Faptul că România nu a avut parte de atentate teroriste este un succes al serviciilor române de securitate, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, ieri, la prezentarea raportului de activitate al Serviciului Român de Informaţii. Acesta a menţionat că peste 300 de cetăţeni străini suspecţi au fost împiedicaţi să intre pe teritoriul ţării noastre, în anul care a trecut, în timp ce alţi 9.000 de suspecţi sunt monitorizaţi pentru a nu avea acces.
Serviciul Român de Informaţii, deşi nu este perfect, este performant, a fost concluzia directorului instituţiei, Eduard Hellvig, care a prezentat, ieri, raportul de activitate în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. „Suntem performanţi, dar nu suntem perfecţi. Suntem performanţi pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt, am ţinut sub control extremismul şi crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenţilor şi partenerilor noştri intelligence de calitate”, a declarat Hellvig. Potrivit acestuia, în anul 2015 au fost expul-zate sau nu au primit permisiunea de a intra pe teritoriul României peste 340 de persoane asupra cărora plana suspiciunea de tero-rism. Potrivit directorului SRI, serviciul monitorizează în prezent 9.000 de persoane aflate în afara ţării, de asemenea suspecte de activităţi teroriste. Singura hibă pe care Hellvig o vede în activitatea SRI este lipsa de transparenţă, care are ca efect lipsa de încredere a populaţiei în această instituţie. „Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii şi nu suntem perfecţi pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor”, a afirmat Hellvig. „Mai avem de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte. Pentru că vorbim de percepţii, precizez că în lumea serviciilor de informaţii continuitatea şi predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele din întrebările din spaţiul public”, a adăugat acesta. Iohannis: Țara noastră este sigură Prezent la bilanţ, preşedintele Româ-niei, Klaus Iohannis a remarcat că datorită SRI România se poate considera o ţară sigură, evidenţiind şi rolul pe care instituţia l-a jucat în lupta împotriva corupţiei. „În primul rând, România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetă-ţenilor României. În al doilea rând, SRI a contribuit esenţial la luptă împotrivă corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică”, a declarat preşedintele.
Ieri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat solicitarea venită din partea Comisiei pentru controlul parlamentar al SRI prin care se cere modificarea sau adoptarea mai multor legi care să sprijine Serviciul de Informaţii. Printre ele, schimbarea cadrului juridic al cartelelor prepay.
După prezentarea bilanţului, preşedintele Iohannis a anunţat că trebuie reluată discuţia cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, în special a regimului cartelelor prepay, adăugând că SRI a arătat că poate respecta „rigorile unui stat democratic şi acţionează în acord cu principiile lui”.