Peste 200 de obiecte istorice își fac apariția pentru prima dată într-o licitație publică în România - de la opere de artă, fotografii de epocă ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria, documente semnate de capete încoronate, volume cu dedicație, corespondențe importante până la piese care surprind viața cotidiană din perioada regală prin piese de mobilier Neo-Românești, inclusiv din cele realizate în atelierele de la Sinaia pentru care Regina Maria a desenat proiecte.
O apariție excepțională în licitație este icoana „Maica Domnului cu Pruncul” care provine din colecția Reginei Maria. Este cunoscut faptul că Regina Maria a dezvoltat, după Marea Unire, colecția de icoane a Casei Regale, iar piesa din licitația din 18 octombrie a fost oferită cadou, în semn de prețuire, de către Regină, artistei britanice Lilian Mayer cu ocazia vizitei acesteia la Cotroceni în 1930. Piesa de colecție, purtând pe spate o etichetă redactată olograf cu cerneală neagră, în limba engleză: „Luată de pe peretele palatului Cotroceni de majestatea sa Regina Maria a României și oferită domnișoarei Lilian Mayer”, are prețul de pornire de doar 450 de euro. Regina Maria a comandat, de-a lungul timpului, pictoriței Lilian Mayer, mai multe decorațiuni și schițe.
Pasiunea reginei Maria pentru pictură a completat fericit talentul ei literar, ambele recunoscute de contemporani. Așadar, nelipsite sunt și operele realizate de Regina Maria. Pentru prețul de pornire de 1.500 de euro este scoasă la licitație acuarela „Iriși”, realizată în stil Art Nouveau. Alături de lucrarea realizată de Regina Maria este scoasă la licitație și o suită de acuarele florale pictate de Regina Elisabeta a României, întruchipând un Calendar al anului 1899. Piesa extrem de rară, care ilustrează cu generozitate talentul artistic al Reginei, are prețul de pornire de 3.000 de euro. Calendarul de colecție cuprinde 8 file și copertă pictate cu buchețele de flori românești, diferite pentru fiecare lună, iar în interior conține un panseu al reginei, olograf și autografiat, în limba franceză: „Fiecare cântec ce vine din inima mea curată este o laudă lui Dumnezeu!”.
Segmentul militar al licitației este condus de o extrem de rară sabie de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofițer român în Războiul de Independență de la 1877. Modelul rar, dinainte de Marea Unire, are prețul de pornire de 600 de euro. Tot din perioada Războiului de Independență este și brățara care poartă inscripția „România Independintă’’. Piesa, care are prețul de pornire de 200 de euro, a aparținut unui veteran al războiului din 1877–1878, și a fost realizată în argint de atelierul Markowitsch & Scheid (alte piese realizate de Georg Adam Scheid se găsesc în colecția Muzeului Național Peleș).
Licitația Jubiliară de Artă și Istorie este completată și de o deosebită selecție de fotografii de epocă care poartă semnătura olografă a membrilor familiei regale - Regina Maria în ziua Încoronării, Regele Ferdinand sau Regele Carol I surprinși în evenimente istorice importante sau alături de mari personalități ale vremii. Fotografiile de colecție au prețuri de pornire între 50 și 500 de euro.
Piesele istorice din cadrul licitației dedicată Centenarului Încoronării pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță. Accesul este gratuit de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 18 octombrie va avea loc la ora 19:00, online pe platforma Artmark Live 2.0. și în sala de licitații a Casei de Licitații A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.