Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul îngroapă voucherele de vacanță

Guvernul îngroapă voucherele de vacanță

de Diana Scarlat    |   

Creșterile din turismul românesc, din ultimii trei ani, au la bază, în primul rând, voucherele de vacanță. Toți reprezentanții industriei ospitalității au declarat acest lucru. Guvernul ar fi trebuit să prelungească perioada acordării acestora și după 2021, dar și să le crească valoarea, măcar pentru angajații din sectorul privat. Cu toate acestea, este posibil să nu mai existe vouchere, iar unii dintre reprezentanții industriei ospitalității se întreabă dacă situația a fost creată de lipsa banilor la bugetul statului sau din dorința de a falimenta turismul românesc. 

 

Conducerea Ministerului Turismului a obținut, în anul 2017, Hotărârea de Guvern prin care s-au acordat, pentru prima oară, voucherele de vacanță, în România. Toată industria ospitalității a avut de câștigat și toți au lăudat demersul, inclusiv agențiile de turism. Actualul Guvern a promis că va prelungi beneficiile, atât pentru angajații din sectorul bugetar și din mediul privat, cât și pentru angajatori, dar mai ales pentru industria ospitalității din România, după ce s-a demonstrat care au fost câștigurile generate de voucherele de vacanță pentru întreaga economie a României. 

 

Se așteaptă la ce e mai rău

 

 

Cu toate acestea, Ministerul Economiei, prin secretarul de stat Răzvan Pîrjol, permite, deja, restituirea unor sume de bani pentru serviciile neprestate, achitate cu vouchere de vacanță, deși textul de lege prin care s-au introdus voucherele nu prevede această posibilitate. Hotelierii se întreabă dacă situația se va generaliza, pentru că oricine poate cere bani, în locul voucherelor, invocând pandemia. „Doar FPTR cere cu insistență Hotărârea de Guvern și ne întrebăm de ce. Poate nu se vrea, pentru că se știe că nu sunt bani la buget sau se știe că se va prelungi pandemia și se dorește oprirea afluxului de turism către destinațiile interne. Este cea mai mare lovitură care se dă turismului românesc, după ce deja sunt foarte multe firme decapitalizate, în această perioadă”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, vicepreședinte al Federației Naționale a Agențiilor de Turism (FPTR). 



Acordarea unor sume de bani în locul voucherelor desființează, practic, proiectul care a adus creșteri economiei românești, pentru că întregul mecanism presupunea întoarcerea banilor în turismul românesc, nicidecum acordarea unor bonusuri în bani, pentru angajați.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri