Jurnalul.ro Ştiri Social Incidente la protestul de la Palatul Parlamentului, crescătorii de animale au încercat să forţeze intrarea în Parlament

Incidente la protestul de la Palatul Parlamentului, crescătorii de animale au încercat să forţeze intrarea în Parlament

Crescătorii de animale care protestează miercuri la intrarea dinspre Izvor a Palatului Parlamentului au încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a putea să intre în Parlament.

Aceştia au fost opriţi de jandarmi, care au reuşit să îi ţină în spaţiul de protest.

Aproximativ o mie de persoane s-au adunat, până la ora 11.00, la intrarea în Palatul Parlamentului, aceştia fiind din mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale.

Protestul a început la ora 11.00, la intrarea dinspre Izvor a Palatului Parlamentului, de unde la ora 13.45 manifestanţii vor pleca în marş până în Piaţa Victoriei, pe traseul Pod Haşdeu - str. Pârvan - str. Berzei - str. Buzeşti. Crescătorii de animale vor rămâne apoi să protesteze în apropierea sediului Guvernului până la ora 18.00.

Printre revendicările protestatarilor se numără acordarea subvenţiilor agricole, dar şi rezolvarea unor probleme legislative.

La protest şi-au anunţat participarea Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Oierii de Munte şi Asociaţia Crescătorilor de Porci din România.

Traficul va fi restricţionat, de la 13.00 până la ora 18.00 pe Şoseaua Kiseleff, între str. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată  prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu. De asemenea, vor fi restricţii de circulaţie pe sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, relaţia str. Buzeşti – bd. Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către bd. Lascăr Catargiu. Pe strada Paris, circulaţia va fi redirecţionată doar către bd. Aviatorilor, iar pe breteaua bd. Iancu de Hunedoara traficul va fi redirecţionat doar către bd. Aviatorilor.  

În 15 decembrie 2015, peste 3.000 de crescători de animale au protestat timp de opt ore la Palatul Parlamentului, având cu ei clopote, talăngi şi bastioane de oierit. Aceştia au încheiat atunci manifestaţia spunând că dacă Legea vânătorii nu va fi modificată, aşa cum li s-a promis, vor veni din nouă să protesteze.

Reprezentanţii crescătorilor de animale au fost atunci la negocieri la Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, unde li s-a promis că va fi modificată legea ţinând cont de revendicările lor, printre care şi aceea că pot avea la stână câţi câini vor.

La o zi după protestul crescătorilor de animale, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a suspendat până la 25 aprilie 2016  aplicarea articolelor din Legea vânătorii referitoare la numărul de câini la stână.

Premierul Dacian Cioloş spunea atunci că aplicarea articolelor din Legea vânătorii contestate de crescătorii de animale a fost amânată pentru ca, până la sfârşitul lunii aprilie 2016, să fie găsită o soluţie pe termen lung, împreună cu Parlamentul.

În 8 martie, senatorii au avizat Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă care suspendă până în 25 aprilie prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul limitat de câini de la stână şi la perioada de păşunat. Proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă va fi trimis spre dezbatere şi vot la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prevede interzicerea păşunatului animalelor pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi limitarea numărului de câini însoţitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal şi unul în zonele de câmpie. 

Sursa: news.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri