V-ați întrebat vreodată cum ar fi să petreceți o vacanță într-un decor exotic, să dormiți în bungalouri, să serviți masa într-un restaurant aflat în mijlocul apei sau să puteți practica tot felul de sporturi nautice? În curând, toate acestea vor fi disponibile chiar în România și nu în destinații îndepărtate și exclusiviste. Căci pe malul Dunării, în județul Caraș Severin, se va deschide în perioada următoare un hotel plutitor așa cum există în resorturile de lux din Bora Bora, Maldive sau Filipine. Inaugurarea ar urma să aibă loc în cel mult două săptămâni, iar din acel moment turiștii vor avea posibilitatea să admire Dunărea chiar din mijlocul ei.
În localitatea Berzasca, așezată pe Clisura Dunării, cel mai frumos defileu al fluviului, într-un decor care îți taie respirația, a apărut un mic colț de rai, un loc inedit care poate satisface chiar și cei mai pretențioși vizitatori și care promite să devină unimportant punct de atracție pe harta turistică a României. Mai mulți investitori și specialiști în mediu și turism au venit cu o idee care a transformat mica localitate într-un loc de vis și au pus bazele unui proiect cum nu s-a mai văzut la noi în țară: primul complex hotelier lacustru. „Totul a început în urmă cu câțiva ani, în cadrul unei tabere interdisciplinare care s-a organizat în timpul implementării Planului Urbanistic, când s-a născut și proiectul «Dreptul la Dunare», adică Dunărea este a tuturor și nu trebuie îngrădită așa cum s-a întâmplat cu localitățile din aval, Ieșelnița și Dubova. Acolo s-a construit haotic și s-a îngrădit dreptul de a accede spre fluviu. Am stabilit atunci că noi nu vom construi pe malul Dunării. La tabăra respectivă au participat și specialișticare, practic, ne-au creionat viitorul. Pentru a satisface totuși dorințele celor care vor sa stea într-o casă pe malul apei, a apărut ideea acestui complex, contruit în apă”, a declarat Petru Nicolae, primarul din comuna Berzeasca.
Gata de inaugurare cu preţuri pentru fiecare
Hotelul plutitor de la Berzeasca este construit pe Dunare, la peste 30 de metri de mal, cu vedere spre granița sârbească. Nu este finalizat complet, până în prezent fiind realizat în proporție de 50%. Planurile prevăd două insule așezate în oglindă, fiecare din ele având câte 15 căsuțe. Acum este aproape gata doar prima astfel de insulă pe care au fost amenajate 15 case suspendate pe piloni deasupra Dunării. De aici, turiștii vor putea admira defileul în toată splendoarea lui. Căsuțele sunt legate între ele prin pontoane și sunt dispuse în semicerc. Proiectul prevede, de asemenea, alei pentru pietoni, o pistă pentru biciclete și un port. Iar în restaurantul la care încă se lucrează se vor putea servi preparate proaspete, în special pește scos din Dunăre. „În cel mult două săpătmâni va fi totul gata. Lucrările sunt pe ultima sută de metri. Se fac ultimele retușuri în interiorul căsuțelor. Toată lumea așteaptă inaugurarea", a mai declarat Petru Nicolae. Prețul pentru o noapte de cazare într-o căsuță plutitoare este de 250 de lei. În lacustre, turiștii vor putea face, la cerere, terapie cu cristale de cuarț. Specialiștii recomandă două ședințe pe zi, una dimineața și una seara, fiecare cu o durată de 15 minute. Terapia de dimineață va alimenta corpul cu energie benefică pentru toată ziua, iar cea de seară va reface aurora energetică a corpului ceea ce va duce la așa-numitul "somn fără vise".
Fiecare căsuță a fost constuită din lemn și dotată cu baie, o mini-bucătărie, un living și un dormitor situat la etaj, la care se ajunge urcând pe o scară interioară. Fiecare bungalou are propria terasă, perfectă pentru momentele de relaxare.
CE POT VIZITA TURIȘTII CARE AJUNG ÎN ZONĂ
Biserica ortodoxă din satul Berzasca, construită în 1772
Peștera „Zamonița”
Cetatea dacică de pe lunca Liubcovei
Statuia lui Decebal
Tabula Traiana
Cazanele Mari și Mici
Proiect nou, probleme vechi
Lucrările pentru complexul plutitor au început în urmă cu patru ani și nu au lipsit incidentele. La un moment dat, bungalourile au început să se scufunde. Patru dintre căsuțe au intrat în apă din cauza unor probleme de execuție. „Au fost probleme și la proiectere, și la excuție, dar s-au remediat. Când s-au încărcat căsuțele, s-au înclinat. Nu se poate arunca vina pe cineva anume. Mai ales că nu s-a mai făcut un astfel de proiect în țară. Și când nu ai experiență, apar și erori. Practic, constructorii, fiind la primul proiect de acest fel, au învățat în timpul lucrărilor cum trebuie ele executate. Acum e totul în regulă. Materialul folosit pentru stabilizarea malurilor este special. Nu ruginește, nu putrezește și nu îngheață. Iar cu ajutorul tehnologiei folosite, complexul nu e în pericol să fie inundat. Apa este controlată de sistemul hidroenergetic care nu îi permite să crească", a afirmat edilul din Berzasca.
Cât a costat oaza de linişte
Până în prezent, s-a cheltuit aproximativ jumătate de milion de euro pentru construirea celor 15 căsuțe. Prețul pentru un singur bulgalou se ridică la 18.000 de euro. Banii pentru 50% din investiție provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, măsura 3.1.3. de încurajare a activităților turistice. Cealaltă jumătate din sumă este asigurată de un investitor privat, proprietar al complexului plutitor. Deși proiectul pe fonduri europene a fost câștigat cu mulți ani în urmă, acționariatul firmei care a accesat banii s-a schimbat, iar noul proprietar este decis să finalizeze investiția. Pentru etapa următoarea este în plan construirea în oglindă a încă unui astfel de complex. Alături de căsuțele lacustre va exista și un punct de belvedere de unde se poate vedea perfect tot defileul Dunării. Vor fi și pontoane pentru pescari, dar și locuri special amenajate pentru ambarcațiuni. Cele două insule se vor numi Egreta și Pelicanul. Autoritățile locale vorbesc deja despre beneficiile pe care le vor aduce lacustrele. Compelxul generează automat locuri de muncă pentru oamenii care locuiesc în zonă. Acum e vorba de puțin personal, însă după deschiderea restaurantului și a celeilalte părți din complex, numărul agajaților va crește. Iar în visteria locală se vor vărsa anulal taxe și impozite, sume care nu sunt deloc de neglijat. "Acest concept fiind unic în România și chiar în Europa nu poate reprezenta decât un motor pentru dezvoltarea turismului în zona noastră. Oamenii sunt deja interesați să petreacă aici câteva zile de relaxare. Și mai este vorba și de noi locuri de muncă. Pentru început, vor fi angajate 9 persoane care vor lucra în partea de complex deja construită. Apoi, la restaurant, vor fi angajate alte 9 persoane”, a susținut primarul Petru Nicolae.
Clisura Dunării, un colţ de Rai
Clisura Dunării este considerată ca fiind cel mai frumos defileu din Europa. Intrarea propriu-zisă în Clisură este marcată de Stânca Babacaia (în limba turcă înseamnă "stânca tatălui") care se ridică la 7 metri deasupra apei, în mijlocul fluviului. Dreaptă ca o statuie, stânca amintește că, timp de cinci secole, stăpân peste sudul Dunării a fost Imperiul Otoman. În acele vremuri, de această stâncă se legau lanțuri pentru ca niciun vas intrat pe defileu să nu scape nevămuit de turci. Turiștii care ajung în zonă nu trebuie să rateze Cetățile Sfântul Ladislau și Golubać. Deși una dintre ele se află pe malul românesc al Dunării, în localitatea Coronini, iar cealaltă este pe malul sârbesc, amebele edificii sunt legate de sute de ani de istorie. Cetatea Golubać, în cea mai mare parte restaurată, este una dintre atracțiile turistice ale Clisurii pe malul sârbesc. Văzută de pe malul românesc, cetatea încântă privirea turiștilor cu turnurile sale și zidurile groase de piatră. Privind-o din depărtare, cetatea medievală dă impresia că își are rădăcinile în apele Dunării. Din cetatea Sfântul Ladislau de la Coronini, ridicată de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în anul 1428, acum se vede doar o parte din "Culă". Pe același loc a fost o cetate dacică preluată apoi de romani după cucerirea Daciei. Peste secole, în locul numit de localnici "Cula", s-a construit cetatea medievală ale cărei ruine se mai văd și astăzi.
Sursa foto pressalert.ro