Jurnalul.ro Cultură Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Sâmbătă, 31 august 2024, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional George Enescu.

Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, Concursul Internațional George Enescu aduce împreună tineri muzicieni talentați din întreaga lume, celebrând astfel moștenirea culturală a muzicianului George Enescu.

Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Concursul Internațional George Enescu, proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de către ARTEXIM, va avea loc în perioada 31 august – 27 septembrie 2024.

Concertul de deschidere va avea loc la Ateneul Român și  va începe cu o lucrare ce va fi interpretată în premieră absolută: Simfonia nr. 1 „Consolations” compusă de coreeanul Shin Kim, lucrarea câștigătoare a Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu din anul 2022. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio va urca dirijoarea Delyana Lazarova – prima femeie dirijor ce deschide Concursul Enescu.

În a doua parte a concertului, Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian) – câștigători ai Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVIII-a – vor interpreta Triplul Concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu. Seara se va încheia cu “Poema Română” scrisă de George Enescu pe când avea doar 16 ani, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Ediția din acest an a atras un interes internațional semnificativ, nu mai puțin de 667 de tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 13-35 de ani, din 57 de țări, fiind înscriși în competiție. Acest număr reprezintă o creștere de peste 6 ori față de ediția din 2022 a concursului și o creștere de 59% față de ediția din 2018, cea care a înregistrat, până la ediția din acest an, cel mai mare număr de candidați înscriși.  

Dintre cei înscriși, juriile de preselecție au selectat 160 de tineri pentru a concura la București în cele patru secțiuni: vioară, violoncel, pian și compoziție sau vor participa la Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii susținut de maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

Păstrând buna tradiție a Festivalului Internațional George Enescu, în cadrul Concursului sunt programate și recitaluri instrumentale de excepție ce vor fi susținute de către unii dintre cei mai mari interpreți ai lumii - reputatul violoncelist David Geringas va deschide seria recitalurilor din cadrul Concursului alături de pianistul Mikhail Mordvinov, propunând publicului un program cu titlul „Luminile nordului – Northern lights” (miercuri, 4 septembrie, ora 19:00).  Celebra pianistă Lylia Zilberstein va putea fi urmărită joi, 19 septembrie, marele violonist Shlomo Mintz va susține un recital duminică, 15 septembrie, pianistul Simon Trpčeski va susține un recital de excepție sâmbătă, 21 septembrie, renumitul violonist Dmitry Sitkovetsky va cânta alături de Valentin Răduțiu (violoncel) și Lukas Geniusas (pian) vineri, 6 septembrie.

Un alt eveniment de prim rang al concursului din acest an va fi recitalul susținut de unul dintre cei mai importanți violoniști români, Liviu Prunaru și câștigătorul ediției a 17-a a Concursului Enescu alături de tânărul violonist Valentin Șerban, și el câștigător al Concursului Enescu.  Evenimentul va avea loc vineri, 13 septembrie.

În concertul de deschidere al Concursului și în recitalul din 13 septembrie, Maria Marica și Valentin Șerban vor cânta pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” care a aparținut lui George Enescu – instrumentul este pus la dispoziție printr-un parteneriat între Muzeul Național George Enescu și Artexim.

O noutate absolută a festivalului o reprezintă Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, pe care îl va susține Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

De altfel, 3 dintre dirijorii care vor participa la masterclass vor dirija, alături de Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului Internațional George Enescu, din data de 27 septembrie 2024, ora 18:00.

Primele 2 etape de concurs ale celor 3 secțiuni instrumentale se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București și vor beneficia de intrare liberă.

Semifinalele vor avea loc la Ateneul Român și vor putea fi urmărite, de asemenea, gratuit.

Cele 3 concerte simfonice ce vor reprezenta finalele secțiunilor violoncel, vioară și pian vor fi conduse de către dirijorul Jonathan Bloxham, care va urca la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru finala concursului secțiunii violoncel (10 septembrie), Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii „George Enescu” pentru finala secțiunii de vioară (16 septembrie), iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în finala concursului de pian (22 septembrie).

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile. De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii. Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru biletele și abonamentele achiziționate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri