În ciuda eforturilor medicilor de a educa populaţia, incidenţa hipetensiunii arteriale – una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare – este în continuare în creştere în România, a avertizat, ieri, prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.
Potrivit medicului cardiolog, în România 4,5 din 10 adulţi suferă de hipertensiune arterială, în condiţiile în care, la nivel mondial, incidenţa acestei boli este de trei pacienţi din 10. „De ce atât de mulţi? Pentru că obezitatea este la ea acasă, sedentarismul la fel, fumatul încă este foarte frecvent întâlnit şi dislipidemiile sunt foarte frecvente”, a arătat dr. Dorobanţu. Medicul a subliniat, totodată, importanţa măsurării tensiunii arteriale, în contextul în care hipertensiunea predispune la infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, arteriopatie periferică, retinopatie - afecţiuni care pot duce la handicap sever sau chiar la deces.
„Depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni, în stadii incipiente, când impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vase de sânge,creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evoluția unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, etc. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie să fie reevaluat periodic”, a explicat dr. Maria Dorobanţu.
Fiind o afecțiune silențioasă, pentru mult timp asimptomatică, Societatea Română de HipertensiuneArterială lansează astăzi, 17 mai (Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale), o campanie de informare și educare medicală cu privire la riscurile acestei boli.
În cadrul campaniei, se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale, iar persoanele interesate își vor putea măsura colesterolul și glicemia. Testările vor avea loc astăzi, în trei orașe din ţară București, Constanța și Focșani și urmăresc identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuți anterior precum și a celor cunoscuți hipertensivi dar necontrolați.
În Capitală, campania se va desfășura în două puncte, Spitalul Colțea și Piața Unirii, între orele 9.00 și 18.00. Constănțenii își pot testa valorile tensionale în parcul Oleg Danovski între orele 9.00 și 18.00, iar locuitorii din Focșani în Piața Unirii, între orele 9.00 și 16.00.
Medicii au subliniat importanţa realizării testărilor pentru persoanele tinere, care se confruntă tot mai des cu boli cardiovasculare, urmare a sedentarismului, stresului şi alimentaţiei dezechilibrate.
Potrivit celui mai recent studiu, aproximativ 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.