Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranții ilegali, luați pe sus în SUA

Imigranții ilegali, luați pe sus în SUA

de Şerban Mihăilă    |   

Pe fondul discursului dur contra imigrației ilegale rostit la foc automat de președintele Donald Trump, aflat în plină campanie electorală pentru realegerea sa la Casa Albă, oficialitățile americane au organizat cel mai mare raid din ultimul deceniu contra cetățenilor străini de pe teritoriul SUA, care nu au documente legale. Acțiunea a fost pregătită minuțios cu câteva luni înainte și a dus la arestarea, într-o singură zi, a 680 de persoane.  

Peste 600 de agenți ai Serviciului pentru Imigrări al SUA (ICE) au înconjurat, miercuri, perimetrul a șapte fabrici de procesare a cărnii de pui din șase orașe aflate în statul Mississippi. Acțiunea pregătită minuțios de agenții americani a dus la arestarea a 680 de imigranți ilegali care lucrau în unitățile respective, în marea lor majoritate muncitori proveniți din America Latină. Cu mâinile legate la spate, aceștia au fost urcați în autobuze speciale și trimiși într-un hangar militar, unde se va decide dacă vor fi închişi într-un centru de detenţie până vor fi deportaţi în ţările lor de origine sau dacă, dimpotrivă, vor fi puşi în libertate pe timpul cât instanţele vor stabili dacă pot sau nu să rămână în SUA. Potrivit procuraturii statului Mississippi, acțiunea de miercuri reprezintă cel mai amplu raid de acest fel din ultimul deceniu și, în același timp, cea mai mare operațiune a forțelor de ordine într-un singur stat, din istoria SUA. Agenții ICE au spus că raidul nu i-a vizat doar pe imigranții fără documente legale, ci și pe șefii companiilor care i-au angajat. Mississippi este pe locul cinci în topul statelor americane care procesează carnea de pui, iar fabricile de resort sunt pline cu imigranți din America Latină, disperați să-și găsească un loc de muncă, scrie AFP. Companiile care au angajat imigranți ilegali urmează să fie acuzate acum că au făcut acest lucru în cunoștință de cauză și vor fi anchetate și pentru fraudă, în condițiile în care i-ar fi plătit pe muncitori „la negru”. „Acest raid va afecta economia statului! Fără acești muncitori, cum va mai fi procesată carnea de pui?”, reacționa o angajată a uneia dintre unitățile controlate de ICE, citată de AFP, părere împărtășită, de altfel, de numeroși locuitori ai statului.

Un show electoral periculos

O serie de organizații pentru apărarea drepturilor omului au condamnat raidul din Mississippi, pe care îl consideră o parte a „politicii de incitare la rasism”, promovată prin declarații incendiare de Trump. De altfel, raidul din Mississippi a avut loc cu câteva ore înainte ca Trump să viziteze localitatea texană El Paso, acolo unde un tânăr cu vederi radicale a deschis focul într-un supermarket frecventat de populația de origine hispanică, ucigând 22 de persoane. Înainte de a comite masacrul, asasinul a postat în mediul online un manifest de protest contra „invaziei hispanice a statului Texas”.  Raidul „îngrozitor” de miercuri „este un nou efort de a-i alunga pe hispanici din Mississippi”, a spus Bill Chandler, director executiv al „Alianței pentru Drepturile Imigranților din Mississippi”, citat de AFP.  El consideră că raidul face parte din războiul contra imigranților purtat de Trump. 

Sub administraţia Trump au crescut reţinerile de imigranţi la locurile de muncă: în anul fiscal 2018, ICE a făcut 6.848 investigaţii pe această temă, ceea ce înseamnă o creştere de peste 300% faţă de perioada anterioară.

 

Subiecte în articol: imigranti ilegali SUA donald trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri