a unui nou nivel administrativ, respectiv regiunea”.

 

Regiunile economice

Proiectul regionalizării a fost lansat de fostul secretar general al PSD, Octav Cozmâncă, ministrul Administrației publice în Guvernul Năstase. Cele opt regiuni pentru care, conform proiectului,  urmau să fie numiți opt guvernatori regionali, erau stabilite prin Legea 151/1998, preluate ulterior prin Legea 315/2004. Era vorba despre regiunea Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Centru și București Ilfov. UDMR dorea ca una dintre regiuni, care nu coincideau cu cele istorice, să cuprindă județele Harghita, Covasna și Mureș. În urma disputelor, proiectul a fost abandonat. În 2007, respectiv 2011, PDL-ul lui Theodor Stolojan și fostul președinte Traian Băsescu au încercat fără succes să resusciteze proiectul lui Cozmâncă.

Noi proiecte

După alegerile din 2012, câștigate de USL, în presă a apărut un proiect de regionalizare atribuit Guvernului Ponta. În proiect pe lângă cele opt regiuni de dezvoltare preluate din Legea 315/2004, erau stabilite și capitalele fiecărei regiuni în parte, ceea ce a generat dispute între municipiile care se considerau mai îndreptățite să aibă acest statut. Liderul PSD, Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier, a negat că proiectul a fost elaborat de Guvern, iar ulterior ideea a fost abandonată. La sfârșitul anului trecut, UDMR a depus la parlament un proiect de lege prin care propune înființarea de regiuni de dezvoltare separate, care pot obține prin lege un statut de autonomie specială. Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu susține proiectul.

 

“Adaptarea structurii și mandatului administrației la nevoile cetățenilor și la posibilitățile reale de finanțare presupune (…), fundamentarea și inițierea demersurilor legale necesare demarării procesului de revizuire a Constituției, în condițiile legii, în vederea reglementării statutului de unitate administrativ-teritorială al regiunilor (…)”

Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014-2020

 

Planurile Guvernului privind regionalizarea României sunt prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării, condus interimar de Eugen Teodorovici

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri