Jurnalul.ro Special Dispare mobila românească. Milioane de metri cubi de lemn au dispărut din piață. Prețurile au explodat

Dispare mobila românească. Milioane de metri cubi de lemn au dispărut din piață. Prețurile au explodat

de Adrian Stoica    |   

Membrii Asociației Industriei Lemnului (Prolemn) au declanșat ieri proteste de stradă în mai multe orașe din țară, după ce negocierile purtate miercuri la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu au dus la niciun rezultat.

Prolemn solicită măsuri urgente pentru depășirea actualei crize de pe această piață, iar printre cererile formulate se numără promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase, asigurarea cantităților necesare de lemne introduse legal pe piață și la prețuri corecte pentru industrie.  De asemenea, pe lista de revendicări mai figura promovarea unei ordonanțe de urgență care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. Protestele s-au desfășurat ieri în orașele Baia Mare, Bistrița, Brașov și Lugoj.

Ministerul Mediului spune una....

În urma discuțiilor care au avut loc miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că s-a decis înființarea unui grup de lucru pentru a analiza modificările care se impun a fi aduse Regulamentului de valorificare a lemnului din proprietatea publică adoptat prin HG 715/2017. De asemenea,  împreună cu reprezentanții Monitorului oficial  a fost identificată o modalitate digitală de transmitere  spre publicare a amenajamentelor silvice, iar procedurile interne pentru evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, conform cadrului legal  existent la nivel european, astfel încât timpul scurs până la intrarea în vigoare a unui amenajament silvic să fie redus.

Prolemn spune alta....

În ciuda veștilor bune transmise de minister în urma întâlnirii, reprezentanții Prolemn spun că ea nu s-a concretizat cu un acord pe măsurile care vor fi implementate de autorități și, în consecință, respectă calendarul protestelor.  „Se va  continua  cu  publicarea  în  Monitorul  Oficial  a amenajamentelor.  Trebuie  să  publice  un milion  de pagini de  amenajamente  în  Monitor,  absolut  inutil și ridicol. Ministerul  vrea  să  continue  cu  revizuirea  retroactivă  a  avizelor  de mediu  pentru  amenajamentele  silvice,  pentru  amenajamente  care  au  obținut  avize  de mediu, conform  legislației  de  mediu  din momentul elaborării  lor! Rezultatul acestor  două  blocaje:  25  de amenajamente blocate  de prima  măsură,  105  amenajamente  de a doua  măsură,  din  312  ocoale  Romsilva  la nivel  național.   În total,  40 %  din pădurile  administrate de  Romsilva   sunt blocate,  același  procent  și  în păduri  private. Rezultatul:   cu  2  milioane  mc  mai puțin  recoltat  în  2023  față  de 2022,  iar anul  acesta  volumul  recoltat  va  scădea  cu încă  2-3  milioane  mc  față  de  2023. Rezultatul:  lemnul  rămâne  exagerat  de  scump în  România, iar industria  lemnului  devine  necompetitivă. Prețuri  exagerate  și  criză  pe piața lemnului de foc! Pe Regulamentul  de valorificare  a masei  lemnoase ministerul  nu își asumă nimic. Nimic  pentru  a  opri  licitațiile   electronice  păcănele,  din cauza  lipsei  de garanție   pentru  fiecare  partidă pe care  se  depune  ofertă. Nimic  față  de  nerespectarea  de către  Romsilva  a prețurilor  de referință. Nimic  pentru un angajament  de  informații corecte  pentru a avea un  risc  de  țară scăzut  pe noul Regulament UE privind defrișările (EUDR).  Toate  țările  cu  licențe FLEGT -  Ghana, Congo,  Niger, Cambodgia,  zeci  de  țări practic, vor  fi  pe  risc scăzut,  în timp ce România,   cu toată  suprareglementarea  și  SUMAL,  va  fi  pe  risc  standard  sau ridicat, afectând  competitivitatea  la export  a industriei  lemnului din  România. Adică, într-un cuvânt, nu s-a rezolvat nimic din ce a cerut industria lemnului, așa de mult îi interesează de noi. Nimic  concret  din ce am cerut  în platforma  de revendicări  a protestului”, ne-a transmis Cătălin Tobescu, președintele Prolemn.

Industria lemnului și industria mobilei au ajuns să lucreze cu lemn din Austria și Germania pentru că este mai ieftin, iar lemnul românesc este puțin și scump. Cum să mai fie competitive aceste industrii ?

Cătălin Tobescu, președintele Prolemn

 

Scăderea producției va continua în 2024

Conform INS, scăderea producției a fost în 2023 de 24% în industria lemnului și de 13% în industria mobilei, iar acest trend va continua și în 2024, în lipsa unui plan de măsuri adecvat. Industria este una competitivă, cu un aport direct și indus de 3,5% în PIB-ul României, cu un aport net pozitiv anual de 3,5 miliarde de euro în balanța comercială a țării, care susține în România 150.000 locuri de muncă, cea mare parte dintre acestea în comunitățile rurale. Reducerea artificială a volumului de lemn recoltat în România menține prețuri ridicate ale resursei de lemn, ceea ce afectează competitivitatea industriei lemnului din România, potrivit președintelui Prolemn.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: industria lemn mobilă faliment
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri