Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce este catnip sau "iarba pisicii", planta după care mâța ta este înnebunită, iar tu îți poți face ceai din ea

Ce este catnip sau "iarba pisicii", planta după care mâța ta este înnebunită, iar tu îți poți face ceai din ea

de Redacția Jurnalul    |   

Catnip, cunoscut și sub denumirea botanică Nepeta cataria, este o plantă aromatică care face parte din familia Lamiaceae, înrudită cu menta și busuiocul.

Originară din Europa și Asia, catnip a fost adusă și s-a răspândit în alte părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, scrie PetMD.

Potrivit DC News, Catnip este cunoscută pentru efectul său irezistibil asupra multor pisici. Responsabil pentru această reacție este un compus numit nepetalactonă, care se găsește în glandele de pe frunzele și tulpinile acestei plante. Nepetalactona are un efect stimulant asupra multor pisici, provocându-le stări de excitare, joc și chiar euforie pentru o perioadă scurtă de timp. Nu toate pisicile sunt afectate de catnip, deoarece sensibilitatea la nepetalactonă este ereditară și nu apare la toate exemplarele.

Și oamenii pot consuma "iarba mâței" sub formă de ceai

Pe lângă atracția pe care o exercită asupra pisicilor, catnip a fost utilizată în medicina tradițională pentru diverse scopuri, inclusiv pentru tratarea anumitor afecțiuni ale sistemului digestiv și ca repelent natural pentru insecte. Oamenii pot utiliza catnip sub formă de ceai sau uleiuri esențiale pentru a beneficia de proprietățile sale.

"Cătușnica" sau "iarba mâței" sunt denumiri alternative pentru catnip. Aceasta se referă la planta Nepeta cataria, menționată anterior, care are efecte atrăgătoare asupra multor pisici, datorită prezenței compusului numit nepetalactonă în frunze și tulpini. Atunci când pisicile intră în contact cu catnip, pot să manifeste comportamente precum adulmecarea obsesivă a plantei și salturi energice în jurul a tot ce este impregnat cu aceasta. Sunt reacții sunt adesea însoțite de momente de joc intens sau de stări de euforie pentru pisici.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Trebuie, însă, știut că nu toate pisicile reacționează la catnip, iar sensibilitatea la nepetalactonă este în mare parte determinată genetic. Dacă o pisică nu manifestă reacții la catnip, aceasta poate fi cauzată de absența unei gene responsabile pentru această sensibilitate.

Subiecte în articol: iarba pisicii catnip
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri