Jurnalul.ro Ştiri Social Inițativă ILEGALĂ a Ministerului de Interne. Încalcă dreptul de proprietate și lasă pe drumuri milioane de români

Inițativă ILEGALĂ a Ministerului de Interne. Încalcă dreptul de proprietate și lasă pe drumuri milioane de români

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un proiect de act normativ prin care persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin, ar putea rămâne fără actul de identitate. Acesta interzice totodată și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Totodată, proprietarul trebuie să specifice în declarația de primire în spațiu câte persoane locuiesc la adresa respectivă și dacă persoana pe care o ia în spațiu este prezentă în casă.

Mai mult, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa în locuinţă a persoanei. În caz contrar, organele de evidență a populației pot decide încetarea valabilității documentului.

Proiectul are scopul de a exclude situațiile în care unele persoane își stabilesc domiciliul în mod fictiv la o adresă.

Problemele generate de actul normativ

Cu toate că inițiativa MAE pare lăudabilă la prima vedere, aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului dar și a dreptului de proprietate. Dreptul de proprietate privată este ocrotit de  art. 44, alin.2 din Constituția României, precum și de art. 555 din Codul Civil.

Mai mult, nimeni nu poate intra în locuința unei persoane fără aprobarea proprietarului sau cu un mandat de percheziție, emis de o instanță judecătoareasă. Întrucât declarația de luare în spațiu a proprietarului este necesară pentru emiterea unei cărți de identitate, agentul de poliție ar trebui să verifice dacă persoana respectivă locuiește efectiv la adresa respectivă prin intrarea în locuință. În plus, aceste verificări ar pune la îndoială veridicitatea declarației, prezumând din oficiu că autorul ei a mințit și acuzându-l în mod abuziv de fals în declarații. 

Dar în virtutea dreptului de proprietate, o persoană are dreptul să găduiască câte persoane dorește pe proprietatea sa, nimeni nu este în măsură să-i îngrădească dreptul de posesie și administrare a bunului său.

Totodată, sunt persoane care călătoresc în mod frecvent pentru perioade variabile de timp, cum sunt studenții, angajații la un loc de muncă din altă localitate, și care rămân astfel fără un act de identitate. Sunt afectați astfel milioane de oameni care stau în chirie pentru perioade relative de timp, care nu vor mai figura la nicio adresă ori vor trebui să-și schimbe de mai multe ori documentele de identitate.

 

Subiecte în articol: proprietate chiriasi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri