Jurnalul.ro Ştiri Politică Imunitate revizuită pentru judecătorii CCR

Imunitate revizuită pentru judecătorii CCR

de Adrian Ilie    |   

Camera Deputaţilor a schimbat, ieri, regimul imunităţii judecătorilor Curţii Constituţionale, astfel încât plenul CCR să permită reţinerea, arestarea sau percheziţionarea membrilor săi, doar la sesizarea procurorului general, din procedură fiind eliminat ministrul de Justiţie. De asemenea, pentru urmărirea penală nu va mai fi nevoie de acordul plenului.

Iniţial, Legea CCR a fost modificată la începutul anului pentru a se crea o imunitate pentru judecătorii constituţionali. Aceştia nu puteau fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi decât cu acordul a două treimi dintre membrii Curţii, la solicitarea ministrului Justiţiei. Tot o majoritate de două treimi era necesară şi pentru suspendarea din funcţie a unui judecător, în cazul în care era trimis în judecată. Varianta modificată a Legii CCR a fost imediată atacată la Curte de către parlamentarii USR şi PNL. Până şi judecătorii Curţii au apreciat că prevederile legii care le reglementează activitatea sunt extravagante şi au dat dreptate opoziţiei care reclama că imunitatea pentru CCR este mai mare chiar decât cea pentru parlamentari. În plus, CCR a apreciat că este neconstituţională prevederea care stipula că un judecător care nu a avut un mandat întreg la Curte poate fi numit pentru un nou mandat complet, de nouă ani. În consecinţă, legea s-a întors la Parlament, iar Camera a modificat-o, ieri, pentru a o pune în acord cu decizia CCR. Deputaţii au decis că nu mai este nevoie de acordul Curţii pentru urmărirea penală a unui membru al său, acordul rămânând pentru reţinere, arestare sau percheziţie. A rămas în vigoare acordul de două treimi pentru suspendarea din funcţie astfel că, pe viitor, este posibil ca un judecător trimis în judecată să rămână în funcţie. În varianta legii adoptată de către deputaţi, cererea de încuviinţare a reţinerii sau arestării nu se va mai face de către ministrul Justiţiei, ci de către procurorul general al României.

Camera Deputaţilor a menţinut modul de calculare a pensiei judecătorilor CCR. Aceştia vor beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din indemnizaţia brută a unui judecător aflat în funcţie, iar dacă un judecător a ajuns deja la pensie, aceasta va fi majorată la nivelul pensiei de judecător CCR şi cumulată cu indemnizaţia.

Subiecte în articol: imunitate judecătorii CCR
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri