Jurnalul.ro Special Interviuri În chirurgia pentru slăbire, balonul se introduce cu endoscopul

În chirurgia pentru slăbire, balonul se introduce cu endoscopul

de Florin Condurateanu    |   

Lupta cu obezitatea nu este doar un moft de estetică, kilogramele multe peste normal prejudiciază funcţionarea organelor, grăsimea este aducătoare de  boli. Bătălia cu kilogramele în plus se poate face şi cu ajutorul chirurgiei bariatrice, chirurgiei de slăbire. Interviu cu profesor doctor Nicolae Iordache, sef secţie chirurgie la Spitalul „Sf. Ioan”

 

Florin Condurăţeanu: - Faptul că există acele intervenţii pentru slăbire, operaţii asupra stomacului, le crează obezilor soluţia de a renunţa la alte metode de slăbire. Mai există şi metodele de topire a grăsimii şi absorbţie a celulelor acestea prin liposucţie, se practică şi o răzuire a straturilor de grăsime. Ce trebuie să ştie graşii despre subiectul acesta?

Prof. dr. Nicolae Iordache: - Un lucru trebuie lămurit: chirurgia bariatrică este o chirurgie funcţională, se acţionează asupra stomacului, asupra tubului digestiv. Liposucţia şi îndepărtarea straturilor de grăsime înseamnă chirurgie estetică. Chirurgia funcţională se adresează celor cu obezitate monstruoasă, nu graşilor obişnuiţi. Obezitatea monstruoasă porneşte de la 40 indice de masă corporală. Acesta este raportul între greutatea în kilograme la numărător şi înălţimea în centimetri la numitor. Până la coeficientul 25 este o greutate normală, indicele de masă corporală între 25 şi 30 este semn de supraponderalitate, peste 30 este obezitate şi depăşirea plafonului de 40 anunţă obezitatea monstruoasă. Cei ce nu reuşesc să slăbească prin diete, mişcare, medicamente pot să apeleze la chirurgia bariatrică, funcţională.

 

F.C.: - În chirurgia asta pentru slăbire când se acţionează cu bisturiul, când cu endoscopul, când cu laparoscopia?

Prof. dr. N. Iordache: - În procedeul balonului, se introduce pe gură cu endoscopul un balon, care ajuns în stomac este umplut cu ser fiziologic sau cu gaz. Plutind în stomac, acest balon micşorează capacitatea stomacului. Se acceptă de acest stomac mai puţine alimente, dar mâncarea mai puţină nu trebuie să aibă multe calorii. Mănânci mai puţin, dar dacă este înghiţită ciocolată cu 1.000 de kilocalorii pentru 2 pachete de ciocolată de 200 grame slăbirea e alta, dacă se umple stomacul cu balonul plutitor prin 200 de grame conţinând doar 100 de kilocalorii efectul de slăbire este vizibil şi cu ochiul, şi prin cântar.

După 6 luni se extrage tot cu endoscopul balonul şi s-a slăbit 20-25 de kilograme. Prin laparoscopie minim invazivă se poate monta un inel pe exteriorul stomacului, astfel obţinându-se un stomac ca o clepsidră, cu două camere. Alimentele pătrund în camera superioară în cantitate mai mică, se declanşează repede senzorii de saţietate şi omul slăbeşte cu jumătate din surplusul de kilograme. Se obşinuieşte să mânânce mai puţin.

 

F.C.: - Şi cum se acţionează prin chirurgie clasică?

Prof. dr. N. Iordache: - Chirurgul taie o porţiune de stomac sau, prin capse, scoate din circuit o bucată de stomac, deci se mănâncă mai puţin, reducere de capacitate stomacală. Mai există şi by-pass-ul gastric, se coboară mai jos cu 1,5 metri intersecţia importantă pe intestinul subţire. Se construieşte mai jos acel Y, pe o ramură vine mâncarea din stomac, pe cealată ramură de Y se varsă secreţia biliară din ficat şi secreţia din pancreas. Astfel este o porţiune mai scurtă pentru procesul de digestie, se asimilează mai puţini nutrienţi. Prin aceste intervenţii se preîntâmpină efectul Yo-Yo din curele de slăbire, după pierderea unor kilograme la terminarea curei de slăbire omul se repede asupra mâncării şi se îngraşă mai mult ca înainte de dietă.

 

În procedeele cu balon şi cu inel, casa de sănătate  suportă intervenţia ca plată, dar balonul, inelul şi-l plăteşte pacientul.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri