Jurnalul.ro Ştiri Politică Inițiativă legislativă care vizează îngrădirea accesului la informații de interes public, depusă la Senat. Proiectul de lege, inițiat de PSD și susținut de PNL

Inițiativă legislativă care vizează îngrădirea accesului la informații de interes public, depusă la Senat. Proiectul de lege, inițiat de PSD și susținut de PNL

de Georgiana Oprea    |   

Cinci parlamentari de la PSD și Florin Roman, de la PNL, propun modificare Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Proiectul, depus la Senat, limitează accesul la informațiile publice și oferă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv de „rea-credință” ori pentru că documentele depășesc 50 de pagini. 

Propunerea de modificare a Legii 544/2001 este a deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de trei parlamentari PSD, respectiv Bontea Vlad, Ilișanu Claudiu-Augustin, Vițan George-Gabriel, și de liderul deputaților PNL, Florin Roman

În inițiativa legislativă se menționează că solicitanții de informații de interes public vor fi obligați să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informații (copiere, anonimizare, căutare și identificare a documentelor). 

Mai mult, fiecare instituție publică are posibilitate de a-și stabili propriile tarife. De asemenea, proiectul mai prevede că „taxa instituită se va aplica și în cazul în care respectivele informații de interes public sunt solicitate în format electronic”, fiind vorba de documente în format fizic ce necesită scanarea. 

În prezent, solicitantul de informații publice trebuie să achite doar costurile serviciilor de copiere a documentelor, dacă este cazul. Tarifele sunt unice la nivel național, stabilite prin hotărâre de guvern.

Potrivit propunerii depuse la Senat, „dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora”.  

Totodată, prin modificările aduse Legii 544/2001, instituția publică poate să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care acestea conțin date cu caracter personal ce nu pot fi anonimizate sau dacă informațiile sunt cerute cu „rea-credință”. 

Inițiativa legislativă poate fi consultată aici

Inițiatorii proiectului invocă în expunerea de motive a proiectului de lege că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani” și, prin urmare, se instituie „pe seama autorităților publice o serie de obligații care îngreunează excesiv activitatea acestora”. 

De asemenea, în expunerea de motive se mai susține că „autoritățile publice prin personalul lor sunt puse practic la dispoziția oricui, sunt obligate să preia cereri de la NIMENI fără semnătură, sunt obligate să lucreze pentru NIMENI (...) și totodată în final autoritățile publice sunt obligate să trimită răspunsul concret și toate infromațiile solicitate către același NIMENI.”

Întreaga expunere de motive poate fi consultată aici

Proiectul de lege a fost depus la Senat care este și prima cameră sesizată care îl va dezbate. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri