Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Înfumurarea, boala tăcută a egoului nostru

Înfumurarea, boala tăcută a egoului nostru

de Paul Bardasu    |   

Una dintre atitudinile omului este dorința de a fi important. Facem asta prin a ne mări doza de înfumurare, pentru a arăta altora ce putem, știm sau avem. Rezultatul dorit este să primim un răspuns care să fie profitabil nouă - iar asta se numește validare, spune psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

„Din tainele acestei validări putem să vedem că multe din acțiunile noastre sunt pentru a demonstra sau a arăta ceva cuiva ce nu ni se cere să facem. Într-o astfel de deformare trăim pentru că așa știm că au făcut și alții. Noi nu putem să măsurăm rezultatele altora decât prin experiență vie și de asta nu ne gândim la efectele acțiunilor noastre. Egoul este partea care se formează, prin malefica dorință concurențială, încă de mici copii, unde este un sistem ierarhic, adică unul mai bun și mai tare decât altul. Posibilitatea unui om să fie sănătos în aceste condiții dispare, iar din acest motiv multe din religiile lumii ajută la demontarea dorințelor pântecelor, sinelui inferior, mândriei sau înfumurării sociale care ne sunt obstacole în calea obținerii de sănătate mentală, fizică și emoțională”, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

Dorința de validare duce la înșelat, mințit și suferință

Psihologul afirmă că, din toate țările și culturile pe care le-a analizat, a numărat pe degete oamenii care sunt sănătoși integral: care nu iau pastile, care nu sunt operați, care au gândire critică, simț ascuțit, vigilență mentală și un corp fără probleme. Și mai toți fac parte din categoria de oameni care nu au nevoie de validarea celorlalți, fiind împăcați cu ei și cu ce au. „În cultura contemporană, dorința de a primi validare duce la înșelat, mințit, ascundere, influențare. Toate acestea sunt decizii care duc într-un final la suferință; iar prin suferință, omul se autoreglează. Dorința de a primi validare crește în copiii care văd alți copii mai protejați, avuți sau fericiți. Prin imitare, cei mici vor dori să primească și ei ce au văzut la alt copil. Creștem cu aceste alegeri și, fiind mari, devenim sclavii acestor atitudini necorespunzătoare și deficitare pentru creșterea noastră spirituală”, consideră psihologul Alexandru Pleșea.

Cum eliminăm dorința de a fi validați de societate

Eliminarea dorinței de a primi validare se realizează prin a face bine aproapelui tău, fără să aștepți și chiar să respingi orice rezultat sau răspuns ar fi. “Eliberarea de a trăi în condiția «Tu îmi dai, eu îți dau», este unul din pașii importanți ai eliminării dorinței de validare. Un alt pas pentru eliminarea acestei trăsături generatoare de malformație comportamentală este dezvoltarea lumii interioare, nu a celei exterioare. Lumea interioară este compusă din observația și controlul la ceea ce fac, simt și vreau acum, în ciuda experienței, trecutului sau condițiilor din afara mea. Fiecare dintre noi, pe niveluri diferite, suferim de dorința de a fi validați sau de a ne valida și, după propria putere, putem să devenim exemple prin eliberarea validării, prin atitudine respectuoasă și comportament modest, ajutor de aproapele și evitarea așteptărilor și condiționării altora”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri