Jurnalul.ro Cultură Film Independența Film aduce pe ecranele din România filme din competiția Cannes 2019

Independența Film aduce pe ecranele din România filme din competiția Cannes 2019

de Magdalena Popa Buluc    |   

Lungmetraje realizate de cineaști precum Pedro Almodóvar, frații Dardenne, Ken Loach și Elia Suleiman, selectate în competiția oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, vor fi aduse în România de Independenţa Film.

Casa de distribuţie, care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase, va aduce pe ecranele din România în lunile următoare unele dintre cele mai așteptate titluri din competiția oficială de la Cannes 2019: Pain and Glory/ Dolor y gloria, în regia lui Pedro Almodóvar, Young Ahmed/ Le jeune Ahmed al fraților Jean-Pierre și Luc Dardenne, Sorry We Missed You (Ken Loach), It Must Be Heaven (Elia Suleiman) și The Beanpole al regizorului rus Kantemir Balagov, selectat în secțiunea Un Certain Regard. Lista va fi completată de alte titluri în săptămânile următoare.

Pain and Glory, filmul autobiografic al regizorului spaniol Pedro Almodóvar, care îi are în rolurile principale pe Antonio Banderas și Penelope Cruz, punctează cu emoție aspecte mai puțin cunoscute din viața autorului și este, totodată, o odă a dragostei lui pentru cinema.

De două ori recompensaţi cu Palme d’Or, fraţii Dardenne revin la Cannes cu un nou film social: Le jeune Ahmed, povestea lui Ahmed, un puști de 13 ani, prins între provocările vârstei și convingerile religioase extreme. Și tot un film social propune și regizorul britanic Ken Loach: Sorry We Missed You - povestea unei tinere familii care se confruntă cu datorii mari în urma crizei din 2008 și care se luptă pentru a se menține pe linia de plutire într-o piață a muncii dominată de joburi de scurtă durată.

It Must Be Heaven al regizorul palestinian Elia Suleiman, care este, de asemenea, și personajul central al filmului, explorează cu umor, prin intermediul unei călătorii în afara Palestinei, teme ca identitatea, naționalitatea și apartenența, în timp ce filmul The Beanpole al regizorului rus Kantemir Balagov ne poartă prin Leningradul anului 1945, pe urmele a două tinere femei ce luptă pentru a-și reconstrui viața printre ruinele celui de Al Doilea Război Mondial.

 

Din 1949, Festivalul de la Cannes a devenit întâlnirea de neocolit a tutuuror amatorilor de cinema din lumea întreagă. Paiete, laureaţi, staruri, cultură, scandaluri şi glamour. Şi anul acesta, timp de 12 zile, între 14 şi 25 mai, oraşul Cannes trăieşte în ritmul proiecţiilor de film din selecţia oficială, a prezenţelor pe covorul roşu şi al serilor selecte… până la decernrea celebrei Palme d'or !

După Jean-Luc Godard, de pe afişul de anul trecut, este rândul lui Agnès Varda, regizoarea dispărută în 29 martie, să fie imaginea festivalului. Este un afiş ca un manifest. El prezintă o celebră fotografie din platou care o arată pe Agnès Varda, lucrând la primul său film, La pointe courte, în 1954 la Sète, împreună cu Philippe Noiret şi Silvia Monfort. Varda era atunci numai fotograful Teatrului lui Jean Vilar, dar avea să devină una dintre cele mai originale figuri ale cinema-ului francez, începând cu Noul Val. Omagierea marii realizatoare se datorează şi relaţiei ei intense cu Festivalul de la Cannes: 13 filme prezentate în Selecţia oficială, o participare şi o preşedinţie la juriu şi o Palme d'or d'honneur decernată în 2015.

Anul acesta juriul va fi prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu.

The dead don’t die de Jim Jarmusch va deschide festivalul. În mod exceptional, anul acesta el va fi lasnsat simultan în sălile franceze de cinema şi la Cannes. 400 de cinematografe l-au programat deja şi desigur se vor alătura şi altele. "Un casting trezit morţii", anunţă afişul şi lista este lungă: de la Bill Murray la Iggy Pop, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Tom Waits...

Jim Jarmusch este un obişnuit al Festivalului de la Cannes şi între ei există o lungă dragoste: Caméra d’or în 1984 pentru Stranger than paradise, Palme d’or pentru scurtmetraj în 1993 cu Coffee and Cigarettes, Marele Premiu în 2005 pentru Broken Flowers.

Directorul Festivalului, Thierry Frémaux, a anunţat pentru această ediţie o selecţie “politică şi romantică. Există filme de dragoste, melodrame, poveşti intime, istorii şi există tot timpul o privire asupra lumii artiştilor care nu înţeleg să se depărteze de ceea ce observă, fie în ţara proprie, fie în legătură cu ea”.

Cele 19 filme din Competiţia oficială “sunt dovada unui cinema “mereu activ şi foarte inventiv”, a explicat el. Lista poate fi completată până la începutul Festivalului.

Printre peliculele “ancorate în realitatea contemporană” se numără Sorry We Missed You de Ken Loach, despre o familie britanică ce se luptă cu sărăcia, sau Le Jeune Ahmed de Jean-Pierre et Luc Dardenne care se apleacă asupra radicalizării unui adolescent.

Selecţia acordă un loc generos şi glamour-ului, comediei. Sunt cineaşti care cred cu forţă în ficţiune, în romantism, în romanesc.

Din Franţa, Arnaud Desplechin va prezenta filmul său Roubaix, une lumière. În el, ca şi în restul selecţiei “intimitatea flirtează cu socialul şi cu istoria”, după aprecierea lui Thierry Fremaux. Acesta a evocat o selecţie franţuzească “foarte frumoasă” şi care  “este mărturia unui cinema întotdeauna activ şi foarte inventiv”. Se regăsesc pe listă Les Misérables, de Ladj Ly, Portrait de la jeune fille en feu, de Céline Sciamma şi Sibyl, de Justine Triet.

Printre marile surprize ale festivalului descoperim ultimele producţii de Pedro Almodovar, Arnaud Desplechin, Ken Loach şi fraţii Dardenne, care concurează pentru premii. Dar cele foarte aşteptate, regizate de Quentin Tarantino, James Gray sau Hirokazu Kore-eda, care se află încă la masa de montaj, n-au fost citate. Thierry Frémaux speră totuşi că lista se va lungi până în 14 mai.

Spaniolul Pedro Almodovar, va veni la această a 72- ediţie cu Pain and Glory, având în centru figura unui regizor melancolic, interpretat de Antonio Banderas. Terrence Malick concurează cu Une vie cachée, la opt ani după ce a fost distins cu Palme d'or pentru The Tree of life, ca şi veteranul filmului britanic, Ken Loach, de două ori laureat la Cannes, care va prezenta Sorry We Missed You, deja amintit.

Fraţii Dardenne, şi ei deţinători a două Palme d’Or, aduc Le jeune Ahmed, în timp ce francezul Arnaud Desplechin intră în competiţie cu Roubaix, une lumière, o producţie inspirată dintr-un fapt divers, cu Roschdy Zem, Léa Seydoux şi Sara Forestier, cu acţiunea plasată în cadrul oraşului său natal.

Canadianul Xavier Dolan va fi şi el prezent din nou pe covorul roşu, de data aceasta pentru Matthias et Maxime, la trei ani după ce a primit Marele Premiu pentru Juste la fin du monde.

Dintre starurile de pe covorul roşu, sunt anunţate până acum Bill Murray, Iggy Pop, Tilda Swinton, Tom Waits, Adam Driver şi Steve Buscemi, protagonişti ai peliculei lui Jim Jarmusch, The Dead Don’t Die, dar şi, în mod categoric, Elton John care va asista în 16 mai la proiecţia, în afara concursului, a biopicului Rocketman realizat de britanicul Dexter Fletcher, cu Taron Egerton, care îi este consacrat. Diego Maradona va apărea, de asemenea, la Cannes, unde este invitat să prezinte documentarul care îi este consacrat.  Realizat de cineastul britanic Asif Kapadia, acesta va fi proiectat în afara competiţiei. Fostul fotbalist a mai fost pe Croisette, în 2008, pentru documentarul despre viaţa lui, realizat de Emir Kusturica.

Un moment de mare emoţie promite să fie proiecţia, tot în afara concursului, a peliculei  Les plus belles Années, de Claude Lelouche, urmare a neuitatului Un bărbat şi o femeie, în prezenţa actorilor Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant, la 53 de ani de la primul film, laureat cu Palme d’Or în 1966.

S-a reproşat Festivalului de la Cannes că nu are decât puţine femei în competiţie. Anul acesta, se numără 13 regizoare la toate secţiunile, dintre care 4 în Competiţia oficială, printre care şi franţuzoaicele Céline Sciamma şi Justine Triet, pentru Portrait de la jeune fille en feu, respectiv Sibyl, alături de Jessica Hausner cu Little Joe şi Mati Diop cu Atlantiques.

Printre surprize să notăm: La Belle Epoque de Nicolas Bedos, prezentat într-o şedinţă specială, cu un afiş de zile mari - Daniel Auteuil, Pierre Arditi, Guillaume Canet, Fanny Ardant Dora Thillier...

Filmelor din competiţie deja amintite li se adaugă: Le Traître de Marco Bellocchio, The Wild Goose Lake de Diao Yi'nan, Parasite de Bong Joon-Ho, Les Misérables de Ladj Ly, Bacurau de Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles, Frankie de Ira Sachs, It Must Be Heaven, de Elia Suleiman şi, nu în ultimul rând, La Gomera de Corneliu Porumboiu.

În afara filmeor din Competiţia oficială, un număr important de pelicule figurează în secţiunea Un certain regard, în La Semaine de la Critique, în selecţia filmelor din afara competiţiei şi a celor proiectate pe plajă.

Li se adaugă lungmetrajele restaurate din Cannes Classic.

Filmele Netflix sunt în continuare excluse din competiţie din cauza incompatibilităţii lor cu regulamentul de la Cannes, care impune lansarea ulterioară în sălile de cinema.

La ediţia din acest an a Festivalului, Alain Delon va fi laureat cu Palme d'honneur. Actorul este a 13-a personalitate care a acceptat recompensa, după nume ca Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda, Jean-Pierre Léaud,Woody Allen sau Clint Eastwood. Este un omagiu pentru întreaga carieră, decernat pentru “prezenţa sa magnifică în istoria celei de a 7-a arte”.

“Suntem fericiţi că Alain Delon a acceptat să fie onorat de Festival. El a ezitat totuşi mult timp, a refuzat mult timp această Palme d'Or, considerând că nu trebuie să vină la Cannes decât pentru a-i celebra pe regizorii cu care a lucrat”, a specificat Thierry Frémaux.

În vârstă de 83 de ani, monstrul sacru al cinema-ului, legendarul actor din Ghepardul de Visconti (Palme d'or 1963) şi samurai al lui Melville, are la activ peste 80 de filme, printre care şi marele său succes din 1960 cu Plein Soleil. Colaborând cu cei mai mari cineaşti (Visconti, Melville, Losey, Antonioni, Godard, Deray...), Alain Delon a dat replica unor actori ca Jean Gabin, Burt Lancaster, Yves Montand, Lino Ventura, Mireille Darc, Romy Schneider, Ursula Andress sau Monica Vitti.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri