Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Îndulcitor dăunător pentru sănătate. Provoacă atac de cord și accident vascular cerebral

Îndulcitor dăunător pentru sănătate. Provoacă atac de cord și accident vascular cerebral

de Redacția Jurnalul    |   

Folosit ca alternativă la zahăr, îndulcitorul vegetal Eritritol are efecte adverse importante asupra sănătății, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

Se obține din fermentarea glucozei de porumb și face parte din clasa alcoolului poliatomic. Are 70% din gustul dulce al zahărului dar numai 6% din caloriile acestuia. Este absorbit în intestinul subțire în proporție de  90% și eliminat apoi prin urină. Doar 10% ajunge în colon, astfel că nu are efecte laxative atât de puternice ca alți îndulcitori. 

Însă o cercetare recentă a scos la iveală că poate să provoace cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces.

"Gradul de risc nu a fost modest", spune autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, citat de CNN.

Diabeticii au fost de două ori mai susceptibili de  a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat în revista Nature Medicine.

"Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25%, în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de circa două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul".

Cercetările de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un atac de cord, sau spre creier, declanșând un accident vascular cerebral.

"Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă. Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului. În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment.", explică și dr. Andrew Freeman, director al Departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

"Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi", a transmis Robert Rankin, de la Calorie Control Council, o asociație a industriei.

Rezultatele "nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare", a spus Rankin.

Asociația Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat studiul.

Probleme cardiovasculare

Descoperirea legăturii dintre eritritol și problemele cardiovasculare a fost accidentală.

"Nu ne-am așteptat niciodată la acest lucru. Nici măcar nu am căutat-o".

Cercetarea lui Hazen a avut un obiectiv simplu: să găsească substanțe chimice sau compuși necunoscuți în sângele unei persoane care ar putea prezice riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în următorii trei ani. Pentru a face acest lucru, echipa a început să analizeze 1.157 de probe de sânge la persoane cu risc de boli de inimă, recoltate între 2004 și 2011.

"Am găsit această substanță care părea să joace un rol important, dar nu știam ce este. Apoi am descoperit că era eritritol, un îndulcitor", afirmă medicul.

Corpul uman creează în mod natural eritritol, dar în cantități mici care nu ar explica nivelurile pe care le-au măsurat.

Echipa lui Hazen a testat un alt lot de probe de sânge de la peste 2.100 de persoane din SUA și alte 833 de probe colectate de colegi din Europa, până în 2018. Circa trei sferturi dintre participanții din toate cele trei loturi sufereau de boli coronariene sau de hipertensiune arterială, iar aproximativ o cincime aveau diabet,. Peste jumătate erau bărbați și aveau între 60 - 70 de ani.

În toate cele trei loturi, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de eritritol au fost legate de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani.

Oamenii de știință au făcut teste suplimentare pe animale și în laborator și au descoperit că eritritolul "provoca o tromboză sporită", sau coagularea sângelui.

Coagularea este necesară în corpul uman, altfel am sângera până la moarte în urma tăieturilor și rănilor. Același proces se întâmplă în mod constant și la nivel intern.

"Vasele noastre de sânge sunt mereu sub presiune, iar noi avem mereu sângerări și trombocitele din sânge astupă aceste găuri tot timpul", a spus Hazen.

Cu toate acestea, dimensiunea cheagului realizat de trombocite depinde de mărimea declanșatorului care stimulează celulele. De exemplu, dacă declanșatorul este de doar 10%, atunci se obține doar 10% dintr-un cheag.

"Dar ceea ce observăm cu eritritolul este că trombocitele devin super-reactive: Un stimulent de doar 10% produce 90% până la 100% din formarea unui cheag. Pentru persoanele care sunt expuse riscului de coagulare, atac de cord și accident vascular cerebral – cum ar fi persoanele cu boli cardiace existente sau persoanele cu diabet – cred că există suficiente date aici pentru a spune să stea departe de eritritol până când se fac mai multe studii", a mai spus specialistul.

Teste de sânge 

În ultima parte a studiului, 8voluntari sănătoși au consumat o băutură care conținea 30 de grame de eritritol, cantitatea pe care o consumă mulți oameni din SUA.

Testele de sânge efectuate în următoarele trei zile au urmărit nivelurile de eritritol și riscul de coagulare.

"30 de grame au fost suficiente pentru a crește nivelurile de eritritol din sânge de o mie de ori. A rămas ridicat peste pragul necesar pentru a declanșa și a crește riscul de coagulare pentru următoarele două-trei zile", explică medicul. 

Cât de mult înseamnă 30 de grame de eritritol? Echivalentul consumului unei cupe de înghețată keto.

"Dacă vă uitați la etichetele nutriționale de pe multe înghețate keto, veți vedea „zahăr reducător” sau „alcool de zahăr”, care sunt termeni pentru eritritol. Veți descoperi că o cupă tipică are undeva între 26 și 45 de grame în ea", a spus el, care a precizat că a găsit în magazine o dulceață destinată diabeticilor care conținea 70 de grame de eritriol. 

Alimente care conțin eritritol

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr.

"Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr și puteți face prăjituricu el. A devenit favoritul industriei alimentare, un aditiv extrem de popular pentru produsele keto și altele cu conținut scăzut de carbohidrați și alimente comercializate pentru persoanele cu diabet. Unele dintre alimentele etichetate pentru diabet pe care le-am analizat aveau mai mult eritritol decât orice alt element în greutate", explică Hazen. 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri