Jurnalul.ro Ştiri Externe Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională

de Redacția Jurnalul    |   

Instanța supremă din Japonia a decis că sterilizarea forțată este neconstituțională. Decizia a fost anunțată miercuri și pune capăt unei dispute juridice care a fost provocată de o lege din 1948.

Instanța supremă din Japonia a hotărât ca legea care a dus la sterilizarea forțată a 16.500 de persoane cu dizabilități între anii 1950 și 1990 este neconstituțională, potrivit BBC. De asemenea, Curtea Supremă a ordonat guvernului să plătească daune pentru 11 victime.

Hotărârea de miercuri pune capăt unei lupte de zeci de ani a victimelor care au cerut despăgubiri și scuze.

După ani de procese, o lege din 2019 a acordat despăgubiri victimelor supraviețuitoare. Totuși, unii au continuat să lupte în instanță solicitând despăgubiri mai mari.

Conform unei legi promulgate în 1948, aproximativ 25.000 de persoane, dintre care multe aveau dizabilități moștenite, au suferit intervenții chirurgicale pentru a le împiedica să aibă copii considerați „inferiori”.

Guvernul japonez a recunoscut că 16.500 dintre operațiunile de sterilizare au fost efectuate fără consimțământ.

Deși autoritățile susțin că alte 8.500 de persoane au aprobat procedurile, avocații au spus că au fost forțați din cauza presiunii cu care se confruntau în acel moment.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: instanţa japonia sterilizare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri