Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Începe Spotlight 2023: zeci de instalaţii de lumină, proiecţii arhitecturale şi spectacole de video mapping animă, între 21 şi 23 aprilie, Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni

Începe Spotlight 2023: zeci de instalaţii de lumină, proiecţii arhitecturale şi spectacole de video mapping animă, între 21 şi 23 aprilie, Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni

de Magdalena Popa Buluc    |   

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte Geometry of the City şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

Programul Spotlight 2023 începe de la ora 20.00 în fiecare zi de festival şi se termină la ora 23.00. Traseul ediţiei din acest an începe de la intersecţia Calea Victoriei cu strada Piaţa Amzei şi continuă pe Calea Victoriei până la Cercul Militar Naţional. Un alt hotspot al festivalului este sediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Hanul Gabroveni din strada Lipscani 84-90.

 

Instalaţii de mari dimensiuni la Spotlight #7 – Geometry of the City

Printre instalaţiile tridimensionale de mari dimensiuni, Neutrino, creată de Circus Lumineszenz din Austria este o reproducere la scară mare a unei particule subatomice şi creează la Spotlight un joc impresionant de lumină, culoare şi sunet. Spectaculoasele instalaţii Talking Heads (Limelight, Ungaria) înlocuiesc muşchii faciali cu peste 4000 de leduri şi reproduc o gamă variată de emoţii prin intermediul luminii şi al culorilor. După ce au călătorit la festivaluri ale luminii din Amsterdam, New York, Londra sau Niagara Falls, Talking Heads poposesc în Piaţa George Enescu pentru o lecţie de comunicare fără cuvinte.

 

Creatorii uneia dintre cele mai pozate instalaţii ale ediţiei din anul trecut, Kaustik a pregătit pentru Spotlight 2023 o nouă experienţă vizuală la 360 de grade cu Roller Coaster din faţa Muzeului Naţional de Artă al României, unde spectatorii sunt invitaţi să păşească în interiorul a sute de lumini led care creează un flux de lumină şi reconstruiesc senzaţiile tari ale unui rollercoaster. De neratat este şi instalaţia impresionantă Construct de la Kraft Market, semnată tot de artiştii de la Kaustik.

 

Parcul Kretzulescu este populat de florile gigant Lotus (Module, Franţa) ce oferă publicului experienţa unei plimbări poetice în care jocurile de lumină se îmbină armonios cu sunetul. Şi francezii de la Aérosculpture experimentează cu lumina pentru a crea florile instalaţiei cinetice FloWeЯ PoWeЯ, ce poate fi admirată la Memorialul Renaşterii din Piaţa Revoluţiei.

 

Proiecţii de lumină şi sesiuni de video mapping la Spotlight #7 – Geometry of the City

Grafferii de la Sweet Damage Crew se alătură artistului de artă urbană Pisica Pătrată şi ilustratorului Matei Branea pentru a transforma Palatul Telefoanelor într-un spectacol vizual diferit în fiecare zi de festival. Vineri, 21 aprilie, unul dintre cei mai apreciaţi ilustratori şi muralişti din România, Alexandru Ciubotariu cunoscut sub pseudonimul Pisica Pătrată a pregătit pentru Spotlight proiecţia Pisica Pătrată pe Palatul Telefoanelor, iar sâmbătă, 22 aprilie, creatorul de film de animație, benzi desenate și ilustrație Matei Branea prezintă pe faţada Palatului Telefoanelor lucrarea Energoropa, în care Europa este reprezentată sub formă de zeiţă şi energie a naturii. În premieră la Spotlight Festival, artiştii de la Sweet Damage Crew schimbă spray-urile şi pensulele cu light art, street art-ul cu proiecţii luminoase şi expun pentru prima dată pe arhitectura Art Deco de la Palatul Telefoanelor în ultima zi de festival, duminică, 23 aprilie.

 

Unul dintre cele mai aşteptate momente la Spotlight Festival, spectacolul de video mapping de pe Cercul Militar Naţional este creat anul acesta de Vali Chincişan, câştigător al premiului „800th anniversary University of Salamanca 2018”. Artistul vizual care a creat lucrări de video mapping pentru Palatul Tsaritsyno din Rusia sau Castelul Odawara din Japonia şi a participat la Kiev Lights Festival (Ucraina), 1minute (Japonia), Novi Light Sensation (Italia), SSA Mapping (Brazilia) şi Art Vision - Modern (Rusia), Vali Chincişan propune publicului Spotlight lucrarea „Valuri de oraș: Călătorind pe fluxul sentimentelor", o proiecţie de video mapping care poartă privitorii într-o călătorie inspirată de metropola aglomerată.

 

Cel mai premiat studio multimedia și de video mapping din România, câștigătorul concursului de video mapping organizat în cadrul Spotlight 2018, Mindscape Studio revine la cea de-a şaptea ediţie Spotlight cu două lucrări de video mapping pe faţada Teatrului Odeon. Prima lucrare se numeşte Playtopia şi promite să transforme faţada Teatrului Odeon într-un teren de joacă unde formele şi culorile, suspansul şi surpriza creează un spectacol ce transpune privitorul în lumea copilăriei.

Prezent pentru prima dată la Spotlight Festival, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” colaborează cu Mindscape Studio pentru lucrarea de video mapping Madrigal 60. Proiectată tot pe faţada Teatrului Odeon, Madrigal 60 marchează aniversarea a 60 de ani de existenţă a Corului Madrigal şi este realizată după un fragment muzical interpretat de celebrul ansamblu.

 

De la urban art la new media art, ilustraţie şi muzică corală, arta contemporană ocupă un loc important la cea de-a şaptea ediţie a Spotlight Festival. Printre surprizele Spotlight – Geometry of the City se numără prezenţa în festival a unuia dintre cei mai apreciaţi artişti ai noului val hiperrealist, Roman Tolici care expune pe faţada Hotelului InterContinental Athénée Palace Bucharest o lucrare dintr-una din cele mai spectaculoase serii ale sale. Intitulată One Song, lucrarea creează un spaţiu feeric în mijlocul oraşului cu o scenă de vară, surprinsă în cea mai veche grădină publică din Bucureşti, Parcul Cişmigiu.

 

Statui Vii la Spotlight #7 – Geometry of the City

O serie de statui prind viaţă cu ajutorul proiecţiilor luminoase şi al sesiunilor de video mapping pregătite de Les Ateliers Nomad pentru campania „Statui vii” iniţiată de Monument For – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public. În parcul Ateneului Român, universul poetic eminescian prinde viaţă în spectacolul de video mapping pe Statuia lui Mihai Eminescu, unde spectatorii pot chiar asculta poezii ale celebrului scriitor. În faţa Bibliotecii Centrale Universitare, statuia ecvestră a lui Carol I capătă noi dimensiuni printr-o sesiune de video mapping semnată de Les Ateliers Nomad. În Piaţa Revoluţiei, publicul Spotlight este invitat la o lecţie de istorie la Ansamblul Monumental Iuliu Maniu. La aniversarea a 150 de ani de la naşterea marelui om politic Iuliu Maniu, Les Ateliers Nomad au pregătit o instalaţie de lumină prin care publicul poate afla informaţii despre viaţa şi realizările marelui om de stat Iuliu Maniu. Bustul lui Corneliu Coposu din Parcul Kretzulescu face şi el parte din circuitul „Statuilor Vii” la Spotlight 2023 cu un joc de culoare şi lumină.

 

Prima galerie de new media art din România, One Night Gallery participă pentru a doua oară la Spotlight Festival, de această dată cu două instalații realizate de Albert Kaan și Misha Diaconu.

Atmosfera festivă este întreţinută şi în acest an de instalaţia Discoball de la Magazinul Muzica, iar instalaţia Catwalk pune reflectoarele pe publicul Spotlight.

 

Un alt hotspot al festivalului este Hanul Gabroveni din Centrul istoric, sediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ce găzduieşte instalaţia luminoasă Stairway to Heaven realizată de Les Ateliers Nomad.

 

Spotlight Festival #7 – Geometry of the City se desfăşoară în 21 şi 23 aprilie 2023, pe Calea Victoriei (între strada Piaţa Amzei şi Cercul Militar Naţional) şi la ARCUB – Hanul Gabroveni, în intervalul orar 20.00-23.00. Accesul este liber. Informaţii despre ediţia din acest an, harta Spotlight, detalii despre artiştii ediţiei, instalaţiile şi proiecţiile de video mapping sunt disponibile pe spotlightfestival.ro .

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Informaţii utile

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în perioada 21-23 aprilie 2023, între orele 19.00-23.00, se va restricţiona traficul rutier pe Calea Victoriei, segmentul cuprins între Bulevardul Dacia şi Bulevardul Regina Elisabeta, fără afectarea celor două intersecţii. Pe durata restricţiilor, se va asigura o bandă de urgenţă pentru accesul auto la instituţiile din zonă.

 

Despre Spotlight – Bucharest International Light Festival

Spotlight – Bucharest International Light Festival se află la a şaptea ediție și este unul dintre evenimentele bucureștene care strânge anual peste 150.000 de spectatori în trei zile de festival. Zeci de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și video-mapping din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Franța, Austria și România transformă clădiri emblematice din București precum Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC.

Inaugurat în 2016 în contextul Anului Internațional al Luminii, Spotlight a reunit, de-a lungul timpului, sute de artiști români și internaționali și s-a bucurat de colaborări cu cele mai prestigioase festivaluri de profil din Europa (Fête des Lumières - Ville de Lyon, Festivalul Luminii de la Berlin, Signal Festival din Praga). Din acest an, Spotlight este membru ILO, cea mai amplă reţea internaţională de festivaluri ale luminii – The International Light Festivals Organisation.

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: Spotlight 2023
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri