"Hala Obor trebuie să iasă la pensie. Personal am participat la acţiunea de control din 2019, ocazie cu care administratorii acestui spaţiu ne-au promis că vor proceda la renovarea lui completă. Au mai urmat acţiuni similare şi singurul lucru substanţial obţinut au fost tot promisiunile. Înţelegem perfect că această hală reprezenta o sursă de produse pentru persoanele în etate, din zona respectivă, datorită preţurilor mici. Dar, în situaţia de faţă, ieftin se dovedeşte a fi un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Lipsa flagrantă de curăţenie şi siguranţă trebuie oprită aici. Modul de desfăşurare a activităţilor comerciale este desprins din anii '70. Indiferent cât se vor supăra de tare unii consumatori pe acţiunea noastră am făcut-o şi pentru siguranţa acestora. Sunt convins că acest mesaj ferm va fi un imbold pentru renovarea halei şi întoarcerea ei pe piaţă într-un mod corespunzător", spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov a organizat controale la Hala Obor și s-a constatat că se repetă unele nereguli.
Administratorul pieței, SC CI-CO SA, şi operatorii economici au fost amendați și au fost somați să ia măsuri de reparare și curățenie a spațiului și echipamentelor.
Au fost controlați 28 de comercianți. Amenzile contravenționale se ridică la 171.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a activității pentru 14 operatori economici până la remedierea deficienţelor.
Hala Obor a fost închisă pentru o perioadă între 6 și 12 luni pentru abateri repetate.
Deficienţele constatate aici au fost: existenţa, în continuare, a unor pavimente cu denivelări sau spărturi, tranzitarea unor fire electrice în zone circulabile, existenţa, în continuare, a unor margini ale zonelor placate cu gresie în hala de peşte sparte, ciobite sau lipsă, prezenţa, la nivelul gurilor de scurgere a apei în reţeaua de canalizare, a unor protecţii metalice desprinse parţial şi care pot produce leziuni consumatorilor, existenţa, în hala de comercializare a peştelui, a unei porţiuni asimilate unui acoperiş, care prezintă, pe suprafaţă, porţiuni de rugină, obiecte abandonate sau resturi de ambalaje şi praf acumulat.
Alte abateri: neigienizarea corespunzătoarea a căilor de acces pentru clienţii din Hala Obor, neigienizarea ventilatoarelor amplasate la nivelul plafonului, în perimetrul de vânzare a produselor din carne şi lactate, prezenţa păsărilor în incinta halei, existând posibilitatea impurificării produselor alimentare expuse la vânzare, existenţa unor cabluri electrice neprotejate, la partea superioară a pereţilor exteriori ai spaţiilor închiriate, deşi au fost întreprinse lucrări de refacere a instalaţiilor, acestea fiind, însă, nefinalizate, existenţa, la momentul controlului, a unor ambalaje depozitate în afara spaţiilor special destinate depozitării deşeurilor şi prezenţa, în acest spaţiu a unui miros respingător provenit de la zona de depozitare, existenţa unor zone de tencuială desprinse, pe pereţii exteriori ai intrării în hala de peşte, existenţa, în subsolul Halei, a unor condiţii insalubre, cu exfolieri ale tavanelor şi pereţilor, mucegai, miros dezagreabil, depozitarea unor cantităţi importante de moloz şi ambalaje.