Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Influența pisicilor asupra sănătății oamenilor

Influența pisicilor asupra sănătății oamenilor

de Anastasia Paul    |   

Pisicile sunt alături de oameni de mii de ani. Ele ne-au mângâiat cu torsul lor misterios și ne-au făcut să râdem cu săriturile lor ciudate.

Dar ce spun cercetările - sunt pisicile benefice pentru oameni?

Conviețuirea cu o pisică poate avea un efect profund – și uneori surprinzător – asupra sănătății noastre fizice și mentale. Totuși, viața alături de pisici nu este lipsită de riscuri.

S-ar putea să fi auzit că pisicile nu au stăpâni. De fapt, mai multe studii arată că oamenii care locuiesc cu ele se simt mai mult ca niște rude dragi.

Într-un studiu realizat asupra a 1.800 de proprietari olandezi de pisici, jumătate au spus că pisica lor este un membru al familiei. Circa 32% își consideră pisica un fel de copil sau cel mai bun prieten și le consideră loiale, grijulii și empatice.

Un alt studiu din SUA a dezvoltat o scară de „legătură de familie” și a constatat că pisicile sunt o parte la fel de importantă a familiilor ca și câinii.

Multe pisici ar alege interacțiunea umană în locul alimentelor sau jucăriilor. Ele pot distinge când vorbim cu ele, mai degrabă decât cu un alt om.

De fapt, pisicile și oamenii s-au obișnuit împreună. Pisicile sunt mai predispuse să se apropie de oameni străini care le zâmbesc pe limba lor - mijind ochii și clipind încet.  Cercetările sugerează că pisicile au dezvoltat mieunaturi specifice care se acordă cu instinctele noastre de îngrijire.

Ce înseamnă relația cu o pisică pentru sănătatea oamenilor

1. Sentiment de scop
Deținerea unui animal de companie este asociată cu mai puțină izolare socială. Unii proprietari de pisici spun că acestea le sporesc sentimentele de plătere și simțul scopului. 

Dar beneficiile relației pot depinde de modul în care fiecare se raportează la pisica sa. 

Un studiu a analizat diferite stiluri de relație între oameni și pisici, inclusiv „la distanță”, „ocazional” și „codependent”. S-a descoperit că oamenii a căror relație cu pisica lor era codependentă sau de prietenie, aveau o conexiune emoțională mai mare cu animalul lor de companie.

2. Sănătatea inimii
Persoanele care dețin – sau au deținut – o pisică au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC) sau bolile de inimă. Acest rezultat a fost revidențiat în mai multe studii.

Însă o problemă în interpretarea studiilor este că acestea ne vorbesc doar despre o asociere, ceea ce înseamnă că, deși persoanele cu pisici au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, nu putem spune cu siguranță că pisicile sunt cauza.

Viața alături de o pisică este asociată cu unele schimbări pozitive în microbiomul intestinal, în special la femei, cum ar fi un control îmbunătățit al glicemiei și reducerea inflamației.

3. Sănătatea mintală
Având pisică sau câine este, de asemenea, asociat cu o bunăstare emoțională mai mare. Pentru persoanele cu depresie, mângâiatul sau joaca alături de pisica lor s-a dovedit că reduce simptomele (deși acest lucru a fost pe o perioadă scurtă și nu poate fi extrapolat pe termen mai lung).

O altă modalitate de a afla despre impactul asupra sănătății pisicilor este cercetarea calitativă: întrebați oamenii ce înseamnă pisicile lor pentru ei, dincolo de cifre.

„Pisicile mele sunt motivul pentru care mă trezesc dimineața”, a spus un senior care a  participat la sondaj. 

"Consider animalul meu de companie un animal de serviciu. Pisica mă ajută să mă relaxez atunci când mă confrunt cu anxietatea, depresia sau când mă trezesc noaptea din coșmarurile frecvente pe care le am. Pisica nu este doar un animal de companie pentru mine, pisica este o parte din mine, face parte din familia mea", a răspuns altul.

Este posibil ca seniorii să fie mai atașați de pisicile lor deoarece au o sănătate mintală mai proastă – și se bazează mai mult pe pisicile lor pentru confort – mai degrabă decât invers.

Dezavantaje ale conviețuirii cu o pisică

Este posibil ca atașamentul față de o pisică să aibă dezavantaje. Dacă pisica ta se îmbolnăvește, povara îngrijirii ei poate avea un impact negativ asupra sănătății tale mintale.

Un studiu asupra proprietarilor ale căror pisici aveau epilepsie, arată că circa o treime au experimentat un nivel clinic de povară ca îngrijitori, care ar putea interfera cu viața de  zi cu zi.

Toxoplasmoză

Pisicile pot purta boli zoonotice, care sunt infecții ce se răspândesc de la animale la oameni.

Sunt gazda principală a toxoplasmozei, un parazit excretat în fecalele de pisică, care poate afecta alte mamifere, inclusiv oamenii. Parazitul este mai probabil să fie purtat de pisicile sălbatice care își vânează hrana decât pisicile domestice.

Majoritatea oamenilor au simptome ușoare care pot fi similare cu gripa. Dar infecția în timpul sarcinii poate duce la avort spontan sau la nașterea unui copil mort, sau poate cauza probleme copilului, inclusiv orbire și convulsii.

Cele mai expuse riscului sunt femeile însărcinate și persoanele cu imunitate scăzută. Se recomandă ca aceste grupuri să nu golească tăvile pentru pisici și să folosească mănuși dacă este necesar. Schimbarea zilnică a gunoiului pisicii împiedică parazitul să ajungă într-un stadiu care ar putea infecta oamenii.

Alergii

Circa 20% dintre oameni au alergii la  pisici, iar procentul este în creșere. 

Când pisicile își ling blana, saliva lor depune un alergen. Când blana lor se desprinde, poate declanșa o reacție alergică.

Persoanele fără alergii severe pot trăi cu pisici dacă își spală în mod regulat mâinile, curăță suprafețele și aspiră pentru a elimina părul. De asemenea, pot exclude pisicile din zonele în care doresc să nu fiealergeni, cum ar fi dormitoarele.

În timp ce pisicile pot provoca reacții alergice, există dovezi că pisicile poate avea un rol protector în prevenirea dezvoltării astmului și a reacțiilor alergice. Acest lucru se datorează faptului că expunerea poate modifica sistemul imunitar, ceea ce face mai puțin probabil să apară reacții alergice, potrivit sciencealert.com.

Subiecte în articol: pisici sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri