Jurnalul.ro Special Intermedierile imobiliare, doar cu autorizație, asigurare profesională și pe bază de contract încheiat în formă scrisă

Intermedierile imobiliare, doar cu autorizație, asigurare profesională și pe bază de contract încheiat în formă scrisă

de Ion Alexandru    |   

Activitatea de intermediere imobiliară, fie că este vorba despre vânzarea, cumpărarea sau închirierea unor clădiri, urmează să aibă o lege proprie. Mai mulți senatori și deputați de la PNL și PSD vor ca aceste servicii să fie prestate doar de persoane care au urmat un curs de specialitate, care nu au antecedente penale și care încheie, obligatoriu, o poliță de asigurare de răspundere civilă profesională.

Orice relație de intermediere imobiliară va fi legală doar dacă între intermediator și client este încheiat un contract în formă scrisă, fiind exclusă înțelegerea verbală. Mai mult, cine intermediază, fără drept, o tranzacție imobiliară va risca pedeapsa penală. Proiectul a trecut de Senat, la începutul acestei luni, prin adoptare tacită.

Noua lege propusă, care se află în dezbaterea camerei decizionale a Parlamentului, stipulează că activitatea de intermediere imobiliară poate fi organizată „numai de către persoanele care au calitatea de intermediar imobiliar, care sunt înscrise în RENII și care dovedesc aceasta cu autorizația valabilă la data încheierii contractului cu clientul și pe durata efectuării activităților”.

RENII este o nouă structură care urmează a fi înființată, în baza acestei legi, și este acronimul Registrului Electronic Național al Intermediatorilor Imobiliari. Mai mult, „autorizația de exercitare a profesiei de intermediar imobiliar se eliberează de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în calitate de autoritate, și are o valabilitate de trei ani”.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Textul actului normativ aflat în procedură parlamentară mai prevede că profesia de intermediar imobiliar poate fi exercitată pe teritoriul României de către orice persoană fizică, dar care îndeplinește cel puțin cinci condiții.

Mai exact, trebuie să aibă „capacitate deplină de muncă”, „a absolvit o formă de învățământ secundar superior”, „nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”, „a promovat examenul de absolvire a cursului de formare profesională inițială și dovedește aceasta cu diploma eliberată în acest sens” și „este beneficiarul unei polițe de asigurare de răspundere profesională valabilă pentru activitățile desfășurate”.

 

Cursuri de 180 de ore, cu diplomă

 

Apar, așadar, reguli stricte pentru ca o persoană să desfășoare activitatea de agent imobiliar. Una dintre aceste reguli constă în urmarea unui curs, formare reglementată, în același act normativ propus, în sensul că acest curs de „inițiere în profesie” este desfășurat de o „școală autorizată”.

Cursul în cauză va avea o durată de 180 de ore, din care 60 de ore trebuie să fie în pregătirea teoretică a cursanților, iar 120 de ore, în pregătirea teoretică.

Condițiile de acreditare a școlilor autorizate de formare a intermediatorilor imobiliari urmează să fie stabilite tot de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

De asemenea, proiectul de lege în discuție mai prevede, printre altele, instituirea a patru forme de exercitare a profesiei de intermediar imobiliar. Este vorba despre agentul imobiliar individual, despre agenția imobiliară, despre salariatul unei agenții imobiliare sau al unui agent imobiliar și despre colaboratorul unei agenții imobiliare sau al unui agent imobiliar.

O altă prevedere se referă la faptul că „calitatea unui agent imobiliar se suspendă dacă nu își reînnoiește autorizația, dacă nu încheie un contract de asigurare de răspundere civilă profesională sau dacă a fost sancționat disciplinar”.

 

Dosar penal pentru cei care intermediază fără drept tranzacțiile

 

Lucrurile nu se opresc, însă, aici. Inițiatorii proiectului de lege vor a activitățile de intermediere imobiliară să se furnizeze exclusiv în baza unui contract scris, încheiat cu clientul, cu înstrăinătorul titular al dreptului de proprietate asupra imobilului care formează obiectul tranzacției imobiliare ori cu dobânditorul interesat să dobândească un drept asupra imobilului respectiv.

De asemenea, se mai stabilește faptul că intermediarii imobiliari au dreptul să primească o remunerație de la client pentru activitatea desfășurată. „Plata în avans a remunerației, parțială sau totală, este permisă doar cu acordul scris al clientului și cu precizarea situațiilor și condițiilor în care intermediarul este obligat să înapoieze clientului sumele primite în avans. (…) Intermediarul nu poate solicita plata remunerației de la partea unei tranzacții imobiliare cu care nu a încheiat un contract scris”, se mai precizează în acest text de lege.

Proiectul mai prevede că exercitarea fără drept a oricărei activități specifice profesiei de intermediar imobiliar constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale.

 

Avize negative din partea CES și a Consiliului Legislativ. Legea, adoptată tacit de Senat

 

Acest proiect de lege a fost inițiat de opt parlamentari ai Puterii. Este vorba despre Gabriel Andronache (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Laura Vicol (PSD), Florin Roman (PNL), Daniel Fenechiu (PNL), Ionel Stancu (Grupul Minorităților Naționale), Ioan Cupța (PNL) pi Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL). Aceștia susțin, în expunerea de motive, că „prezenta lege reglementează activitatea de intermediere imobiliară, precum și modalitatea de organizare și formare a profesiei de intermediar imobiliar”. „Introducerea principiului obligativității exercitării activității profesionale de către intermediarul imobiliar exclusiv pe baza unui contract cu clientul încheiat în formă scrisă rezolvă practica actuală, când între agent și client are loc un acord verbal. Se creează cadrul legal pentru reglementarea drepturilor și obligațiilor profesionale, dar și fiscalizarea adecvată a veniturilor realizate din aceste servicii”, se mai arată în documentul citat.

Nu de aceeași părere au fost Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social care au emis avize negative cu privire la acest proiect de lege. Actul normativ a fost adoptat de către Senat, în calitate de primă cameră sesizată, la data de 2 mai 2023, ca urmare a depășirii termenului constituțional de adoptare. La data de 8 mai, legea a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional, iar Comisia pentru Industrii și Servicii și Comisia Juridică (al cărei președinte, deputatul Laura Vicol, este unul dintre coinițiatori) au termen să depună raportul până pe data de 24 mai.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: intermedieri imobiliare lege proprie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri