Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni suspendarea temporară a prerogativelor preşedintelui Igor Dodon după ce acesta a refuzat să semneze decretele privind numirea a doi noi miniştri în cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informează Deschide.md şi Radio Chişinău.
Potrivit deciziei, preşedintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire în funcţie a noilor miniştri ai Agriculturii şi Sănătăţii.
Un grup de deputaţi ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituţională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţie, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcţia de miniştri a candidaţilor Silvia Radu, la Sănătate, şi Nicolae Ciubuc, la Agricultură.
Reprezentatul preşedinţiei de la Chişinău, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curţii să sisteze examinarea sesizării, motivând că deputaţii care au sesizat Curtea nu aveau competenţele necesare.
Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.
Anterior, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor şapte noi membri ai guvernului.
De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, aminteşte Deschide.md. AGERPRES