Jurnalul.ro Ştiri Externe Înalţii oficiali de la Moscova îşi declară averile, în unele cazuri fabuloase

Înalţii oficiali de la Moscova îşi declară averile, în unele cazuri fabuloase

Un senator rus care câştigă de 230 de ori mai mult decât anul trecut, 'grei' din guvern în umbra financiară a soţiilor lor...Declaraţiile de avere ale înalţilor responsabili ruşi, publicate anual de Kremlin, rezervă câteva surprize pentru 2017, remarcă într-un amplu material de presă publicat de AFP marţi. 

Preşedintele Vladimir Putin a câştigat anul trecut 18,7 milioane de ruble (242. 000 de euro la cursul actual), aproape cu 10 milioane de ruble mai mult decât în 2016, în principal din cauza unui venit lunar dublat. Printre proprietăţile declarate de el figurează un apartament de 77 m2 şi un garaj de 18 m2, în timp ce un teren de 1.500 m2, menţionat în 2016, a dispărut din declaraţia sa de avere. 

Premierul său, Dmitri Medvedev, a câştigat atât în 2017, cât şi în 2016 suma de 8,56 milioane de ruble. Nişte venituri modeste se poate spune, în condiţiile în care opozantul rus Aleksei Navalnâi, într-un film vizualizat de peste 20 milioane de ori pe Youtube, l-a acuzat pe premier că se află în fruntea unui imperiu imobiliar. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a câştigat la rândul său 14,3 milioane de ruble în 2017, dar el a avut norocul să se căsătorească cu o fostă stea a patinajului artistic (Tatiana Navka), medaliată olimpic în 2006, care suplimentează veniturile familiei. 

Tatiana Navka este una dintre cele mai bogate soţii de la Kremlin, cu venituri de 200 de milioane de ruble, în creştere cu până la 66% faţă de 2016. Ea conduce două firme specializate în evenimente legate de patinaj, care au obţinut în 2017 contracte în valoare de 6,4 milioane de ruble de la instituţia de stat pentru evenimente culturale Roskonţert, potrivit bazei de date Spark a agenţiei de presă Interfax. 

Numele său a figurat în scandalul de evaziune fiscală 'Panama Papers' în aprilie 2016. 

Marina Medinskaia, soţia ministrului culturii Vladimir Medinski, a câştigat peste 36 milioane de ruble, mai mult cu nouă milioane de ruble decât soţul său. Potrivit Spark, ea s-ar afla la conducerea mai multor firme din domeniile imobiliar, publicitar şi dispune şi de saloane de înfrumuseţare. 

Olga Şuvalova, soţia vicepremierului rus Igor Şuvalov, a raportat un venit de 89 milioane de ruble, cu doar două milioane mai puţin decât soţul ei. Ea figurează pe o listă cu personalităţi şi conducători acţionari ai unor societăţi cu sediul în paradisuri fiscale, publicată în 2013 de mai multe media internaţionale, iar soţii Şuvalov au fost acuzaţi de Navalnîi de corupţie. 

De altfel, cuplul se numără printre cei care au raportat proprietăţi imobiliare în străinătate, inclusiv două proprietăţi uriaşe la Londra şi în Austria. Dacă Şuvalova este cunoscută pentru pasiunea sa pentru creşterea de câini din rasa Corgi, sursa bogăţiei sale rămâne un mister. Potrivit lui Spark, numele său apare în legătură cu numeroase activităţi din domeniul imobiliar şi al comerţului cu amănuntul, dar acest lucru nu poate fi confirmat. 

Scandalurile legate de corupţie implicând înalţi oficiali guvernamentali, miniştri şi guvernatori regionali ţin în mod regulat prima pagină a ziarelor în Rusia. Dacă în partea de sus a păturii conducătoare densitatea milionarilor este mare, variaţiile de la an la an pot fi spectaculoase. În total, conform unei estimări a cotidianului RBK, veniturile familiilor funcţionarilor publici au crescut cu 18% într-un an. 

Cel mai bogat deputat rus este Grigori Anikeev, din partea partidului puterii 'Rusia Unită'. Acest om de afaceri, care figurează printre cele mai bogate personalităţi din Rusia, potrivit Forbes, a câştigat 4,3 miliarde de ruble în 2017, de opt ori mai mult decât în 2016. El controlează în special compania de prelucrare a cărnii ABI. 

Printre cei mai bogaţi senatori se numără omul de afaceri Suleiman Kerimov, care a câştigat anul trecut 2,76 milioane de ruble, de 230 ori mai mult decât în 2016. Pe locul 20 printre cei mai bogaţi ruşi, conform Forbes, care îi estimează averea la 4,7 miliarde de dolari, Kerimov s-a îmbogăţit în timpul căderii URSS. După importante pierderi financiare, el a vândut cea mai mare parte a activelor sale şi controlează acum producătorul de aur Polius. 

Implicat în Franţa într-un caz de spălare de bani, el este suspectat că a făcut mai multe achiziţii imobiliare pe Coasta de Azur la preţuri subevaluate, prin intermediul unor companii fantomă, ceea ce i-a atras o scurtă perioadă de arest în Franţa, fiind eliberat pentru o cauţiune de 40 de milioane de euro. 

Cu toate acestea, Kerimov nu apare cu nicio proprietate în străinătate pe lista publicată de Kremlin. În Rusia, el ar deţine un singur apartament de 38 m2. 

Într-un articol acid intitulat 'Cine vrea să devină miliardar?', editorialistul publicaţiei independente Novaia Gazeta, Aleksei Poluhin, critică creşterea 'fenomenală' a veniturilor numeroşilor funcţionari şi înalţi responsabili ruşi. 

'Într-o funcţie publică, veţi putea să vă vedeţi crescându-vă veniturile de sute de ori', se indignează el, citând exemplul vicepremierului Aleksandr Hloponin, care a câştigat 2,9 miliarde de ruble în 2017, cu 293 de ori mai mult decât în 2016. 

'Aceasta pentru că Hloponin şi-a vândut bunurile imobiliare din străinătate. Cu alte cuvinte, are nu numai spirit practic, ci şi simţ patriotic', remarcă editorialistul rus, cu aluzie la îndemnul Kremlinului ca oamenii de afaceri ruşi să-şi repatrieze patrimoniul din străinătate în Rusia în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul.

AGERPRES

Subiecte în articol: declaratie de avere Moscova oficiali rusi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri